PREMA OČEKIVANJIMA – TRALJAVO

Nenad Radosavljević

Srbija-Australija 1:1. Sve srpske selekcije, bez obzira ko ih vodio, na bilo kom takmičenju, imaju isti problem: Kako postići gol? Ni olimpijci nisu izuzetak

Prvi srpski olimpijci u Pekingu nisu se proslavili. Doduše, na teren su izašli fudbaleri i zato nismo ni očekivali mnogo. Barem su trezveniji ljubitelji sporta bili realni i nisu se previše razočarali. Ko je verovao u nešto više, sam je kriv. Ruku na srce, izabranici Miroslava Đukića uspeli su da daju gol i da ne izgube meč, pa je Đukić već na startu Olimpijskih igara ostvario bolji učinak od Pižona. Srbija-Australija 1:1.

Rajkovićev pogodak petnaestak minuta pre kraja, koji nam je doneo jedan bod, učinio je da Srbi još mogu da sanjaju plasman u četvrtfinale. Na ruku im ide i pobeda Argentinaca nad selekcijom Obale Slonovače, izborena u poslednjim minutima meča. Ipak, tri boda su tri boda, dok naši reprezentativci posle prvog kola imaju samo jedan.

Šta se zbilo u Šangaju?

Na terenu smo videli sve što smo odavno znali. Sve srpske selekcije, bez obzira ko ih vodio, na bilo kom takmičenju, imaju isti problem: Kako postići gol? Ni olimpijci nisu izuzetak. Džabe nama statistika i posed lopte, debelo u našu korist, više kornera i poluprilika, kad padamo na osnovnom ispitu. S obzirom da se fudbal igra samo za golove, već sutra će se zaboraviti da su Australijanci samo tri puta šutirali u gol; jednom su savladali Stojkovića, a jednom pogodili stativu.



Srpski fudbaler ipak osvojili bod u Pekingu (foto: Fonet)

Protiv, na papiru, najslabijeg protivnika u grupi, Srbija je dominirala terenom, dodavali su se reprezentativci Srbije sredinom terena, stizali na domak kaznenog prostora, ali dalje nisu mogli. Sad, neće baš biti da je australijska zadnja linija sinonim za čvrstinu. Pre je napadačka linija naše reprezentacije bila bezopasna.

"Kenguri" su poveli posle kiksa Kolarova. Zaspao je na drugoj stativi, ostavio svog igrača i gol je bilo nemoguće sprečiti. Protivnik je dao gol u trenucima kad se očekivalo da australijski golman izvadi prvu loptu iz mreže. Ali, tu se ponovo vraćamo na priču o neefikasnosti napadača i nemoći da se stvori prava prilika.

Čak je i Rajković dao gol posle prekida, praktično bez šanse. Do kraja utakmice, naša reprezentacija je imala inicijativu. Džabe, uzalud, kako već hoćete ...

U nedelju igramo protiv Obale Slonovače. Afrikanci su pošteno namučili Argentince, sa Mesijem u timu, da bi na kraju izgubili 2:1. Realno je da "gaučosi" savladaju Australiju i obezbede plasman u četvrtfinale, a da se preostale tri selekcije bore za drugo mesto u grupi. Da bi ostala u konkurenciji Srbija ne sme da izgubi, još bi bolje bilo da pobedi.

Pravi kandidati za medalje

No, ostavimo fudbalere po strani i okrenimo se sportistima koji mogu do medalje. Znači, slede redovi o tenisu. U Pekingu je određen žreb za takmičenja u singlu i igri parova. U konkurenciji teniserki, Srbija ima fantastičnu startnu poziciju sa prva dva nosioca. Najbolja na svetu, Ana Ivanović kreće ka medalji preko Ukrajinke Koričeve, dok će Jankovićeva igrati protiv Blek iz Zimbabvea.

Đoković je treći nosilac, iza Federera i Nadala. Njegov prvi protivnik biće Amerikanac Đinepri. U konkurenciji parova, Đoković i Zimonjić postavljeni su za druge nosioce, na startu turnira čekaju ih Česi - Vizner i Dam. S obzirom na rejtinge naših tenisera i njihovih protivnika, očekujemo samo dobre vesti. Janko Tipsarević igraće protiv boljeg od sebe, Španca Ferera i njegova pobeda bila bi lepo iznenađenje.

Teniski turnir počinje u nedelju. Ana, Jelena i Novak sigurno će biti uspešniji od fudbalera.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...