VREME JE ZA PRESABIRANJE

Nenad Radosavljević

Sada samo rezultati srpske olimpijske ekspedicije govore, a govor cifara veoma je bolan

 

Došlo je vreme da se naprave prve analize učešća naših na Olimpijskim igrama. Uoči puta za Kinu bilo je mnogo optimizma, što je i normalno. Ljudi daju sebi oduška, pa tako ispadne da postaje realno ono što se samo potajno priželjkuje. Na taj način, uglavnom funkcioneri, zavaravaju sami sebe, sportiste i gledaoce. Možda nije u pitanju zla namera, već samo velika želja da se prenaglasi sve ono što je urađeno u olimpijskom ciklusu. I to je marketing, na taj način podiže se cena i sebi i svom sportu.

Vreme skrivanja je za nama. Sada samo rezultati govore, a govor cifara veoma je bolan u svojoj surovoj jednostavnosti. Tu nema foliranja, precizno se zna ko je šta napravio, odnosno ko je i koliko podbacio.

U streljaštvu, na primer, uvek se računalo na Jasnu Šekarić. Mnogo puta nas je obradovala, ali ovoga puta nije. Plasirala se u jedno finale i bila daleko od medalje. Osim nje, u finalu su se našli Pletikosić i Mikec. Time su ostvarili sve što je bilo realno. Mogli su biti bolje plasirani za neko mesto, ali finale je finale.

Veslački dvojac ubrajao se u kandidate za finale, a četvrto mesto u polufinalu bilo je prvo ispod crte. To znači da su bili tu negde, međutim ni oni nisu bili kalibar za medalju, mada se govorkalo.

Naši vaterpolisti pobedili su jutros ekipu SAD.
Obradujte nas teniseri!

Te reči nisu više samo poziv, priželjkivanje, već pravi vapaj. Pretpostavljam da su sada i u srpskom olimpijskom komitetu svesni delikatnosti položaja u kome se nalaze. Iz te bule, mogu ih izvaditi samo Jankovićeva i Đoković.




Novak je stigao do četvrtfinala. U najboljoj igri na turniru, savladao je najkvalitetnijeg protivnika od početka takmičenja – Rusa Mihaila Južnjog. Kao njegovi prethodnici, i Rus je pao u dva seta. U prvom setu još je imao neku šansu, u drugom je Đoković potpuno dominirao. Da bi osvojio medalju, Đoković mora da zabeleži još dve pobede. To neće biti lako, ali je izvodljivo. Prvi rival biće Francuz Monfils.




Jelena Janković se muči, ali hrabro grabi napred. Možda je i uloga prvog nosioca motiviše da izdrži uprkos vidljivoj povredi. Njene protivnice bile su mnogo slabijeg kvaliteta i za napredovanje ka završnici turnira nije morala da uloži maksimum napora. Izbacila je 16. nosioca Slovakinju Cibulkovu. Igra uprkos povredi, po ko zna koji put dokazuje da je pravi borac. Samo zbog toga zaslužuje da bude bolje tretirana i od strane medija, a pogotovo sportskih i državnih funkcionera, a tek ako osvoji medalju. Da bi to i učinila, od ovog trenutka mora zaigrati angažovanije, jer pobedničko postolje je na vidiku. Naredna protivnica Dinara Safina ne sme se potceniti nijedne sekunde.

Bilo pet, danas šest

Plivači su se toliko „izbezobrazili“ da u jednom danu postavljaju i po pet-šest svetskih rekorda. Kakva je to tajna novih materijala za kupaće kostime? Prosto nije normalno da se rekordi obaraju tako često i da se vremena toliko popravljaju.



Majkl Felps  (foto: Fonet)

Felps je kolekciji dodao još dva zlata i dva svetska rekorda: invidualno na 200 metara leptir i u štafeti 4x200 metara slobodno. U finalu štafeta, prvi put je probijena granica od sedam minuta. Sada je Majkl Felps najtrofejniji takmičar u istoriji olimpizma sa dvocifrenim brojem zlatnih medalja. Ima ih 11, ako ispuni plan do kraja igara, imaće ih 14. S obzirom da ima 23 godine, realno je da će plivati i u Londonu za četiri godine. U tom slučaju, niko ne može da proceni na kojoj brojci će se Felps zaustaviti.

Njegov ritam pristojno prate dve devojke. Australijanka Stefani Rajs osvojila je drugo zlato i postavila drugi svetski rekord na igrama u pojedinačnoj konkurenciji, na 200 metara mešovito. Italijanka Pelegrini dva puta je popravljala svetski rekord na 200 metara slobodnim stilom, ali je osvojila samo jednu zlatnu medalju.

Milorad Čavić propustio je polufinale na 100 metara slobodnim stilom zbog taktiziranja. Propustio je i priliku da bude akter nadmetanja u kojem je postavljen svetski rekord. Čak dva puta, u dva polufinala, prisustvovali smo pomeranju granica.

Najpre je to uradio Francuz Alan Bernar u prvom polufinalu, ali se njegov rekord može ubrojati u neke od najkratkotrajnijih na svetu, jer je trajao svega nekoliko minuta. Već u drugom polufinalu, Imon Saliven iz Australije nadmašio ga je za 15 stotinki.



Imon Saliven  (foto: Fonet)

I Saliven se približio Felpsu jer je po drugi put na Olimpijskim igrama poboljšao svetski rekord u istoj disciplini. Prvi put, najbolje vreme na svetu postavio je u štafetnoj trci.

Više od polovine plivačkih dana je za nama. Jasno je da će ovo biti najuspešnije plivačko takmičenje u poslednjih nekoliko godina. Nema šansi da se bilo koji drugi olimpijski sport, a ima ih 28, približi plivanju. Ove godine plivači suvereno vladaju, gdegod plivali


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...