PORTUGALSKI PUT

Piše:   Dragomir Jovanović

Otvoreno evropsko fudbalsko prvenstvo u Bazelu

Pobedom Češke nad Švajcarskom od 1:0, počeo je završni turnir 13. evropskog prvenstva u fudbalu, u Austriji i Švajcarskoj. Prvi strelac bio je Vaclav Sverkoš u 71. minutu u "šahovskoj partiji fudbala" kakva je viđena na otvaranju u Bazelu. Švajcarska-Češka, ujedno je najavila fudbal kakav će se gledati u većini utakmica na ovom prvenstvu, jer fudbal nije napravio korak napred više od 30 godina u taktičkom pogledu, a sa izuzetkom majstora poput Deka iz Portugalije, kakvih je veoma malo, profilisao je "play station" fudbalere kojima rukovode vešti treneri.


Duel Ludovic Magnin(Švajcarska), Libor Sionko(Češka) (foto: Fonet)

Utakmica Švajcarska-Češka je bila taktička partija oprezne ofanzive domaćina i promišljene defanzive Čeha. Pobedila je (kao i uvek u utakmicama ovakvih ekipa) promišljena defanziva i Švajcarci nemaju razloga da žale. To je preslikani način života u ovoj zemlji koji svojim temperamentom ponekad poremete Turci kojih ima sve više u njihovom nacionalnom fudbalskom timu.

U Ženevi smo možda gledali novog prvaka Evrope, jer su Portugalci izgleda uspeli da spoje svoju ljubav prema igri sa neophodnom fudbalskom disciplinom, pa u 90 minuta imali dva školska fudbalska časa u kojima su Turke pobedili sa 2:0 (Pepe 61’, Meirales 93’) i demonstrirali im kako će oni igrati ako nastave putem kojim su krenuli. Njihov temperament ih upravo vodi "portugalskim putem".


Tuncay Sanli (Turska), Bosingwa (Portugalija)

Portugalci su pokazali i da prednost prave kvalitetom svojih odbrambenih igrača, što je brazilski potpis njihovog trenera Skolarija, jer u njegovoj fudbalskoj domovini i stoperi moraju da igraju fudbal a ne samo da skaču i uklizavaju. Turcima će problem biti odbrana kod prekida igre i manjak racionalnosti, ali imaju veoma kreativne ofanzivne fudbalere. Treba ih gledati do kraja prvenstva.

Nema favorita na prvenstvu a pobediće reprezentacija koja će imati odmornije fudbalere. U eri profitnog takmičenja, najveći protivnik reprezentacijama je umor. Medicina je pronašla načina da odmori od fizičkog napora ali još uvek nije pronašla način za brzi psihički oporavak. Fudbaleri najvećih evropskih timova za sezonu "potroše" svu inspiraciju, svu volju i želju za igrom, pa ih na ovakvim takmičenjima pobeđuju oni koji za njih navijaju, igrajući tokom godine u manjim klubovima. Koristan savet za kladioničare: setite se Grčke pre četiri godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...