POSLEDNJA TRKA EIGHT BELLES

Nenad Radosavljević

Ako napravi samo jedan pogrešan korak, to može biti poslednje u životu trkačkog konja

Deset dana nakon „Kentaki Derbija“ polemiše se o tome šta se zaista dogodilo sa Eight belles i da li je tako moralo biti. Odgovor je: i jeste i nije. Za objašnjenje ili samo pojašnjenje ovakvog stava, postoje brojni, ponekad suprotstavljeni argumenti.

Najpre osnovna teza da se u sportu povrede redovno dešavaju, a spletom okolnosti pojedine bivaju i fatalne. Nije konjički sport izuzetak, jer se poslednjih godina nekoliko tragedija desilo i na fudbalskim terenima širom sveta. Ipak, sport je divan izum čovečanstva, pa se tragedije na igralištima i borilištima mnogo teže prihvataju nego, na primer, nesreće na radnim mestima.

Kada se govori i piše o konjičkom sportu mora se uvažavati i poznavati anatomija, karakter i temperament konja. Naime, konji su plahe životinje, trkači po instinktu. Taj usađeni gen za trčanjem ponekad ih odvede u smrt u divljini, na hipodromima, na poljima ...


Eight belles posle pada na Kentaki derbiju

Anatomiju trkačkih konja možemo porediti sa atletičarima sprinterima. Pre samo 30-40 godina, sprinteri su bili mršavi, čak žgoljavi, a sada su razbacani, mišićavi, prosto pucaju od snage. Takvu transformaciju doživeli su i trkački konji. Iz daljine izgledaju moćno, snažno, a kad priđemo bliže, vidimo da su njihove noge i dalje mršave. Odgovor je jednostavan. Konji nemaju mišiće ispod kolena, pa noge teško drže veliku težinu. To su slabe tačke kod svih grla, kod nekih noge jednostavno ne izdrže.

Prelom obe noge

Eight belles je pala galopirajući ka izlazu sa staze, nekoliko sekundi nakon završetka trke. Odjednom je posustala, srušila se i zbacila jahača na zemlju. Tom prilikom, polomila je obe prednje noge i uspavana je na stazi.

„To je strašna povreda“, kaže specijalista za povrede konja dr Selest Kunc, objašnjavajući šta se dogodilo: “Sve je krenulo naopako za vreme opuštajućeg galopa, odmah po završetku trke. Kada je promenila hod, promenila je i vodeću nogu kojom iskoračuje. Tada nezgodno spušta desnu nogu i to je bio početak katastrofe. Kada je izgubila ravnotežu, prebacila je svu težinu na levu nogu. Pod uticajem sile pritiska i brzine popustio je i drugi članak i ona se srušila.“

Ovako teške, fatalne povrede dešavaju se izuzetno retko. Prema iskustvu doktora, a ona je pratila više od 200,000 trka tokom protekle decenije, ovo je tek drugi slučaj da konj slomi obe prednje noge, a slučaj je hteo da se to desi na velikom „Kentaki Derbiju“.

Trkački konji mogu biti izuzetno teški, od 600-700 kilograma. Za vreme trke dostižu brzinu od 60 km/h i galopiraju dočekujući se samo na uzana kopita. Ako naprave samo jedan pogrešan korak, to im može biti poslednje u životu. Surovo, ali istinito.

Za i protiv trka

Naravno da je ova tragedija uzburkala strasti u Sjedinjenim Državama. Javljaju se glasovi protiv održavanja trka i organizacije koje se bore za zabranu trka dvogodaca, ali to je potpuno neostvarivo.

Osnovni razlog za zabranu trka dvogodaca je anatomski. Konjska kolena se sporije razvijaju i kosti pravilno srastaju tek sa navršene tri ipo godine. Do tada je rizik od povreda znatno veći.

Zagovornici ove ideje svesni su da idu protiv tradicije. Dokle god se održava „Triple Crown“ takmičenje za trogoda grla, biće i trka dvogodaca. One su nezamenljive u pripremama za derbi. Poslednji pobednik „Derbija“ kao debitant bio je Apolo još 1882 godine. Od tada, priznaćete, sve se promenilo.

Eight belles je imala pet startova kao dvogodac i i po tome je bila na drugom mestu od 20 grla u Luisvilu. Da li je to bilo previše za nju?

Šta se može uraditi

Trke se ne mogu zabraniti, ali neka rešenja ipak postoje. Toga su svesni i ljudi iz konjičkog sporta, ne samo organizacije koje se bore za prava životinja. Tvrda, zemljana podloga može se zameniti mekšom - sintetičkom. To su uradili u Arlingtonu, pa su u prvoj sezoni imali 50 % manje teških povreda nego ranije. U Kaliforniji su otišli toliko daleko da je sada dozvoljeno trčanje samo na gumenoj podlozi.

I tu je tradicija žestok, opak protivnik. Trke za „Triplu krunu“ održavaju se na zemljanoj podlozi. Dok tako bude bilo, treneri će pripremati grla na istoj podlozi. Jedan od favorita u Kentakiju, Colonel John stigao je iz Kalifornije i prvi put trčao na zemljanoj podlozi. Bio je tek šesti, razočaravši vlasnike, investitore, trenere.

Trka za brzinom, zaradom, profitom vlada svetskim sportom, pa tako i konjičkim. Ide se na rezultat u borbi za medijskom pažnjom, sponzorima. Što više trka, nadmetanja, uzbuđenja. Ta glad je nezajažljiva i ona, kao pošast, kosi slabije. Eight belles je otišla, ali će biti upamćena kao veliki šampion.

Vremenom će vrhunski konjički sport postati humaniji. Proces je vrlo spor, promene se dešavaju mic po mic. Kada se shvati da su zdraviji konji važniji za biznis, spektakl, tradicije će se rušiti. Uostalom, one postoje da bi se menjale.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...