TOGO SLAVI

Nenad Radosavljević

Nema dana da plivači ne postave neki novi svetski rekord

Srbija i dalje nema nijednu medalju, a Togo ima. Mislite da je ta medalja osvojena u boksu. Ne, još traju eliminacije. Možda u atletici? Opet ne. Atletska takmičenja nisu ni počela, a i da jesu, Togo ne može do medalje u „kraljici sportova“. Verovali ili ne, traženi sport je kajak na divljim vodama.

Heroj cele Afrike
Nacionalni heroj zove se Bendžamin Bupeti. Rođen je i živi u Francuskoj, kao dete togoanskih emigranata. Trenira, putuje i takmiči se sa francuskim reprezentativcima, koji u ovom sportu predstavljaju svetsku klasu.

Crnoputi Bupeti nije postao samo heroj Togoa, već i cele Afrike, osvojivši prvu medalju za svoj kontinent u ovom sportu. Koliko je fantastičan njegov uspeh vidi se iz Bupetijevog rejtinga. Na svetskoj listi nije ni: osmi, petnaesti ili dvadesetšesti, na primer. Ne biste nikada ni pogodili da Togoanac zauzima 56. mesto na svetu.

Možete reći da je sve što je uradio i naučio vezano za Evropu, da mu Francuzi mnogo pomažu i da nikada ne bi osvojio medalju da živi u Togou. I sve je to tačno. Ali mu niko, nikada ne može oduzeti trenutke radosti, doživljene prilikom prolaska kroz cilj. Ovo je jedna od lepih sportskih priča, koje se pričaju na Olimpijskim igrama. Bupeti je doživeo zvezdane trenutke i mirne duše može da slomi vesla i nikada više ne sedne u kajak. Ili, ako želi, može da uživa u pažnji koju će mu sledeće sezone svi ukazivati. Jer on je osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama.

„Akvatik centar“ – magično mesto

Nema dana da plivači ne postave neki novi svetski rekord. Toliko su uspešni da postaju dosadni. Ipak, to što se dešava u Pekingu, mora se adekvatno ispratiti po svaku cenu. Pa, makar niko i ne pročitao ove redove.



Eron Pirsol na stratu finalne trke na 100 metara ledjno
 u kojoj je pobedio (foto: Fonet)

Majkl Felps je postao najtrofejniji plivač u istoriji Olimpijskih igara. Doputovao je u Kinu sa 6 zlatnih odličja iz Atine. U Pekingu je, u tri discipline osvojio tri zlata i pritom isplivao tri nova svetska rekorda. Sa devet zlatnih, nadmašio je Marka Špica u ukupnom zbiru medalja. Mnogo je veći izazov osvojiti osam zlata na jednim igrama, a to je cilj kojem fenomenalni Amerikanac teži.

Ovoga puta, pokazao je svetsku klasu na 200 metara slobodnim stilom. Pobedio je sa gotovo dve sekunde prednosti u odnosu na Korejca Parka, isplivao nov svetski rekord i primio medalju. Onda je otišao u svlačionicu i za sat vremena skočio u bazen, bio najbrži u polufinalu na 200 metara leptirovim stilom i vratio se u Olimpijsko selo. Čovek je toliko neverovatan da se razmere njegovih dostignuća ni ne mogu shvatiti. Koliko je on spreman, jak, dominantan, bolji od ostalih. Pa i da ne obori toliko željeni rekord, opet će biti najbolji sportista na igrama.

Amerikanci nemaju samo njega i zato su plivačka velesila. Juče su osvojili tri zlatne medalje. Olimpijski šampion postao je Eron Pirsol na 100 metara leđno. On je već dvostruki olimpijski pobednik iz Atine, svetski prvak iz Melburna i Montreala, najbolji plivač leđnim stilom u ovoj deceniji. Nije raznovrstan kao Felps, ali zna kako se postavljaju svetski rekordi.

To što zna pokazao je i u Pekingu. Isplivao je nov svetski rekord i upisao se po ko zna koji put u istoriju svetskog plivanja.

Kad bolje razmislim, malo su po jedan Felps i Pirsol, ma koliko dobri bili. Kinezi su i dalje prvi po broju osvojenih medalja. Ko je kriv Amerikancima kad ne ulažu dovoljno u dizanje tegova, streljaštvo ili džudo. Na medalji ne piše u kom je sportu osvojena


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...