SMEJAO SE AMBICIJAMA ĐOKOVIĆA...

M.Kamatović

Trener Đokovića, Marian Vajda priznao da pre pet godina nije verovao da će Novak postati "broj jedan"

"Kada sam kao trener pre pet godina preuzeo Novaka Đokovića čuo sam od njegovih roditelja da on želi postati svetski igrač broj jedan. Priznajem, tome sam se pomalo i smejao", izjavio je slovačkim novinarima trener aktualnog svetskog tenisera broj jedan i pobednika nedavnog Vimbldona, Marian Vajda.



Marian Vajda


„Otac je bio veliki optimist. Govorio mi je sasvim jednoznačno da će Novak biti prvi na svetu kako bih i ja verovao u to. Dosta stručnjaka 2006, kada je bio na 40-om mestu na svetu, videlo ga je kao budućeg člana prve svetske desetorice ali da će biti najbolji na svetu, to je govorio samo njegov otac“, precizirao je ovaj slovački trener.

U odnosu na prošlu godinu, kada je još zaostajao za Nadalom i Federerom, najviše se poboljšao u servisu i forhendu. Poboljšao je fizičku kondiciju ali i psihički je ojačao. „Danas je već to veliki profik. Sve radi sa namerom da bude najbolji. Zna šta treba jesti i piti tako da mu ne bi škodilo. U glavi je sve sredio i opustio se u mečevima“.

Preokret posle koga je Đoković krenuo direktno prema vrhu nastupio je, prema Vajdi, lane upravo na Vimbldonu gde je izgubio od Čeha Berdych-a. "Tada je rekao da, ako hoće nešto krupno da postigne, mora sve da promeni i sredi - u glavi. Ako hoće biti najbolji, mora pobeđivati najbolje i znati kako da se za to da pripremi. Podredio je tome sve. Ono što je učinio ove godine je poznato. Fascinantno je pobediti 50 mečeva i izgubiti samo jedan..."



Vajda i Đoković


Vajda potvrđuje važnu ulogu koju je u napretku Đokovića odigrao lekar Igor Cvetojević, otkrivši da je on alergičan na gluten. Zato mu je izbacio iz jelovnika sve što ima gluten i izmenio mu režim ishrane, obogatio ga vitaminima i mineralima, kako bi bio bolje pripremljen i na terenu izdržavao sve duže. „Oslabio je nekoliko kilograma ali nije izgubio snagu. Danas je najbrži igrač sveta, može se uporediti s leopardom. Kreće se kao mačka, strašno je fleksibilan. Ume izdržati na terenu i po 5-6 sati. A kad se tome doda sadašnja mentalna snaga, onda postaje nepobediv...“

Đoković je danas najbolji i najkompletnijni igrač sveta ali se u njegovoj igri i dalje ima šta poboljšati. „On sam to hoće i to je bitno. Igra na mreži je za njega minsko polje. To se svakako može poboljšati. A važno je održati i prvi i drugi servis na visokom nivou što nije uvek slučaj...“

Na pitanje, postavljeno posle silnih pohvala, da li Đoković uopšte ima neke loše osobine, Vajda je ovako odgovorio: “Povremeno se šegači, što veoma dobro ume. Kaže mi da ga boli stomak i da ne može trenirati a onda trenutak zatím vidim ga već na terenu kako se zagrejava. Pravi često recesističke šale. Prestao je da imitira druge igrače i igračice. U prošlosti je imao problema zbog toga i izvukao je pouku. Sada komunikuje fantastično s najbližima ali i s medijima“.

Vajda, inače, među mlađim igračima kao moguće buduće naslednike Đokovića vidi pre svih Bernarda Tomića i Miloša Raonića.



Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...