PARTIZAN MOŽE U PRIVATIZACIJU

Dragomir Jovanović

Nema prepreka da se crno-beli fudbalski klub privatizuje mada je u javnosti stvorena slika da je za taj korak potrebna posebna dozvola države

Nema zakonskih prepreka za privatizaciju FK Partizan jer je klub iz Humske registrovan kao preduzeće pa stoga potpada, kao i sva druga preduzeća, pod Zakon o privatizaciji Republike Srbije. Potrebna je samo odluka skupštine kluba o preregistraciji u akcionarsko društvo a kroz postupak koji prolaze sva preduzeća u Srbiji akcije FK Partizan našle bi se na berzi. Pravnici tvrde da je to sasvim izvodljivo ali rukovodioci Partizana očigledno nisu hteli do sada (videćemo da li će od sada) da se odluče na taj korak. Razlog je verovatna procena da "nije trenutak" ili se čeka nalog sa višeg, svakako političkog mesta.

U javnosti je vrlo često privatizacija isticana kao jedino rešenje za budućnost ozbiljno ugroženog srpskog fudbala. U Partizanu je pominjana kao rešenje samo u kriznim situacijama: posle Partizanove epizode u Ligi šampiona kao način održavanja tima i sprečavanja odliva talenata, i u periodu "vladavine" bivšeg predsednika Nenada Popovića, kao strategija budućeg razvoja. Ipak u oba slučaja niko glasno nije rekao da je ona moguća već je održavana - u javnosti pogrešno stvorena - slika da se čekaju zakonski propisi koji bi regulisali takvu mogućnost.


PARTIZAN3


Ime vrednije od imovine

Možda je sadašnji oblik rukovodjenja FK Partizan u stvari bežanje od promena ili strah od nepoznatog u srpskom fudbalu ali je izvesno da je privatizacija jedino pravo rešenje. Ona će ujedno i dati odgovor kolika je imovina crno-belih a kolika je afekciona vrednost FK Partizan tj. koliko ime ovog kluba vredi na tržištu jer se procenjuje da za sada ono više vredi od imovine.

Privatizacija će biti važna i za one koji su dugi niz godina nosili dres ovog kluba ili su u njemu proveli svoj radni vek. Pre nekoliko godina doskorašnji generalni sekretar kluba Žarko Zečević je govorio da bi klub trebalo podeliti po sistemu trećina, po kojem bi jedna pripala sportskom društvu, druga zaslužnim članovima, a treća bi se prodavala na tržištu. Interesantno je da bi u takvoj podeli i navijači dobili akcije ali samo oni koji imaju članske karte i koji su uredno plaćali članarinu po kriterijumu godina članstva.

"Udobno" raspolaganje nacionalnim blagom

Ugledni beogradski pravnik Vladan Jeftić, stručnjak za sporove oko privatizacija zastupa mišljenje da država mora da se umeša u privatizaciju Partizana i ostalih klubova i da jasno propiše model po kojem bi cena akcija bila izuzetno visoka a novac dobijen od prodaje zakonski usmeren u razvoj kluba čime bi sprečile moguće manipulacije. On napominje da su Partizan i Crvena zvezda "nacionalna dobra" i da se nikako ne mogu prodati po principu prodaja drugih preduzeća koja podležu pod isti zakon.

Nameće se pitanje zbog čega se rukovodioci FK Partizan do sada nisu opredelili za privatizaciju? Mogući odgovor je u sadašnjem načinu rukovodjenja koji je "udoban" u raspolaganju imovinom kluba a to nikako ne bi bilo isto kada bi skupština kluba bila skupština akcionara. Drugi razlog se može potražiti u volji političara jer je prodaja Partizana "opasan posao" i nosi imidž rasprodaje nacionalnog blaga što svakako nije mudar potez u ovom političkom trenutku - koji će u Srbiji po svemu sudeći trajati dugo. Još jedan razlog za "političko stopiranje" privatizacije može se pronaći u nepisanom pravilu da se Partizanu ne dozvoli ništa za šta Crvena zvezda nije spremna i obratno. U prilog tvrdnjama da postoji ovakvo pravilo ide i slučaj dobijanja dozvole za izgradnju stadiona FK Partizan na koju se čeka skoro dve godine.

Sve teže finansiranje kluba i želja navijača da se to ne čini rasprodajom talenata, nateraće i rukovodstvo crno-belih i državu da se odluče na privatizaciju po modelu zadovoljstva jedne trećine biračkog tela Srbije, koliko se procenjuje da ima navijača Partizana.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...