PREDUGA CELOVEČERNJA GALA PREDSTAVA

Nenad Radosavljević

Za sada su igre već najskuplje: koštaju oko 42 milijarde američkih dolara

 

Predugim, brižljivo skrivanim, a ipak spektakularnim programom na stadionu „Ptičje gnezdo“ u Pekingu otvorene su 29. Letnje olimpijske igre. Ništa nije moglo da poremeti domaćine da glamuroznim i detaljima bogatim programom pošalju svetu poruku koju su želeli sve vreme od dobijanja igara, pre sedam godina na kongresu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Moskvi. Ni visoka temperatura, preterana vlažnost vazduha, niti sloj smoga koji stalno lebdi nad glavnim gradom Kine. To će smetati učesnicima igara. Učesnici otvaranja imaju tu sreću da nastupe samo jednom.



(foto: Fonet)

Poruka je jasna. Ove igre moraju biti najbolje organizovane do sada. To je državni projekat i ništa nije prepušteno slučaju. Siromašni građevinski radnici, angažovani na izgradnji velelepnih stadiona, vraćeni su u svoja sela. Svi gledaoci na stadionima dobili su liflete sa uputstvima o načinu navijanja. Ako zadremaju, tu su volonteri da ih podstaknu da navijaju baš onako kako je propisano.

Za sada su igre već najskuplje. Koštaju oko 42 milijarde američkih dolara, uloženih u infrastrukturu, elektroniku, bezbednost, opremu ...

Kapacitet novoizgrađenog stadiona je, specijalno za ovu priliku, povećan za 11.000 mesta. Ukupno 91.000 gledalaca na licu mesta, pratilo je scene otvaranja, zajedno sa oko milijardom TV gledalaca širom planete. To je zvanična procena organizatora.

Predstavljanje nacionalne istorije

Osnovna ideja vodilja svih zemalja, domaćina olimpijskih igara je predstavljanje nacionalne istorije najširem mogućem TV auditorijumu. Ni Kinezi nisu bili izuzetak, ali su oni ceremoniju želeli da podignu na viši nivo. S obzirom da su jedna od najstarijih i najbogatijih svetskih civilizacija, ni izbor tačaka nije mogao biti lak. To je bio umetnički spektakl, uvertira za predstojeća sportska takmičenja. Koreografija svečanog otvaranja uvežbavana je 13 meseci, ne bi li se dostiglo savršenstvo izvođenja. U tome nisu potpuno uspeli, greške su bile vidljive, ali insistiranje na njima bilo bi ravno cepidlačenju.

Ko ne voli spektakle ove vrste jednostavno je mogao da promeni kanal i sigurno je bilo ljudi koji su to činili. Ko to nije učinio video je da je olimpijski plamen, viseći o sajlu na visini od stotinak metara, upalio jedan od najboljih gimnastičara Kine svih vremena Li Ning, a da je igre protokolarno otvorio predsednik zemlje domaćina Hu Đintao.

Dugotrajni defile

Na startu je oboren prvi rekord. U defileu su učestvovali sportisti iz 204 zemlje, za tri više nego u Atini. Trebalo ih je biti 205, ali sportisti Bruneja neće učestvovati na Olimpijskim igrama zbog administrativnih propusta njihovog nacionalnog olimpijskog komiteta. Takmičenja će se odvijati u 28 sportova, a Japanci će pokušati da osvoje medalju baš u svakoj sportskoj grani.

Prema očekivanjima, među 10.500 sportista najbrojniji su Kinezi, Amerikanci, koji se neće takmičiti samo u rukometu i Rusi. Srbija sa 92 učesnika spada u srednje zastupljene nacije. Takve su nam i ambicije. Od tri do pet medalja i puna kapa. U skladu sa veličinom i brojnošću.

Igre se održavaju pod motom: “Jedan svet, jedan san“. Organizatori su taj san počeli da žive. Za zvaničan početak izabrali su, po kineskom verovanju srećan broj 8, pa je sve što je protokol numerički dozvoljavao bilo u znaku tog broja. Počev od datuma otvaranja igara. Za sportiste će biti dovoljno da osvoje medalju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...