ŠPANIJA PRVAK EVROPE

piše:    Dragomir Jovanović

(Nemačka – Španija 0:1, Tores 33’)

Španija je bez poraza postala prvak Evrope. Gol odluke u finalu protiv Nemačke postigao je Fernando Tores u 33. minutu, ali su evropski šampioni nadigrali protivnika do te mere da Nemačka nije napravila ni jednu šansu. Pobedila je filozofija fudbala, filozofiju trčanja i upornosti, jer su i Španci (a ne samo Nemci) bili uporni i trčali koliko i protivnik. U takvom odnosu, španski fudbalski kvalitet neminovno je došao do izražaja.


Aragones na ramenima svojih fudbalera (foto: Fonet)

Pokušao je nemački selektor Joakim Lev da parira fantastičnoj organizaciji igre Španije na sredini terena i samo delimično uspeo. Nije, međutim, uspeo da poremeti mirnoću i preciznost u pasu protivnika, koji je i na ovoj utakmici fascinirao. Nasuprot njemu, Luis Aragones je insistirao na igri svoje reprezentacije, bez prilagođavanja protivniku, i pokazao da je još pre ovog takmičenja postavio fenomenalnu ekipu.


Tores postiže jedini gol na utakmici (foto: Fonet)

Španski igrači su igrali timski, nekad i previše kolektivno, nije bilo izrazitih zvezda u mnoštvu fantastičnih igrača. Čak i strelac u finalu, Tores, nije imao popust jer ga je selektor i u finalnoj utakmici zamenio. Ta kolektivnost i očigledno dobra atmosfera u ekipi, darovali su Evropi novog šampiona koji je tu istu, očarao fudbalskim talentom.Veselje na ulicama Madrida (foto: Fonet)

Taj talenat su posedovali i Portugalci, pa i Turci, ali oni nisu imali fudbalsku inteligenciju, neophodnu za šampionski pehar. Dobro je da su pobedili predstavnici fudbalskog talenta jer ko bi se bavio fudbalom da su pobedili atletski predstavnici? Ovako, širom Evrope deca će šutirati loptu i dobijati nadimke: Tores, Ćavi, Inijesta… Dosta je bilo jodlovanja - vreme je za fiestu!


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...