STADIONI U POLJSKOJ ČEKAJU VARŠAVU

Tanja Ilić

Oduševljenje zbog dobijanja organizacije EP 2012. u Poljskoj zamenili problemi oko izgradnje stadiona

Domaćini Evropskog fudbalskog Prvenstva 2012. biće Poljska i Ukrajina. U Poljskoj će se mečevi Evropskog Prvenstva održati u četiri grada: Varšavi, Gdanjsku, Vroclavu i Poznanju i dva rezervna u Krakovu i Hožovu. Do održavanja prvenstva, zemlje domaćini moraju ispuniti određene uslove koje zahteva regulativa organizovanja ovog takmičenja. Pod tim se podrazumeva izgradnja stadiona koji će morati da zadovolje određene standarde ili preuređivanje vec postojećih, a ostalo je investiranje u infrastrukturu: izgradnju puteva, hotela, uređivanje gradova, gradskog prevoza i ostala doterivanja u cilju što bolje prezentacije zemlje što zavisi isključivo od planova domaćina. I dok je Ukrajina nedavno održala svečano otvaranje jednog od četiri glavna stadiona sa još dva rezervna, Poljska ima velike poteškoce.

 

poznanj1

Poznanj, stari deo grada

 

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata glasanja, koje je u Poljskoj proslavljeno sa visokim nivoom adrenalina i alkohola u krvi, počeli su i prvi problemi i polemike vezane za izgradnju stadiona, određivanje prioriteta u početku radova, finansiranje i određivanje lokacja. Lako se moglo zakljuciti da će najveći deo kolača i prvenstvo početka izgradnje stadiona pripasti Varšavi, što će samo produbiti već postojeću netrpeljivost medu građanima ostalih gradova prema prestonici. I dok se vladi ne žuri da odredi koliko novca će koji grad dobiti za izgradnju stadiona, Gdanjsk i Vroclav sa već završenim projektima čekaju, Varšavi to čekanje ne predstavlja problem, jer Varšava još nema lokaciju za svoj stadion. Postoje tri potencijalne mogućnosti ali još ni jedna nije usvojena. Prvi predlog, da se stadion izgradi na mestu starog, je izazvao je polemike zbog postojanja bojazni da će se u temeljima starog stadiona pronaći posmrtni ostaci iz perioda Drugog svetskog rata, što bi izazvalo nove probleme i sigurno dovelo do obustave radova kao i dolaska stranih eksperata radi utvrđivanja činjenica i ekshumacije. Drugi predlog je da se stadion izgradi u neposrednoj blizini starog, a treći da stadion bude smešten izvan grada. Do daljneg to pitanje ostaje otvoreno, a sa njim i zeleno svetlo na koje čekaju Gdanjsk i Vroclav.

 

Ali nisu svi gradovi u tako nezavidnom položaju. Poznanj je proširenje i modernizaciju svog stadiona započeo još krajem 2004.godine, prikupivši potrebna sredstva iz gradske kase, donacija i od sponzora. Završetak radova se planira do 2010.godine dok je završetak izgradnje tribina iza golova planiran za 2008.godinu. Stadion će moći da primi 46.500 posetilaca. Na njemu će se odigrati tri meča Evropskog prvenstva. Stadion je u vlasništvu fudbalskog kluba Lech.

 

stadion1                                                                        

                                  

Lech je klub sa dugom tradicijom. Osnovan 1922.godine, nalazi se na trećem mestu poljske I lige. U njemu igra Ivan Đurđević, Srbin koji je dobro upućen u ovdašnje probleme.

 

ivan dj. 

Ivan Durdević    

                                

- Na početku su svi pričali samo o tome, a sada je euforija opala. Jedino o čemu se sada priča je to koliko je nepravde oko podele budžeta za izgradnju stadiona. Sreća, pa Poznanj ne računa na pare od države jer je već sve sam obezbedio. Ali generalno, svi očekuju mnogo od tog prvenstva pre svega da će im pomoći da privuku turiste i da dobro zarade.

 

Šta bi Poznanj i Poljska mogli još da ponude osim dobrih utakmica?

 

- Mnogo toga. Poznanj je lep grad. Ima jako puno mesta koje bi bilo vredno videti. Stari grad je nešto izuzetno, ima svoju atmosferu. Četvrtastog je oblika i sa svih strana okružen malim starim zgradama u kojima se nalaze kafići sa baštama koje su neprestano pune. Tamo može da se popije odlično pivo, izmedu ostalih i Lech. Meni se ovde dopada i svakome bih preporucio da dođe ovde i oseti tu atmosferu, kaže Đurđević.

 

zamak

Zamak u Poznanju

 

Poznanj je grad od 600.000 stanovnika. Na gradskoj teritoriji nalaze se četiri jezera. Grad je okružen šumom koja izgleda kao oaza netaknute prirode. Poznanj ima bogatu istoriju, predstavlja centar kulture i jedan je od glavnih univerzitetskih centara u Poljskoj tako da je grad preko godine prepun mladih ljudi koji vikende provode uz dobru zabavu u mnogobrojnim lokalima i diskotekama. U gradu se gotovo na neprimetan način prepliću tradicija i savremeni stilovi. Nasuprot starom izgledu i tradiciji u Poznanju se nalazi 27 luksuznih hotela, četiri bioskopska centra od kojih je jedan najveći u Evropi sa 20 bioskopskih sala. Najlepši tržni centar u svetu za 2006.godinu je poznanjski ”Stari Brovar”. Grad je prepun lepih mesta. U svakom slučaju Poznanj, kao i cela Poljska, ima dosta toga da ponudi. Ako Poljaci ubrzo reše svoje razmirice oko pomenute izgradnje stadiona, 2012.godine će osim u utakmicama, gosti uživati i u lepotama poljskih gradova.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...