KO JE SLEDEĆI?

Dragomir Jovanović

Ratko Buturović najpre označen u medijima a zatim uhapšen – da li će se takav recept primeniti i na ostale ? Ko je stvarni insajder ? Čišćenje fudbala ili predhodnica privatizacije ?

Spektakularno hapšenje predsednika FK Vojvodine Ratka Buturovića, direktora SC Vojvodina Milana Čabrića, bivšeg sudije Gorana Kovačića i sadašnjih Mihaila Jeknića i Borislava Kašanskog, prema saopštenju policije usledilo je nakon pribavljanja dokaza o podmićivanju za nameštanje rezultata utakmice Mladost-Vojvodina (0:1), koja je odigrana u prvom delu ovogodišnje sezone.

 

butur3 

Butorovićeva kuća u Novom Sadu u kojoj je uhapšen  (foto: Fonet)

 

Hapšenje zbog nameštanja utakmica je prvo u istoriji fudbala na ovim prostorima i ako je osmdesetih poništeno celo kolo u poznatom „slučaju Šajber“, zbog sumnji u regularnost utakmica poslednjih kola. Tada je Partizan odbio da igra ponovljenu utakmicu protiv Železničara u Beogradu, a Crvena zvezda je u Sarajevu odigrala protiv Sarajeva i postala prvak. Crno-beli su naredne godine dobili na sudu i vratili titulu jer nije bilo materijalnih dokaza, pa su izostala hapšenja. I tada kao i sada bilo je jasno da su se utakmice nameštale, ali ko je bio lud da progovori ? U ovom poslednjem slučaju neko je progovorio, a čini se da je bilo više njih.   

 

Policija je povela akciju borbe protiv fudbalske mafije nakon incidenta koji se desio na utakmici Crvena zvezda-Hajduk, ali je očigledno taj incident bio samo neposredan povod za početak akcije koja je dugo pripremana. Činjenice govore da je u januaru prošle godine u Novom Sadu priveden i u pritvoru zadržan Cvetko Riđošić, tadašnji direktor Vojvodine zbog sumnji da je prisvojio deo novca od transfera Miloša Krasića u ruski CSKA i Milana Stepanova u turski Tabzbonspor. Nakon 48 sat on je pušten bez dalje optužnice i nastavio je da radi u klubu u kojem je već bio Ratko Buturović. Valjda zbog predpostavljene prismotre policije, Buturović je bio naglašeno transparentan kada su transferi bili u pitanju, pa je praktično jedini u našem fudbalu objavljivao njihovu visinu.

 

butor2 

Bazen u Butorovićevom dvorištu  (foto: Fonet)

 

Nakon manje od godinu dana uhapšeni su rukovodioci Crvene zvezde, među kojima  Zoran Damnjanović, koji je pušten posle skoro mesec dana pritvora. Slučaj nije zaključen a nije ni nastavljen. Samo su novine prenele da postoji sumnja da je Damnjanović na neki način povezan sa fudbalskom mafijom. Sa tom istom mafijom, navodno su bili povezani i bivši predsednik Crvene zvezde Dragan Stojković koji se od tada nije pojavio u Beogradu, prvi čovek srpskog fudbala Zvezdan Terzić i pomenuti Ratko Buturović. Policija je, prema pisanju medija planirala i saslušanje Dragana Džajića koji je u međuvremenu postao Terzićev prvi saradnik. Policija očigledno ima svoj red poteza, pa ostaje da se nagađa ko je sledeći ?

 

Mediji igraju ulogu policiskog oglasnog prostora i praktično najavljuju hapšenja, pa smo u prilici da gledamo „TV insajdera“ Dragomira Tanovića, bivšeg sudiju koji je bio (gle, slučajnosti) glavni sudija na utakmici 2. kola UEFA Kupa Etnikos-Rozelareo (5:0) zbog koje se pre dve godine u Belgiji digla velika prašina zbog sumnji da je pomoćnik učestvovao u nameštanju- a on je bio, niko drugi, nego Borislav Kašanski, koji je sada uhapšen pod sumnjom da je primio novac za nameštanje zajedno sa Mihailom Jeknićem. Drugi „TV insajder“ Aca Bulić, javno je optužio Zvezdana Terzića i Cecu Ražnatović da su namestili utakmcu OFK Beograd-Obilić, a prilikom prvog pisanja štampe, da se proveravaju utakmice sa ovih prostora za koje  se sumnja da su nameštene, otkriveno je iz pouzdanih izvora da se radi o utakmici UEFA Kupa Steaua-Železnik, čiji je predsednik bio upravo Aca Bulić!

 

U fudbalskim krugovima vlada panika, zbog činjenice da su hapšenja nastavljena ali i da, verovatno, postoje insajderi. Mnogo je sumnji u rezultate bilo poslednjih godina, mnogo sumnji u transfere izrečenih u medijima pa je očigledno da ima i razloga za strah. Sve više se govori da je akcija policije, predhodnica privatizacije koja treba da obezbedi kupovinu „čistih“ klubova. Mnogima je nejasan potez Dragana Džajića, poznatog kao oprezan čovek, koji je prihvatio da bude saradnik „obeleženog“ Zvezdana Terzića. Nejasna je i pozicija Zvezdana Terzića kojeg već više puta mediji apostrofiraju kao bliskog saradnika optuženih i navode utakmice koje je igrao njegov OFK Beograd, kao nameštene. Zvezdan Terzić je postao za menje od dva meseca „najomrženiji“ čovek fudbala koji se ponaša kao da se ništa ne događa ! očigledno je da se policija, za sada, obračunava sa fudbalskim rukovodiocima manje važnosti.

 

Retko ko se oglašava javno, osim Dejana Savićevića, predsednika FS Crne Gore, koji je izjavio da su tvrdnje o razlozima ubistava fudbalskih ljudi na čelu za Brankom Bulatovićem pogrešne. On tvrdi da oni nisu ubijeni zbog fudbala i verovatno je u pravu. Malo je verovatno da su Arkan, Miša Nikšić, Branislav Trojanović i ostali ubijeni zbog fudbala. Poznato je da fudbal nije bila njihova osnovna delatnost.

 

Fudbalska javnost očekuje dalje poteze.     


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...