Šta se sve ne sme unositi na stadione?

Milan Lazarević, PRAG

Mogućnost zabrane ulaza s lančićima na vratu sa krstićima uzbrukala ovu najkataločkiju zemlju Evrope (foto: stadion u Varšavi spremljen za Evropsko prvenstvo u fudbalu ovoga leta)

 

Poljaci već sada znaju šta se neće smeti uneti na stadione na kojima śe igrati utakmice Eura 2012 koji počinje u junu. Spisak onog što je zabranjeno nije kratak.

Osim, razume se, oružja, na tom spisku su profesionalni fotoaparati, afričke trubice zvane vuvezele... Posebnu pažnju privlači zabrana unošenja raznih predmeta i materijala rasističkog, ksenfobnog, propagandističkog, političkog i verskog karaktera.

poljski specijalci

Jedinica poljskih specijalaca napada voz u okviru vežbi za Euro 2012 kada se očekuje da u Varšavu stignu stotine hiljada fudbalskih navijača

Ovo poslednje u nekoj drugoj zemlji bi možda prošlo neprimećeno ali nikako u zemlji za koju se često kaže da je najkatoličkija u Evropi -  to je ovde odmah naišlo na ljutita pitanja i kritička reagovanja. Znači li to, na primer, da će ljude kontrolisati na ulazu da li imaju krstiće na lančićima oko vrata?

„Zar da zato što nosim medaljon koji sam dobio pre 50 godina prilikom krštenja, da me ne puste na utakmicu? Ko je došao na tako glupu ideju“, pitao se na portalu Salon24 bivši kapelan poljske reprezentacije Adam Zelga.

Poslanici u Sejmu (donjem domu paralamenta) iz redova opozicione konzervativno-katoličke stranke Pravo i Pravda (PiS) otvoreno govore o diskriminaciji.

„Pitajte Fudbalski savez da li će zabraniti igračima da se krste pre meča ili zahvale nebesima posle postignutog gola“, dodaje bivši golman poljske reprezentacije Jan Tomaszewski, sada podslanik PiS.

Šef Saveza, bivši legendarni poljski reprezentativni napadač, Grzegorz Lato, inače, gorljivi katolik, nastoji da smiri duhove. Navodno, neće se  kontrolisati i zagledati  ispod košulje šta navijači nose na lančićima..

Zabrana, ipak, makar formalno mora postoji da ne bi izbili oko toga medjureligijski sporovi. Kao kad su, na primer, nedavno navijači varašavske Legije dočekali igrače iz izraelskog Tel Aviva sa banerom „Džihad: Legija Varšava“.

Možda lančići zaista ne mogu smetati ali religiozni slogani to sigurno mogu. A na drugoj strani, ako  poljska  reprezentacija pomišlja na plasman u finale, to će moći, kako u šali tvrde upućeni, samo da izmole od Boga predanim opštenarodjim molitvama kako na terenu tako i izvan njega....


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...