Rasizam nije novost

B92

Čačak, Beograd -- Osam navijača Borca zadržano u pritvoru, čeka ih prijava zbog izazivanja i širenja rasne mržnje i netrpeljivosti.


...
Prema nezvaničnim saznanjima Bete, ostalih 29 navijača čačanskog prvoligaša je pušteno i protiv njih će biti pokrenut sudski postupak zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici. Grupa od 37 navijača Borca je na rasnoj osnovi na subotnjoj utakmici Borac-Voždovac vređala igrača svog kluba Majka Tamvanjeru iz Zimbabvea.

On je u izjavi za RTS rekao da je prvi put u životu doživeo tako nešto. "Uplašio sam se za sina i za ženu, iako su dolazili na svaku utakmicu koju sam igrao u Ivanjici. Ovde sam se uplašio", kaže on. Tamvanjera je ranije godinama igrao za Javor iz Ivanjice.

Sociolog Srećko Mihajlović ocenjuje za B92 da incident u Čačku nije ništa novo jer je društvo u Srbiji već nekoliko decenija suočeno s takvim ponašanjem navijača. Mihajlović navodi i da je jedina razlika u reakciji javnosti. "O takvim stvarima retko pišu sportski novinari, što samo govori o tome da je sport rezervat u kom se dešava mnogo šta o čemu javnost nema pojma ili neće da zna, neće da znaju oni koji treba da posreduju između javnosti i takvih događaja", kaže on.

Mihajlović smatra i da oštrije mere prema navijačima koji ne poštuju sportska pravila mogu da daju rezultate, ali na neko vreme. "Nemamo ozbiljne i sistematske akcije društva koje bi promenile stanje stvari, društvo to toleriše jer u vođstvu društva, u političkoj klasi, ima dosta takvog ponašanja. Ako biste to merili, sigurno biste našli da u politici ima dve petine onih koji su na sličnom nivou ponašanja koje viđamo na sportskim terenima", kaže on.

Navijači Borca nosili su bele kukuljice na glavi, po uzoru na rasističku organizaciju Kju kluks klan, a desnu ruku su podizali u nacistički pozdrav, uz skandiranje "Zig hajl".

Trener Borca Radovan Čurčić rekao je posle incidenta da je zaprepašćen ponašanjem grupe navijača.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...