Najviše olimpijskih medalja u Londonu osvojila - EU!

Milan Lazarević, PRAG

Zemlje EU osvojile zajedno 306 medalja, više nego SAD i Kina zajedno. A SSR, da postoji i sada, bio bi ubedljivo prvi sa 164 medalje
Olimpijske medalje ovoga puta napravio je dizajner i profesor na londonskom Iniverzitetu, Dejvid Votkins

Celi svet je do poslednjeg trenutka londonske Olimpijade s napetošću pratio dvoboj SAD i Kine u osvajanju što većeg broja medalja i neočkivane uspehe domaćina – V.Britanije. Kineski sportisti  nisu ponovilï uspeh sa igara u Pekingu pre četiri godine – pobedili su ih Amerikanci, treća je bila V.Britanija, četvrta Rusija …

No, ubedljvo najviše zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja osvojo je neko drugi – Evropska unija.

Na tu činjenicu koju je malo ko uzimao u obzir, ukazao je, u svom Tviteru odmah po završetku Olimpijade, recimo to, vršeći tako na najbolji način svoju dužnosti, portparol Evropske komsiije Olivije Bejli (Olivier Bailly).   

Zemlje EU osvojile su ukupno 306 medalja, od toga 92 zlatne, tj više od SAD i Kine zajedno. Sportisti SAD, koje su kao zemlja u celini pobednik olimpijade, odneli su kući 104 medalja od toga 46 zlatnih.

Od Olimpijade u Seulu 1988. tadašnja Evropska zajednica, kasnije EU, pobeđivala je na svim olimpijskm igrama. Evropa je u celini, kao kontinent, (tada bi uključivao još i Rusiju, Tursku, Ukrajinu...) ubedljivo dominirala nad drugima kontinentima – Evropljani su osvojili 446 medalja, tj skoro polovinu svih medalja.

U vreme hladnog rata glavni dvoboj za medalje odvijao se između dve vojno-političke supersile – SAD i SSSR, s tim što je većinu dvoboja dobijala ova druga. Sovjetski Savez bi sada, kada bi postojao, osvojio još više medalja nego nekad i ubedljivo bi bio najuspešnija zemlja. Sporistiri iz zemalja bivšeg Sovjestkog Saveza, osvojili su u Londonu 164 medalje – 60 više nego Amerikanci! 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...