NESLOGA POD OBRUČIMA

Nenad Radosavljević

Na početku sezone, izgleda da je „Partizan“ slabiji a „Zvezda“ jača nego lane. To bi trebalo da znači da su kvalitativno ujednačeniji

Posle nekoliko tužnih leta, košarkaška klupska sezona počela je u nešto boljem raspoloženju, zahvaljujući plasmanu reprezentacije na evropsko prvenstvo u Poljskoj, sledeće godine. I to bi bila jedina kvalitativna promena. Čovek bi pomislio da bi se još nešto moglo i promeniti, poboljšati, ali ništa od toga.

Jadranska liga – jabuka razdora

Ništa lepo nije se čulo o ovom takmičenju u proteklih šest meseci. Štaviše, bilo je i teških reči. Čelnici ove lige optuživani su za varanje i dovođenje u zabludu srpskih klubova. Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić javno je dovodio u pitanje samu svrhu postojanja tog takmičenja, da bi najednom sve utihnulo. Svi ostadoše na pređašnjim pozicijama.

Naši najbolji i dalje igraju van domaćeg prvenstva, jer se uključivanje u takozvanu „Superligu“ baš i ne može nazvati igranjem lige. To je njihovo pravo, ako su pronašli interes za ubacivanje lopte u koš po hrvatskim, slovenačkim, bosanskim i crnogorskim dvoranama. Ta liga je donekle besplatna; pokriveni su troškovi autobuskog prevoza, hotelskog smeštaja i službenih lica. Postoji i prohodnost prema ULEB Kupu, u koji se uvek plasiraju uglavnom srpski klubovi, jer su bolji od ostalih.

Srpsko ligaško takmičenje još je marketinški, organizaciono i kvalitetom ispod tog nivoa, a s obzirom na novo proširenje lige sa 12 na 14 klubova, ta dva mesta čine ga i udaljenijim nego prošle godine. Džaba liga, iz koje niko ne ispada. Nemam ništa protiv „Ergonoma“ i „Zdravlja“. Tek toliko da su zasluženo bili na dnu tabele, ispali u niži rang, a onda raznim marifetlucima i kvazi zauzimanjem za sudbinu košarke na jugu zemlje, ostali u ligi. I ko je kriv za to. Pa isti oni koji misle da su zaslužni za očekivan rezultat reprezentacije u kvalifikacijama.

Sponzor je prošle godine potpisao ugovor, kojim se garantuje 300.000 eura po sezoni. Ni u Srbiji klubovi ne isplaćuju službena lica, već to čini kancelarija Lige. Tako efikasno i revnosno, da su sudijama i delegatima isplaćene takse i putni troškovi za ukupno pet od 14 kola Superlige. O plej-ofu i da ne govorimo.

Možda je u ovim redovima odgovor na pitanje zašto najbolji ne žele u domaće takmičenje. Iako tih pet klubova, o mnogo čemu imaju različit stav, ovde dilema uopšte ne postoji.

Beogradska enigma

A kada je o najboljima reč, svi misle samo na „Partizan“ i „Zvezdu“, bez obzira na slab učinak „crveno-belih“ u poslednjih nekoliko sezona.

Na Kalemegdanu se tokom leta svašta kuvalo. Nebojša Čović, vlasnik FMP-a ozbiljno je zagrizao da pod svoje uzme i treći klub u istom rangu takmičenja ( Kako je to uopšte moguće? ). E, onda je ta kombinacija propala; u upravi su sada jake face, na klupu je seo Svetislav Pešić, koji nigde ne radi za kikiriki, dovedeni su brojni igrači i velika dugovanja više niko i ne pominje. Kao da je dobra vila isplatila svima sve što je trebalo i još je preostalo para, pa dođoše i novi igrači – naravno još bolji od prethodnih.

Da bi sve i bilo bajkovito, takva „Zvezda“ je startovala sa tri pobede. Čini se da tu može biti nečega, dok isplate budu redovne. Doduše, letos je Ministarstvo za sport udelilo „večitim rivalima“. Ostali prvoligaši nisu dobili novce. Niti su tražili, niti su zaslužili, po državnim aršinima.

„Partizan“ je ostao bez trojice igrača iz startne petorke: Pekovića, Kecmana i Palasia. Pridošlice su na papiru znatno slabije od njih, ali dočekala ih je čvrsta ruka Duška Vujoševića na terenu i van njega. Veličković, Tripković i Tepić nastupali su za reprezentaciju u kvalifikacijama, pa se od njih najviše očekuje.

Umesto zaključka

Na početku sezone, izgleda da je „Partizan“ slabiji a „Zvezda“ jača nego lane. To bi trebalo da znači da su kvalitativno ujednačeniji. O tome, nek razmišljaju njihovi navijači. Čelnicima saveza bolje bi bilo da pogledaju šta se dešava van seniorskih takmičenja i dobro razmisle zašto je negativni - opadajući trend licenciranja igrača i ekipa mlađih kategorija baš ove jeseni kulminirao. Uprkos, prvom dobrom reprezentativnom nastupu u poslednjih nekoliko sezona.

I nek probaju nešto da poprave. Tako bi pomogli svima koji stvaraju igrače u nekada najtrofejnijem sportu u Srbiji, a ne proširenjem svih liga. Inače, odoše sva deca na odbojku i tenis.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...