Ukrajina: 5,5 miljardi dolara troškovi Eura 2012 a prihod 1,5 milijardi

M. Lazarević, PRAG

Navijače, posle fudbala, najviše zanimalo - pivo
(foto: stadion u Kijevu - ceremonija otvaranja fudbalskog prvenstva Evrope)

Prihodi inkasirani od evropskog fudbalskog šampinonata u Ukrajini su daleko ispod sredstava koje su za ovaj dogadjaj utrošili država i privatni sektor. Prema izveštaju agencije Unian, Ukrajina je u Euro 2012 investirala ukupno 5,5 milijarde dolara, dok su prihodi, u skladu s prognozom vlade, dostigli 1,5 milijardi dolara.

zatvaranje eur2012

Vatromet u Kijevu na kraju Eura 2012, posle finalne utakmice Španija - Italija 

Većina investicija je, medjutim, bila usmerena u renoviranje fudbalskih stadiona, kupovinu kompozicija vozova osposobljenih za velike brzine, gradjenje novih puteva i u rekonstrukciju četiri međunarodna aerodroma. Bilo je ekonomista koji su očekivali veće finansijske efekte već tokom samog prvenstva, mada je realnije pretpostaviti da će se ovolike investicije vratiti u periodu koji verovatno neće biti kraći od tri godine.

ukrajina prostitucija

Kijev: Navijači su se između utakmica najviše okretali pivu (a ne prostitutkama)

Zanimljivo je da su, prema nezavaničnim informacijama,  izostali i veliki prihodi od prodaje seksulnih usluga tj prostitucije koja u ovoj zemlji, ako možda nije otvoreno dozvoljena, onda je sigurno bar široko tolerisana.  Četiri grada u kojim su igrane utakmice Eura (Kijev, Harkov, Lvov i Donjeck) bili su prepuni prodavačica ljubavi ali su navijači ostali u ogromnoj većini hladni. Kako tvrde ukrajinski eksperti, pokazalo se i ovde da navijače interesuju  u prvom planu fudbal i pivo, a sve ostalo je na drugom, manje važnom mestu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...