ZAUSTAVITI SILAZNU PUTANJU

Nenad Radosavljević

U Atlanti su osvojene četiri, Sidneju tri, u Atini dve medalje. Ta silazna putanja srpskog sporta jednostavno se mora prekinuti u glavnom gradu Kine

Olimpijske igre u Pekingu tek što nisu počele. Većina sportista već je otputovala u Kinu, a domaćini udaraju poslednji glanc na borilištima. Najbolji sportisti sveta boriće se za medalje, a ko se ne takmiči u Pekingu, kao i da ne postoji na sportskoj mapi sveta. Pa kada je već tako i Srbija se potrudila da pošalje brojnu delegaciju od čak 92 sportiste, za pet više nego pre četiri godine u Atini.

Srpsko sportsko društvo zaista je šaroliko i po zastupljenosti po sportskim granama, ali i po kvalitetu. Što se sportova tiče, predstavljaće nas vaterpolisti, odbojkaši, odbojkašice, fudbaleri, strelci, atletičari, plivači, biciklisti, veslači, rvači, stonoteniseri i teniseri.



Pogled iz vazduha na borilište za sportove u bazenu nazvanom
"Vodena kocka" i na centralni stadion nazvan "Ptičje gnezdo",
pred početak letnjih olimpijskih igara u Pekingu (foto: Fonet)


Mnogo je bitnija podela po kvalitetu, jer odavno nije važno samo učestvovati. Na kraju će se pamtiti samo zlatni, srebrni i bronzani.

Srpske nade

Kada je reč o kvalitetu, sve realne prognoze govore da bi Srbija trebalo da ostvari bolje rezultate nego u Atini i Sidneju. Iz prostog razloga, što u ekipi imamo nekoliko selekcija i pojedinaca svetske klase. To su, pre svih, vaterpolisti, teniseri i strelac Jasna Šekarić.

Ovoj generaciji vaterpolista nedostaje samo olimpijsko zlato. U Sidneju su bili bronzani, u Atini srebrni. Tada su u sastavu bili i Crnogorci, a sada je ovaj sport bogatiji za još jednu odličnu selekciju. Srbi su ove godine osvojili Svetsku ligu, a Crnogorci su bili najbolji na prvenstvu Evrope, pre 20-ak dana u Španiji. U sastavu neće biti Ikodinovića, ali je ova selekcija naš najjači adut za medalju i to iz više razloga. Najpre, zato što su izuzetno kvalitetni, osvajači medalja na gotovo svim važnim takmičenjima u poslednjih nekoliko godina, trostruki prvaci Evrope, prvaci sveta ... Da budem potpuno realan, i konkurencija u svetskom vaterpolu mnogo je slabija nego u drugim sportovima, jer samo evropske selekcije mogu da se uključe u borbu za medalje. To su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, iz drugog plana Italija i Španija.

Po mestu na svetskim listama, Srbija bi trebalo da osvoji barem tri medalje samo u tenisu. Ana i Jelena su dve prvoplasirane igračice na WTA listi, Đoković je treći na ATP listi, a ni Zimonjić nije daleko, kao četvrti dubl igrač sveta. Ali, samo Zimonjić konstantno postiže odlične rezultate u olimpijskoj godini. Ostali čas zablistaju, čas razočaraju, pogotovo devojke. Zato bi osvajanje tri medalje bio izuzetno veliki, gotovo nepojmljiv uspeh.

O Jasni Šekarić ne treba ni govoriti. Najbolja sportistkinja Srbije svih vremena nastupiće na šestim Olimpijskim igrama u karijeri. Do sada je osvojila pet olimpijskih odličja. U Atini je samo ona pravila društvo srebrnim vaterpolistima, a prva je izborila olimpijsku normu za Peking, još 2005. godine na Svetskom kupu u Minhenu. U Kini će se nadmetati u dve discipline – sportskom i vazdušnom pištolju.

Mogu, a ne moraju

U ovoj kategoriji nalaze se plivač Milorad Čavić na 50 metara slobodno i 100 metara delfin i odbojkaši. Čavić se već dokazao na evropskim šampionatima, ali će konkurencija na Olimpijskim igrama biti strahovita. Tu su Amerikanci, Australijanci, poneki Azijat i Južnoamerikanac. Već po tradiciji, najgledanije takmičenje na Olimpijskim igrama upravo je plivanje. Nema foliranja, svi najbolji su u bazenu, vodi se rat za svaku stotinku, a to privlači i gledaoce i medije. Čavić bi trebalo da se nađe u finalu, sve ostalo je pomalo i lutrija.

Odbojkaši su bili olimpijski šampioni pre osam godina u Sidneju. U sastavu su i dalje Nikola Grbić, Andrija Gerić i Ivan Miljković. Prošle godine treći u Evropi, ove sezone drugi u Svetskoj ligi, iza Amerikanaca. Ukoliko odigraju na istom nivou, realno je da stignu do polufinala. Glavne prepreke biće upravo polufinalisti iz Brazila - Rusija i Brazil, naravno i Amerikanci. Uvertira u Rio de Žaneiru bila je odlična, sledi simfonija u Pekingu. Presudiće isključivo kvalitet izvođenja.

/Pre/Ostali ...

Treća grupa sportista je najbrojnija. U njoj su oni koji bi najboljim rezultatima trebalo da opravdaju sve što je u njih uloženo, oni koji na put kreću samo sa „B“ normom u džepu, oni koji će razočarati i - nekoliko potencijalnih finalista: maratonka Olivera Jevtić, veslački dvojac bez kormilara Stojić-Jagar, neko od strelaca, rvač Fris, možda čak i atletičar Dragutin Topić. Tu su negde i odbojkašice, prvi put na Olimpijskim igrama. Pitanje je kako će se snaći.

Sve u svemu, u Atlanti su osvojene četiri, Sidneju tri, u Atini dve medalje. Ta silazna putanja jednostavno se mora prekinuti u glavnom gradu Kine. U Pekingu se očekuje od 3-5 odličja različitog sjaja. Više od toga, bila bi senzacija, manje od toga sportska katastrofa. Sve ostalo je samo preterivanje, u oba pravca.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...