ŠPANSKA SERIJA

Piše:   Dragomir Jovanović

(Španija-Rusija 4:1, Grčka – Švedska 0:2) Poražena grčka odbrana

Španac David Vilja je tri puta zatresao mrežu Rusima (20., 44., 75. min.) u pobedi njegove reprezentacije od 4:1. Golove u Insbruku, postigli su još i Pavličenko za Rusiju u 86. a Fabregas u 91. za Španiju.



Španija – Rusija, David Villa  (foto: Fonet)

Bila je vidljiva razlika u klasi i kvalitetu klupskih liga koje igraju Španci i Rusi. Ovi prvi, za protivnika imaju jednog Ronaldinja a najpoznatije rusko fudbalsko ime je Roman Abramović koji igra na poziciji tajkuna u londonskom Čelziju. Otuda ne treba da čudi što je „crvena furija“ sakrila loptu naslednicima „zbornaje komande“. Retko ko može da pronađe asa u ruskom timu, a i Pogrebnjak im se vratio kući zbog povrede. Na drugoj strani veći deo fudbalskog sveta zna za Kasiljasa, Pujola, Toresa, Inijestu i ostale Špance. Pri tom, selektor Španije, Luis Aragones se odrekao Raula. Ne treba zaboraviti ni da se Rusija na Prvenstvo Evrope plasirala zahvaljujući senzacionalnoj pobedi Hrvata nad Englezima! Po svemu sudeći, bolje da su došli Englezi.

Sama utakmica bila je primer savremenog fudbala. Akcije Španije trajale su oko četiri sekunde, uvek su išle po dubini i završavale se šutom na gol. Pasovima po zemlji sigurno su pripremali munjevite kontre. U svakoj situaciji bio je vidljiv plan. Rusi su samo ulepšavali špansku igru svojim, često, pogrešnim kretanjem.

Švedska ima Zlatana Ibrahimovića, istinsku fudbalsku veličinu. On je bio osnovna prevaga u pobedi nad Grčkom od 2:0. Ibrahimović je postigao prvi gol u 67. minutu i slomio grčku volju kojom su u Portugaliji, pre četiri godine osvojili titulu. Hanson je u 72. minutu postavio konačan rezultat u utakmici koja je odigrana u prelepom ambijentu stadiona u Salcburgu.



Grčka – Švedska, Zlatan Ibrahimović, Giorgos Samaras  (foto: Fonet)

Veoma jakoj ekipi Švedke suprotstavila se Grčka koja nije napravila korak napred u kvalitetu u odnosu na pre četiri godine. Realno, breme koje na ovom Prvenstvu nose Grci, teško je i za mnogo veće reprezentacije. Oni više nisu iznenađenje već evropski šampioni.

Gledali smo vrlo dobru utakmicu ali ne i odličnu. Za takav kvalitet, za sada, su zaduženi Portugalija, Holandija i Španija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...