Povratak Nemačke na fudbalski vrh

Milan Lazarević

Sve više fudbalskih eksperata smatra da je posle niza reformi i više od decenije strpljivog rada, nemački fudbal opet u odličnoj formi i kondiciji...
(foto, Hans Joakim Vacke, direktor Borusije iz Dortmunda)

Fudbal je jednostavna igra. Dvadeset i dva igrača devedeset minuta trči za loptom i uvek na kraju pobedi Nemačka. Ova slavna, duhovita izjava od pre tridesetak godina bivšeg reprezentivca Engleske Garija (Gary) Linekera mogla bi opet da bude aktuelna. Nemačka se, prema  jednodušnim ocenama fudbalskih eskperata, opet penje ka vrhu evropskog i svetskog fudbala...

Od Eura 2000, kada reprezentacija Nemačke nije dobila nijednu utakmicu a postigla je samo jedan gol, ova ekonomski najjača zemlja Evrope, investirala je milijarde evra u najpopularniju sporednu stvar na svetu i samouvereno očekuje da će obnoviti svoju dominaciju u ovom sportu.

Po padu na dno nemačkog fudbala, krajem 90-ih godina prošlog stoleća, pokrenute su investicije u razvoj ovog sporta, infrastrukturu i fudbalske škole. Profesionalni klubovi su, uz podršku rukovodstva Fudbalskog saveza Nemačke, više od decenije gradili nove trening centre i stadione, formirali i razvijal fudbalske akademije. Inspiraciju su našli, pre svega, u Francuskoj i Holandiji, koje su 90-ih žarile i palile u evropskom i svetskom fudbalu. Treneri su, na primer, morali imati obrazovanje iz najviših fudbalskih škola i biti stalno zaposleni u klubu.  

Inspiraciju smo tražili u inostranstvu, ali smo ta iskustva obogatili vlastitim pristupom i pojačanim angažovanjem, kaže Bodo Mence (Menze), direktor juniorskih selekcija kluba Šalke (Schalke) koji je bio jedan od nosilaca promena. Golmanska škola je, na primer, odgojila sadašnjeg nemačkog golmana broj jedan, Manuela Neura i još četvoricu golmana koji brane u najboljoj nemačkoj ligi.

Nemačka tako opet postaje fudbalska velesila dok ostatak kontinenta stagnira ili nazaduje. Špansku i italijansku ligu guše astronomski dugovi, stadioni su im često u lošem ili u nezavršenom stanju. Engleska je prepunjena stranim legionarima, godinama je zapostavljala vlastite talente, što se direktno odražava na kvalitet sastava i igre nacionalne reprezentacije.

Čim se Nemačka odlučila za reforme, odmah ih je i sprovela. Nije bilo straha od promene modela ili načina razmišljanja. A sada vidimo da je to na fudbal imalo veoma pozitivan uticaj. Nemački klubovi se spremaju na novo doba svoje dominacije, istakao je u New York Timesu, koji je jednom neameričkom sportu posvetio iznenađujuće veliki prostor i analitički se pozabavio ovom temom, stručnjak za fudbalsko poduzetništvo Emanuel Hembert iz renomirane konsalating kompanije A.T.Kirni (Kearney).

Rezultati reformi i dugogodišnjeg rada očiti su posebno ove godine. Nemačka po prvi put u istoriji ima sve svoje klubove (sedam ih je) u prolećnoj fazi takmičenja u evropskim kupovima. Sva tri tima – Bajern Minhen (Bayern Munchen), Dortmund i Šalke, su pobedili u svojim grupama u najprestižniojoj Ligi šampiona. Niko pri tome nije mogao reći da bundesligaši igraju nekakav dosadan i neatraktivan ali efikasan fudbal po čemu je Nemačka ranije bila poznata - istina je supotna. Treneri otkrivaju sve više talenata, spomenimo samo neke, kao što su Marko (Marco)  Reus (23) iz Dortmunda, Andre Šorle (Schůrrle) iz Leverkuzena (22), Tomas Miler (Thomas Můller) iz Bajerna (22)...

Kada je Nemačka organizovala  Prvenstvo sveta 2006. investiralo se u rekonstrukciju stadiona oko 1,5 milijardi evra. Zahvaljujući i tome, nemački klubovi su u minuloj sezoni imali rekordnu posetu u Evropi od skoro 14 miliona gledalaca.

To je prosto neverovatno, izjavio je ovim povodom direktor Dortmunda Hans-Joakim Vacke (Joachim Watzke). Borusija ja lane povećala svoje prihode za 40 procenata, tj na 230 miliona evra, i imala rekordnu dobit od 35 miliona evra.

Nećemo nikom da dugujemo. Naš cilj je maksimalani sportski uspeh i istovremeno stabilna ekonomija, dodao je Vacke.

Dobro smo ispunili sve domaće zadatke. Sada smo sposobni da igračima ponudimo plate kakve ne mogu imati u drugim evropskim zemljama. Ne smemo se, međutim uspavati. U najuspešnijoj eri se mogu napraviti i najveće greške, upozorava generalni menadžer Šalkea Horst Heldt. Njegov klub je nedavno neočekivano izgubio od Frajburga (Freiburg) koji je imao u timu čak pet mladih igrača, praktično debitanata, iz svoje škole.

Nemcima sada ostaje samo da čekaju na neki veliki uspeh reprezentacije. Prošle godine, neočekivano su izgubili u polufinalu Eura 2012 od Italije...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...