NAJSKUPLJI FUDBALERI

Dragomir Jovanović

Vrednost domaćih fudbalera ne prelazi 3,5 miliona evra. Najskuplji je Jovetić, oko 12 miliona, ali on igra kao stranac. Najuspešniji klub je Partizan, najbolji posao je napravio menadžer Falji Ramadani a najperspektivniji - Nikola Damnjanac.

Fudbaler Partizana Antonio Rukavina najbolji je srpski fudbaler na tržištu transfera Evrope i on je ujedno igrač koji je najviše napredovao u 2007 godini. Na rang listi redakcije Transfer liga, Rukavina je sakupio 160 bodova, tri manje od klupskog saigrača Stevana Jovetića koji se ne nalazi na listi spskih fudbalera jer u Superligi igra kao stranac. Na dugom mestu sa 157 bodova je Stefan Babović, fudbaler OFK Beograda, a treći sa 3 boda manje je Gojko Kačar iz Vojvodine. Medju 10 najboljih nalaze se: 4. Zoran Tošić (Partizan) 5. Ognjen Koroman (C.Zvezda) 6. Ljubomir Fejsa (Haduk) 7. Predrag Pavlović (Napredak) 8. Nenad Milijaš (C.Zvezda) 9. Dušan Basta (C.Zvezda) i 10. Đorđe Lazić (Partizan).

 

rukavina 

Rukavina

 

Rangiranje fudbalera prema pokazateljima koji opredeljuju vrednost na tržištu je novina i ono obuhvata preko deset parametara koji se dopunjavaju tokom takmičarske sezone. Parametri se grubo mogu podeliti na fudbalske i takmičarske ali na rang listu ne utiče interesovanje klubova za kupovinu fudbalera. Međutim, rang lista se upravo poklapa sa ponudama klubova pa je najinteresantniji upravo Antonio Rukavina za kojeg je zvaničnu ponudu od 3.000.000 € poslao holandski Fejnord, a za najboljeg stranca Stevana Jovetića se interesuju mnogi evropski klubovi. Stefan Babović je potpisao za francuski Nant za 3.500.000 € dok je Gojko Kačar već bio u Rusiji na pregovorima sa Dinamom. Kvalitet na tržištu opredeljuje i pozicija u timu pa su logično najtraženiji golgeteri, ofanzivni igrači (posebno kreativni), zatim brzina i tehničko-taktička zrelost. Najviše poena donosi medjunarodno iskustvo a posebno igre u reprezentaciji. Logično, traženiji su mladi asovi.  

 

jovetic

Jovetić

 

Naskuplji fudbaler koji igra u Srbiji je je Stevan Jovetić čija je vrednost na tržištu oko 12 miliona evra i koja ima tendenciju rasta što je značajan pokazatelj menadžerima Partizana da sačekaju sa prodajom. Ipak čekanje do leta neće doneti porast vrednosti ovog igrača jer neme medjunarodnih takmičenja ni u klubu ni u reprezentaciji Crne Gore pa je pravo vreme za njegov transfer - početak 2009. godine.

 

babovic

Babović

 

Antonio Rukavina zbog 24 godine koje ima i pozicije u timu (desni bočni bek) dostigao je pravu cenu koja može pod uslovima tražnje da se poveća do 3.000.000 €. Ima idealnu priliku za prelazak u inostranstvo jer je ove godine napredovao do prvog mesta najviše zbog igranja u prvoj postavi reprezentacije Srbije, što će u narednom periodu izostati jer će naredno prvenstvo Evrope proći bez nas a samim tim i igrači sa ovih prostora biće u drugom planu.

 

koroman

Koroman

 

Interesantno je da se na petom mestu nalazi Ognjen Koroman iz Crvene zvezde koji je po igrama na ključnim utakmicama ovog kluba i prema rejtingu kluba (C.Zvezda ima rejting 5, Partizan 4 . . .) zaslužio najvišu poziciju, ali su mu kojeficijent godina ( -2) i odsustvo iz reprezentacije oduzeli bolji plasman. Njegova cena na tržištu je oko 2.000.000 €. Četvrto mesto zauzima Zoran Tošić, još jedan fudbaler Partizana koji je letos stigao iz Banata kao član mlade reprezentacije. On je ove jeseni igrao za A selekciju Srbije i klub sa višim koeficijentom od Banata pa mu je to, uz njegovu poziciju u timu (igra i beka i ofanzivnog veznog i to na levoj strani), opredelilo visok plasman.

 

Dva fudbalera Crvene zvezde, Nenad Milijaš i Dušan Basta, nalaze se na 8. i 9. mestu i oni mogu da dostignu cenu oko 2.000.000 jer su igre Crvene zvezde u Evropi ove godine bile loše pa im je cena umanjena. Milijaš ima prednost zbog bonusa koji mu donosi tehnički superelement a to je dobar šut sa distance, ali mu cenu ’’ubija’’ nedovoljna brzina koja mu je odavno opredelila slabiju fudbalsku budućnost. Basta je stagnirao zbog povrede i ispadanja iz A reprezentacije jer je bio član na SP u Nemačkoj kad je selektor bio Ilija Petković.

 

Malu cenu imaju i Ljubomir Fejsa i Predrag Pavlović jer igraju u slabim klubovima pa je njihova perspektiva - prelazak u Zvezdu i Partizan ili eventualna pozajmica nekom klubu sa zapada, poput Nebojše Marinkovića iz Partizana koji igra u Grčkoj.  Đorđe Lazić iz Partizana je na desetom mestu sa velikim bodovnim zaostatkom, najviše zato što ne igra u reprezentaciji.

 

Na rang listi stranaca iza Stevana Jovetića, na drugom mestu se nalazi Moreira iz Partizana a na trećem njihov saigrač Dijara. Četvrti je Kastiljo iz Crvene zvezde, peti Žuka (Partizan) a slede Zvezdaši Lukaš, Salas i Bronovicki. Cena Moreire je oko 2.500.000 € dok je Kastiljo, koji je bio najtraženiji igrač letos, sada umanjio svoje šanse za transfer.

           

Najbolje plasirani golman je Darko Božović iz Partizana jer je on reprezentativac Crne Gore, ali je prilično nezanimljiv inostranom tržištu jer je interesovanje za golmane malo. Drugi je golman OFK Beograda Radiša Ilić a treći Damir Kahriman iz Vojvodine. Svi oni mogu da dostignu jedva 1.500.000 €, i to ukupno, sa obeštećenjem klubu.

 

Prema poziciji na rang listi najtraženijih srpskih fudbalera može se proglasiti najbolji fudbaler u 2007. a to je Antonio Rukavina iz Partizana, a fudbaler lige je njegov saigrač Stevan Jovetić. Najbolji trener je Miroslav Djukić, novi selektor Srbije, ali i trener čak šestorice fudbalera sa obe liste i najboljeg golmana Darka Božovića. Najvredniji klub prema tržišnom potencijalu fudbalera je Partizan čiji fudbaleri zauzimaju vodeća mesta na svim listama.        

 

Rang lista tržišne vrednosti fudbalera formira i jednu interesantnu listu menadžera po principu dobrog izbora klijenta. Najbolji posao je napravio Falji Ramadani, menadžer Jovetića jer bi njegov deo koji propisuje UEFA, 15 % od sadašnje vrednosti na tržištu ovog mladog fudbalera, iznosio 1.800.000 €, bez dela koji po posebnom ugovoru sklapaju menadžeri za ulaganja koja imaju, kao što su kupovina stanova, automobila ili mesečna davanja, što obično nije poznato.

 

Na rang listi najboljih menadžera, na drugom mestu je Nikola Damnjanac koji medju prvih deset ima čak tri svoja fudbalera: Rukavinu, Fejsu i Pavlovića. On je imao dobru procenu ali je pitanje da li može da napravi dobar inostrani transfer ili će tražiti uslugu kolega poput iskusnijih Zorana Stojadinovića ili Ranka Stojića koji pokrivaju špansko i francusko tržište. Time će svakako umanjiti svoju zaradu.

 

Igrače koji su najperspektivniji, a koji još uvek nemaju dovoljno bodova da se nadju na listi od 20, predvodi Nenad Krstičić iz OFK Beograda koji je ove godine debitovao u Superligi sa 16 godina. Hit jeseni bio bi i Srđan Obradović iz Partizana koji je sjajno započeo sezonu na desnom beku ali se, nažalost, povredio.

 

Najinteresantnije buduće asove predvodi Adem Ljajić, kadet Partizana, o kojem će se još dosta čuti i koji predstavlja pravi biser omladinske škole ovog kluba. Izuzetno je brz a igra ofanzivnog veznog, na desnoj strani.

 

Ovakav način vrednovanja fudbalera predstavlja novinu ali je logičan zbog pozicije koju ima Srbija na fudbalskoj mapi Evrope. Domaći klubovi su odavno opredeljeni za stvaranje i prodaju fudbalera koji obično odlaze u tranzitne lige poput ruske, holandske, francuske i portugalske a najbolji završavaju u najvećim klubovima Evrope. Veću cenu teško dostižu jer im domaći kvalitet takmičenja to ne omogućava. Izuzetak je igranje naših klubova u evropskim takmičenjima. Šteta Partizana zbog eliminacije iz UEFA Kupa je ogromna, jer bi vrednost njegovih igrača bila povećana bar za trećinu. Izuzetak predstavlja Stevan Jovetić čiji je talenat daleko prevazišao granice našeg fudbala.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...