TRIJUMF U SENCI TRAGEDIJE

Nenad Radosavljević

Tragedijom drugoplasirane omice Eight belles potisnut je u drugi plan i veliki uspeh ždrepca Big brown, pobednika Derbija

Svečarska atmosfera u Kentakiju, neizbežni pratilac svakog Derbija, surovo je narušena tek koju sekundu nakon 134. izdanja najvažnije trke u Sjedinjenim Državama. Tragedijom drugoplasirane omice Eight belles potisnut je u drugi plan i veliki uspeh ždrepca Big brown, pobednika Derbija.


Jahač Kent Desorme i Big brown slave pobedu

Pad u cilju

Velike tragedije jesu sastavni deo sporta, ali uvek nekako teže padne kada se tako nešto desi pred brojnim gledaocima, a bilo ih je 157.000 prema zvaničnim podacima, i ogromnim TV auditorijumom. To su slike koje se pamte, toliko jake da u drugi plan gurnu i pobednika i ostvaren sportski uspeh. Ipak, to ne traje dugo, sumorni prizori bivaju potisnuti, a pobednik se slavi, veselo i razuzdano.


Trenutak kada je omica pala, polomivši obe prednje noge

Život trogode omice Eight belles surovo je prekinut koju sekundu nakon velikog uspeha. Tek što je, kao druga, prošla kroz cilj na hipodromu Churchill Downs, omica je neočekivano pala i polomila obe prednje noge. U takvim slučajevima nema oklevanja. Presuda se donosi odmah i nastupa “milosrdna“ smrt - eutanazijom. Na veliku žalost trenera Larija Džonsa i jahača Gabrijela Saeza, tako je moralo biti.


Eutanazija je izvršena na stazi i Eight belles tovare na kamion

Perfektna trka

Ždrebac Big brown sa jahačem Kentom Desormeom istrčao je perfektno trku. Postignuto vreme (preko 2:01 minuta) spada u kategoriju slabijih, ali je to apsolutno nebitno. Jeste ovaj ždrebac pominjan kao ozbiljan kandidat za pobedu ali je nakon žrebanja dobio još jednog velikog protivnika. Boks broj 20 u startnoj mašini pripao je upravo njemu. To znači da je Big brown morao galopirati najduže da bi dospeo do barijere i željenog pravca. I on je to i učinio na trijumfalan način.


Big brown

Na pola milje bio je na četvrtoj poziciji; na pola staze ubrzava i rivali otpadaju jedan za drugim. U cilju, Big brown pobeđuje sa više od četiri dužine prednosti. Druga je bila omica Eight belles, treći ždrebac Denis of Cork.


Na početku trke Big brown imao je najtežu poziciju

Osim što je zaradio 1.450.000 dolara, pobednik je dostigao neke stare rekorde i nagovestio mogućnost postavljanja novih standarda. Naime, trebalo je da prođe 79 godina, pa da trijumfuje grlo iz najlošijeg boksa (broj 20). Nepobeđen pre Kentakija, sa tri pobednička starta, nastavio je trijumfalni niz i tako postao tek sedmi konj u istoriji ovog prestižnog nadmetanja sa stoprocentnim uspehom.

Očekivano i neočekivano

Nepisano sportsko pravilo je da se posle bilo kakvog nadmetanja, naročito u slučaju pobede, daju izjave koje veličaju sportsku pripremljenost i spremnost, tempiranje forme, umešnost i kvalitet trenera i sportiste (u ovom slučaju, konja). Tako ni konjički sport nije izuzetak, pa ne čudi izjava trenera da ždrebac nije mogao biti poražen, ako trči svoju trku ... Uz ogradu, da je Dutrou sve to izgovorio pre Derbija, siguran u spremnost grla.

Takođe se ne sme zanemariti iskustvo trostrukog pobednika „Kentaki Derbija“ Kenta Desormea, pa reči, „Ovo je verovatno najkvalitetniji konj kojeg sam ikada jahao“, imaju težinu koja potvrđuje nesumnjiv kvalitet ždrepca.


Defile pred trku

Pred ždrepcem se otvaraju nove perspektive. Vlasnici, glavni trener Ričard Dutrou mlađi i stručni štab sada iz drugačije vizure gledaju na sledeću veliku trku „Preakness Stakes“, 17.5. u Baltimoru, država Merilend. Ukoliko i tada bude najbrži, a šanse su realne, Big brown bi došao na korak od pobede u nadmetanju za „Triple Crown“. Podatak da se punih 30 godina čeka na novog osvajača, dovoljan je da ilustruje vrednost poduhvata i sportsku veličanstvenost eventualnog trijumfa.

Neočekivana su imena drugo i trećeplasiranog. Omice ređe trče „Kentaki Derbi“, samim tim ređe postižu značajnije rezultate. Eight belles je uspela da preskoči neke od tih barijera. Na žalost, prvi i poslednju put u životu.

Ždrebac Denis of Cork je po zarađenom novcu bio poslednjeplasirani - 20. uoči subotnje trke. Ne iz drugog, već iz četvrtog plana, stigao je do trećeg mesta, ali sve biva jasnije kada se pročita ime jahača. U sedlu je bio Kalvin Borel, prošlogodišnji pobednik na grlu Street sense.

Zato su očajni bili veliki aduti kvotera i favoriti na kladionicama. Očekivalo se da će Colonel John biti dostojan rival, ali je prvi put u karijeri istinski razočarao. Na žalost svih koji su se kladili na njega, kiksnuo je kad je trebalo da bude najbolji. Praktično nije bio u konkurenciji ni za plasman, završivši na šestom mestu.

O izdanju „najbogatijeg“ među učesnicima tek ovoliko: Pyro je bio osmi.

Prva etapa

Kada se prašina iz Luisvila bude slegla, najduže će se pamtiti pobeda favorita. Čisto kao suza, Big brown je savladao prvu trećinu puta. Da bi postao još veće ime moraće da nastavi pobednički niz i trijumfuje u Merilendu, kada se bude trčalo za nagradni fond od milion dolara. Ulog se ne može izraziti rečima i daleko prevazilazi tu sedmocifrenu sumu. Svi veruju da on to može. Pitanje je samo šta o tome misle konkurenti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...