LOVAC NA PRVO MESTO

Nenad Radosavljević

Pobedničku seriju Jelena je počela u glavnom gradu Kine a završila u Moskvi

Prvi put u karijeri Jelena Janković je pobedila na tri turnira uzastopno. Trijumfi u Pekingu, Štutgartu i Kremlju, osim novčane doneli su i prestižnu nagradu – povratak na prvu poziciju WTA liste. Uspesi u drugom delu sezone plod su dugotrajne, istrajne borbe da se dobrim igrama i rezultatima opravda renome i poboljša pozicija na listi najboljih teniserki sveta. Na tom putu, Jankovićeva se borila protiv rivalki, nezgodnih povreda i slabijeg otvaranja sezone.



Srpkinja Jelena Janković i Ruskinja Vera Zvonareva, finalistkinje turnira Kup Kremlja
(Kremlin Cup), sa osvojenim trofejima. Janković je juče slavila rezultatom 2:0 (6-2, 6-4).
(foto: Fonet)


Pobeda u Kini

Ove sezone, dugo smo čekali Jelenine kvalitetne nastupe i osvajanje turnira. Najbolja je bila samo u maju na turniru u Rimu. Pre i posle nastupa u Italiji, gotovo uvek je stizala do polufinala, ali nije imala snage za završne udarce.

Pobedničku seriju počela je u glavnom gradu Kine, na turniru igranom za nagradni fond od 600.000 dolara. U Pekingu nije nastupala Serena Vilijams, te je Jelena bila prvi nosilac. Bez mnogo problema, trenutno najbolja teniserka Srbije stigla je do finala. Protivnica, Ruskinja Svetlana Kuznjecova, takođe iz prvih 10, nije bila kadra da pruži ozbiljniji otpor. Izgubila je sa 2:0 u setovima.

Sigurna pobeda na „Otvorenom prvenstvu Kine“ Jeleni je donela nešto bodova, malo više novca i najviše, preko potrebnog samopouzdanja. To je bio i najveći kapital. Svest da može odbraniti protivničke napade, zatim preći u ofanzivu i poentirati. Sigurnost u igri došla je do punog izražaja na sledećem turniru – „Porše open“ u Štutgartu.

"Porše" za kraljicu arene

Nemački proizvođač tradicionalno koristi turnir u Štutgartu da bi promovisao gamu vrhunskih, luksuznih i sportskih automobila. Crveni "porše" čekao je novu vlasnicu, čekali su i fotoreporteri...

U Nemačkoj su zaigrale gotovo sve najbolje teniserke sveta, predvođene Serenom Vilijams. Duel Serene i Jelene trebalo je da odluči ko će predvoditi karavan teniserki, najverovatnije do početka sledeće godine. No, do meča nije ni došlo. Vilijamsova je kiksnula na startu i odmah prepustila Jeleni lidersku poziciju na listi.

To je rasteretilo Beograđanku. Ostvarila je svoj glavni cilj i sada je preostalo da opravda ulogu favorita. Ali, to uopšte nije bilo lako. Upravo je osećaj da može odigrati težak udarac u presudnim trenucima pomogao da pobedi Zvonarjevu u četvrtfinalu, u dva taj-brejka.

Velika borbenost i sigurnost došle su do izražaja na sledećem ispitu protiv Venus Vilijams. Naša teniserka bila je na ivici poraza. Gubila je sa 1:0 u setovima, bila vrlo blizu elimininacije, ali se vratila u meč. Kada se činilo da će izgubiti, Jelena je zaigrala na ivici žileta i preokrenula rezultat, pobedivši sa 2:1.

U finalu, borbe nije ni bilo. Ruskinja Nađa Petrova stigla je nadomak "poršea", iako nije bila nosilac. Ipak, u automobil je sela Jelena. Fotoreporteri su dočekali svoje trenutke.

Šta nedostaje posle Kremlja?

Priliku za teniski „het-trik“ imala je na turniru „Kup Kremlja“ u Moskvi. Finansijski najjači turnir do kraja takmičarske sezone propušta Serena Vilijams. Prvi nosilac i favorit Jelena Janković je iskoristila i ovu priliku.


Jelena Janković sa trofejom osvojenim na turniru Kup Kremlja

Samo najbolje teniserke sveta pobeđivale su u serijama: Navratilova, Graf, Hingis, Enan. Kada njena serija pobeda postane duža, moći će da kaže da pripada tom društvu. I još nešto: Jelena Janković je do sada osvojila osam titula u karijeri, ali još ima negativan bilans u finalima: devet pobeda i deset poraza. Prva teniserka sveta to sebi ne sme da dozvoli.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...