MIRIŠE NA MEDALJU

Nenad Radosavljević

I Srbija je dočekala da vidi svog predstavnika - Čavića - na listi olimpijskih rekordera

Dočekasmo i taj trenutak da možemo reći: “Konačno se nazire osvajanje prve medalje“. Đoković je morao da uloži mnogo snage da bi savladao Francuza Monfilsa, a najvažnije je da je uspeo. I zbog sebe i zbog srpskog sporta. Plasirao se u polufinale, u kojem ga čeka budući svetski „broj 1“ Rafael Nadal.



(foto: Fonet)

Novak je do sada odigrao kako se očekuje i stigao u završnicu, gde i pripada. Voljom žreba mora na Nadala, favorita u tom duelu. Ako ga pobedi, srebro je sigurno. Ako izgubi, najbolji srpski teniser imaće priliku da sa gubitnikom drugog polufinalnog duela reši pitanje osvajača bronzane medalje. Sada ga od postolja deli samo jedna pobeda.




Milorad Čavić još nije opravdao sva očekivanja, ali je napravio fantastičnu stvar. Oborio je olimpijski rekord na 100 metara leptir i pokazao da je doneo ispravnu odluku kada se povukao iz polufinala na 100 metara slobodno. Nije on kapacitet Majkla Felpsa da pliva po dvadesetak trka na Olimpijskim igrama. Odlučio je da se kocka i sve baci na najjaču disciplinu. Sada, sve govori da je bio u pravu, mada bi Srbi voleli da je nastupio bar u 5-6 disciplina.

Čavić je već odneo prvu pobedu na Olimpijskim igrama, jer se rukovodio razumom. Umesto da se troši i rizikuje, odlučio je da miruje i čeka pravu priliku. Sa ovim rezultatom, mora stići do finala i umešati se u borbu za medalje. To bi bilo sasvim dovoljno. Ne znam da li je Srbija spremna za više i da li bi medalju umela da ceni.

Da li se bude vaterpolisti?

Posle dve neubedljive igre naših vaterpolista, počeli smo da strahujemo. Na sreću, u 3. kolu Srbija je uspela da zabeleži i drugu pobedu na turniru. Sa dva gola razlike, savladane su Sjedinjene Američke Države, pa su se vaterpolisti dokopali druge pozicije u grupi „B“.




Utakmica je bila veoma tvrda, igra nervozna, o čemu svedoči samo šest postignutih golova na obe strane. Ulog je bio veliki. Ko pobedi stiče realne šanse da obezbedi željeno drugo mesto, jer je Hrvatska već gotovo nedostižna u trci za direktnim plasmanom u polufinale.

Vaterpolisti ponovo nisu bili na nivou mogućnosti, s tim što je prikazana igra sada bila dovoljna za dva boda. U sledećem kolu, naša reprezentacija igra protiv najslabije selekcije u grupi. Kinezi u vaterpolu nisu dostigli kvalitet vredan nastupa na igrama. Nemaju nijedan bod, izgubili su sve duele i očekujemo laku pobedu.

Neprijatno iznenađenje

Dok su vaterpolisti uspeli da prebrode krrizu i zabeleže novu pobedu, odbojkaši nikako da krenu. Posle trećeg kola imaju sve tri nule, a to se njima odavno nije desilo. Stoji da je naša „B“ grupa jača; tačno je da su Kolakovićevi izabranici imali težak raspored i da ih tek očekuju lakši protivnici – Nemačka i Egipat. To znači da sa maksimalnim učinkom, mogu da stignu do 4 boda i četvrtog mesta u grupi, koje vodi u četvrtfinale.

Rusija i Brazil pobedili su Srbiju sa po 3:1. Istim rezultatom, savladali su ih i Poljaci. Ovoga puta, Grbić i ekipa nisu poveli. Poljaci su od početka bili bolji, stekli su prednost od dva seta, izgubili treći, ali su u četvrtom ponovo bili bolji.

Odbojkaši se nalaze na dnu tabele, u veoma teškom položaju. Donekle olakšavajuća i srećna okolnost je što još sami odlučuju o sudbini. Sledeće kolo razrešiće sve, jer nema više mesta ni za jedan kiks. Srbiji odgovara samo pobeda protiv Nemačke. Ako ne pobedimo, Nemci će biti četvrti u grupi, a naši će pakovati kofere, pa pravac avion.

Jedno takmičenje tada bi dobilo pobednika, jer niko ne bi mogao da ugrozi primat odbojkaša na nezahvalnoj poziciji najvećeg razočaranja Olimpijskih igara.

Osamnaest svetskih rekorda

Plivači su uzeli slobodan dan, možda i zbog toga što Felps nije nastupao u finalu, ali plivačice nisu. Ovoga puta, samo devojke su postavljale svetske rekorde. Svet je bogatiji za dva rekorda, a takmičenje je ličilo na brojna iz bliske prošlosti. Lepe, uzbudljive trke, gde rekordi ne padaju kadgod neko poželi.

Kinezi su mirođija na većini ceremonija dodele medalja, a konačno su se umešali i u plivanje. Iznenađenje dana priredila je Liu, osvajanjem zlatne medalje i obaranjem svetskog rekorda na 200 metara leptir. To je prvo zlato za domaćina u plivanju.

I dok je prvi rekord delo prilično neafirmisane plivačice, drugi svetski rekord se očekivao. Postavile su ga devojke iz zemlje u kojoj je plivanje nacionalni sport, Australijanke u štafeti 4x200 metara slobodnim stilom. Bile su izuzetno ubedljive i za skoro šest sekundi oborile stari rekord Amerikanki.

I Srbija je dočekala da vidi svog predstavnika na listi olimpijskih rekordera. Poslednji put rekord je oborila Đurđa Bjedov u Meksiko Sitiju 1968. godine, u vreme kada je televizija još bila crno-bela. Takav je i naš nastup u Pekingu, više crn – manje beo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...