OD STARTA PRVI

N. Radosavljević

Takmičari iz ukupno 19 zemalja već se mogu podičiti medaljama oko vrata. Dva zlata imaju samo Kinezi, dok su preostalih pet, između sebe podelili Amerikanci, Česi, Španci, Rumuni i Južnokorejci

Prvih sedam kompleta medalja je podeljeno, a među zemljama osvajačima medalja, na prvom mestu nalazi se Kina. To se potpuno uklapa u njihov proklamovani cilj da budu jedna od najtrofejnihijih nacija, po mogućstvu baš najbolja. Po jedno zlato pripalo im je u streljaštvu, disciplini vazdušni pištolj za muškarce i dizanju tegova za žene.

Ipak, kineski sportisti nisu imali tu čast da se izbore za prvo zlato osvojeno na Olimpijskim igrama. U gađanju vazdušnom puškom neprikosnovena je bila Čehinja Katerina Emons, sa maksimalno mogućih 400 krugova u kvalifikacijama. Sve tri medalje u ovoj disciplini pripale su Evropljankama: Čehinji, Ruskinji i Hrvatici. Njima je, po tradiciji, medalje uručio predsednik MOK-a Žak Rog. Kinezi se teše prvim mestom na tabeli osvajača medalja.

Izboden turista

U centru pažnje svetske javnosti, organizatori su se našli i zahvaljujući šokantnom incidentu koji je za trenutak zasenio uvodna sportska takmičenja. Jedan Kinez je nožem napao američke turiste, prilikom obilaska pekinških znamenitosti. Jedan muškarac je ubijen, njegova supruga teško ranjena, a povređen je i turistički vodič. Da nesreća bude veća u pitanju su rođaci trenera američke odbojkaške reprezentacije. Pojedini zapadni mediji i protivnici grada domaćina odmah su iskoristili priliku za kritiku na račun Pekinga i organizatora. Motivi napada najverovatnije će ostati nepoznati jer je napadač odmah izvršio samoubistvo. Kineske vlasti potpuno su zbunjene zbog ovog incidenta, jer je, prema njihovim rečima, potpuno neuobičajeno da Kinezi napadaju turiste.

S druge strane, potpuno je uobičajeno da se Olimpijske igre koriste i za slanje političkih poruka. Zagovornici nezavisnosti Tibeta pravili su velike probleme i za vreme putovanja olimpijske baklje Evropom i Južnom Amerikom. Trend protestvovanja nastavljen je i u Pekingu i svakog dana policija uhapsi demonstrante koji uspevaju javno da pokažu tibetansku zastavu. Za očekivati je da će takve policijske intervencije biti veoma česte dok igre budu trajale.

Uzbuđenja se tek očekuju

Prvi zvanični dan trajanja Olimpijskih igara nije doneo veća uzbuđenja. Takmičenja se tek zahuktavaju, ekipni sportovi polako hvataju zalet, a atletika je na programu u drugoj polovini igara. Tako će biti još nekoliko dana dok kvalifikacije ne odmaknu, a borba za medalje ne postane žešća. U međuvremenu, beležimo prvi slučaj dopingovanja. Ruski atletičar Usov isključen je sa igara zbog pozitivnog uzorka, uzetog pre početka takmičenja. Za lepšu priču postarao se američki plivač Majkl Felps, koji je u kvalifikacijama postavio novi olimpijski rekord i najavio žetvu medalja.

Takmičari iz ukupno 19 zemalja već se mogu podičiti medaljama oko vrata. Dva zlata imaju samo Kinezi, dok su preostalih pet, između sebe podelili Amerikanci, Česi, Španci, Rumuni i Južnokorejci.

U našim krajevima još se ne kapira da se najviše medalja osvaja u malim sportovima. U ekipnim sportovima najmanje 12 sportista bori se za jednu medalju, u pojedinačnim sportovima jedna uspešna reprezentacija može osvojiti nekoliko medalja, bez većih problema samo u jednoj sportskoj grani. Ali, mnogo je teže trenirati sam i pogotovo teško obezbediti sredstva za takmičara u dizanju tegova ili mačevanju. Delom i zbog toga, Srbija se ponajviše diči medaljama u timskim sportovima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...