TRKA ZA ŠEST MILIONA DOLARA

Autor:   Nenad Radosavljević

Dubai je sada poprište borbe najbržih konja za najviše para a sutra je najveća godišnja trka

Na svetu postoje mnogo poznatije konjičke trke, nadmetanja sa znatno dužom tradicijom, ali kada je reč o bogatstvu nagradnog fonda, neprikosnoven je "Dubai World Cup". Tu nema aristokratske patine kao na najstarijoj trci klase 1 na planeti - britanskom "Derbiju" u Epsomu, niti atmosfere sa američkog pandana, trke "Kentucky derby", koja traje od kraja 19. veka. Međutim, sama činjenica da će pobedniku pripasti 3,6 od ukupno 6 miliona dolara, privlači u Arapske Emirate sva najpoznatija imena konjičkog sporta. Tako je ostvaren zacrtani cilj organizatora: Dubai je sada poprište borbe najbržih konja za najviše para.


Trka u Dubaiu, najskuplja na svetu

U želji da spoji dve stvari, ljubav prema konjima i težnju da Emirate afirmiše, ne samo kao proizvođača nafte, trku je pokrenuo vladar Dubaija šeik Mohamed Bin Rašid Al Maktum 1996. godine. U Dubaiju je već postojao odličan, moderan hipodrom Nad El Šeba i trebalo je samo obezbediti bogat nagradni fond, a to je za šeika milijardera bio najmanji problem.


Hipodrom Nad El Šeba

Jeste "Dubai World Cup" trka sa najvrednijm nagradnim fondom na svetu, ali je ona tek deo super bogatog programa. Serija trka "Dubai World Cup night" impozantna je kreacija bogatih šeika. Gde teče nafta, tu i preliva, pa će 29. marta vlasnicima konja u svih šest trka, samo na ime nagrada biti isplaćen 21 milion dolara. Program počinje najskromnijim nadmetanjem, trkom "Godolphin mile", slede:"UAE Derby", "Dubai Golden Shaheen", "Dubai Sheema Classic" i "Dubai Duty free Stakes". U tom društvu obilja i prestiža, posebno mesto zauzima poslednja i najbogatija trka dana, već pomenuti "Svetski Kup".

Slavni učesnici

U najjačoj trci na svetu ne može da učestvuje baš svako ko poželi. Trinaest učesnika, koliko će ih biti ove godine, pažljivo se bira, pa sa severne Zemljine polulopte mogu učestvovati četvorogoda i starija grla, dok se sa južne hemisfere mogu takmičiti i trogoda grla. Trka se održava na distanci od 2.000 metara ili 9,94 furlonga, prema staroj engleskoj meri za dužinu, uobičajenoj u konjičkom sportu.


Mapa trkačke staze Nad El Šeba

Mesto u istoriji konjičkog sporta obezbeđeno je pobednicima Svetskog kupa. Na premijeri 1996. godine najbrži je bio najbolji konj sveta 90-ih godina, čuveni Cigar sa jahačem Džerijem Bejlijem u sedlu. Upravo je Amerikanac Bejli i najuspešnji džokej u Emiratima, sa četiri pobede. Sledi još jedno poznato ime, Frenki Detori sa trijumfom manje.


Portret konja Cigar koji je pobedio na prvom svetskom kupu u Dubaiu 1996.

Penzionisani jahač Bejli je u karijeri dugoj 32 godine zabeležio čak 5.892 pobede, a po zarađenih 295 miliona dolara, samo od nagrada, nalazi se na drugom mestu svetske liste svih vremena.

Trostruki pobednik Detori imaće u subotu priliku da ga dostigne, jer će jahati jednog od kandidata za pobedu. To je grlo američkog odgoja Jalil, u vlasništvu, gle čuda, štale "Godolphin" šeika Maktuma. Ova štala postoji od 1995. godine i radi na dve lokacije. Konji zimuju u Emiratima, a na proleće dolaze u Englesku. Bogata infrastruktura i odlični uslovi omogućili su čak četiri pobede u kratkoj istoriji "Svetskog Kupa", pa je sam šeik najviše zaradio od nagrada. Možda je baš zato ova trka tako prestižna i značajna, jer su ukupno sedam puta od dosadašnjih 12 nadmetanja, najbrži bili konji iz emiratskih štala.


Šeik Mohamad i Frank Detori posle pobede 2006.

Imati najbolje konje sveta, organizovati trke sa najbogatijim nagradama i sami najviše zaraditi, pobeđujući upravo na tim trkama. To je još jedna dimenzija uspeha konjičkog sporta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i međusobnog prestiža u svetu najbogatijih ljudi planete.

Najbliži pobedi

Strašno je nezahvalno sa sigurnošću prognozirati ishod najbogatije trke sveta, jer je konkurencija fenomenalna. Nije fraza, ali gotovo polovina učesnika može stići do trijumfa. U tom slučaju, ne bi bilo iznenađenja, a iznenađenja se dešavaju u svakom sportu, pa i u konjičkom.


Konj Curlin, jedan od favorita u sutrašnjoj trci

Ipak, možda je Curlin za korak ispred ostalih. Četvorogodac američkog odgoja nosilac je laskave titule "Konj godine" za 2007. godinu. U karijeri je u 10 startova, stigao do 7 pobeda. Ove godine trčao je samo jednom i za razliku od prošle sezone, vlasnici sada žele da uspostave svetsku dominaciju pobedom u Nad El Šebi.

Njegov prvi, ljut rival je Asiatic boy, sa 6 pobeda u 11 startova. To je četvorogodo grlo argentinskog odgoja u vlasništvu šeika Mohda Al Maktuma.


Konj Asiatic boy

Happy boy stiže iz Brazila, gde je i stekao ime. Pripada štali "Godolfin" i do sada je zabeležio 6 pobeda u 11 startova. Ove sezone, već je pobeđivao u Emiratima. Njemu u prilog ide i dužina staze. Do sada je najbolje rezultate ostvarivao na distancama od milje do milje i po. Trka godine trči se na 2.000 metara.

Kada se govori o Jalilu, kao najveći adut izdvaja se slavni jahač Detori. Ovo grlo retko trči i do sada je imalo samo 7 nastupa, od kojih su 4 bila pobednička. Imao je sjajnu uvertiru, tri uzastopne pobede u Emiratima ove zime. Pitanje je hoće li imati dovoljno snage da ostvari poker asova. Detori zna kako se pobeđuje. Osim tri trijumfa, on je i rekorder staze sa 1:59,50 iz 2000. godine, kada je superiorno trijumfovao Dubai Millennium.


Premium tap

Iz drugog reda pobedi se nadaju japanski adut Vermilion i još jedno grlo američkog odgoja, Premium tap. Ostala grla u trci, odgojem brane čast Brazila, Južnoafričke Republike, Velike Britanije, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država.


Pred početak trke

Start je zakazan za subotu u 21:30 po emiratskom vremenu. Očekuje se veliki spektakl i veliki obrt dolara i evra u kladionicama. Te večeri trčaće se za veliki novac. Njega će zaraditi samo već prebogati ljudi, jer u konjičkom sportu na ovom nivou, nema mesta za siromašne. Osim što će uplaćivati tikete u nadi da će im se sreća nasmešiti. Ta dva minuta u Dubaiju nekom će promeniti život.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...