JOŠ DAN PA KRAJ

Nenad Radosavljević

Etiopljanin Bekele osvojio zlato. Sve oči u Srbiji gledaće prema bazenu, u kojem će se za olimpijsku bronzu na vaterpolo turniru boriti Srbija i Crna Gora

 

Kraj Olimpijskih igara u Pekingu tek što nije. Još samo jedan dan i sve će biti gotovo. Poslednjeg dana takmičenja na programu su mečevi za medalje u ekipnim sportovima kod muškaraca, drugi deo finalnih borbi u boksu i tradicionalno – maraton. To je ono što će svet najviše zanimati, ali će sve oči u Srbiji gledati prema bazenu, u kojem će se za bronzu na vaterpolo turniru boriti Srbija i Crna Gora. Novi udarac uzdrmanom vaterpolo timu zadat je izostankom Aleksandra Šapića zbog preloma noge. Najbolji strelac reprezentacije već je napustio Peking, a još se spekuliše o načinu na koji je povređen.

Olimpijski komitet Srbije zvanično je saopštio da je Šapić pao niz stepenice i polomio nogu, što je moguće. Ipak, bolji poznavaoci sporta sećaju se Sidneja i loših igara košarkaške reprezentacije u Australiji.Tada se povredio Predrag Danilović, šutnuvši i slomivši drvena vrata od svlačionice. O tome, tadašnji Košarkaški savez Jugoslavije nije nikada javno progovorio, pa su se detalji svađe iz svlačionice prepričavali na kašičicu, od usta do usta, godinama.

Preko pola sveta ne mogu se saznati svi detalji iz Pekinga. Valjda poraz od Amerikanaca nije uzburkao vrelu krv i nadam se da se sve odigralo baš onako kako je saopšteno. Ne zbog Šapića, već zbog ostalih koji će zaigrati protiv Crnogoraca. I pored svega, oni moraju da zapnu iz petnih žila. Izostanak Šapića neće biti nikakvo opravdanje za eventualni neuspeh. Bez obzira što je on najbolji strelac. Uostalom, protiv Amerikanaca se ispucavao, iako ga šut nije hteo. Ali, on je šutirao i šutirao i meč završio sa tričavih 11 % preciznosti. Nije bio jedini krivac za poraz, ali je uzalud potrošio najviše lopti. Statistika pokazuje da se može igrati i bez njega.

Baš svašta

Olimpijske igre su svetski sportski vašar i očekivano je da se na igrama događaju i neočekivane stvari. Sve je moguće, ali je šampion neočekivanog postao kubanski tekvondo borac Anhel Matos. Nije se složio sa sudijskom odlukom o sopstvenoj diskvalifikaciji. Budući da pripada svetskom vrhu u ovom sportu, kadar je da zada precizan udarac, ali sudija nije očekivao da će on biti meta.



Stoga nije ni eskivirao i dobio je nogom u glavu. U paketu sa trenerom, Kubanac je doživotno diskvalifikovan. Ubuduće će moći da se bavi tekvondom samo po kubanskim trening halama, jer su obojica sa takmičenjima završili za „vjeki vjekov“. Svi njegovi rezultati su izbrisani kao da nije ni bio u Pekingu.

Amerikanci popravili utisak

Američke štafete 4x400 metara popravile su loš utisak i očajan učinak kolega sprintera. Očekivalo se da će obe štafete osvojiti zlatne medalje, što se i dogodilo. Poslednjeg dana atletskih nadmetanja na stadionu „Ptičje gnezdo“, Amerikanci su postali bogatiji za dva zlata. Sa ukupno sedam zlatnih medalja i zvanično su najuspešnija atletska nacija u Pekingu.

Muškarci su bili dominantni i bez problema opravdali sve tri osvojene medalje na 400 metara. Voriner je istrčao poslednju izmenu i prošao kroz cilj u vremenu novog olimpijskog rekorda, gotovo tri sekunde pre drugoplasiranih Bahamaca.

Devojke su stigle do zlata mnogo teže. Tek u poslednjih 10-15 metara, Ričards je pretekla Ruskinju i omogućila ostalima da se doteraju za slušanje himne. Nisu oborile olimpijski rekord, ali su produžile pobednički niz, započet u Atlanti 1996. godine.

Kenenisa Bekele ne samo da je pobedio na 5.000 metara u vremenu novog rekorda igara, već se upisao u istoriju kao treći atletičar – dvostruki pobednik na dugim prugama na Olimpijskim igrama. Od sada, Etiopljanin pravi društvo Fincu Virenu i Čehu Zatopeku. U Pekingu je to već učinila i njegova zemljakinja Tiruneš Dibaba i potvrdila etiopsku superiornost. Nikome nisu dali ni gram nade da mogu da pobede u trkama na 5 i 10 kilometara.

U takmičenju u skoku u vis za žene, Hrvati su upisali zlato još pre mesec dana. Toliko je, pre Pekinga, bila superiorna njihova Blanka Vlašić. Poslednji put nije pobedila pre više od godinu dana. Njen pobednički niz trajao je 34 takmičenja i sve to beše uzalud.




Bilo je izuzetno napeto. U pravoj triler završnici, Belgijanka Helebo preskočila je 2.05 metara, kao i Blanka, ali iz manjeg broj pokušaja i prešla u vođstvo. Obe su napale sledeću visinu i tada Belgijanka odlučuje da sačuva preostala dva pokušaja. Hrvatica nema dovoljno vremena za poslednji pokušaj i ruši. Vlašićeva je nadmudrena. Vodila je do poslednje visine i izgubila. Bio je to atletski šah-mat.

To je ujedno i pouka da se u sportu nikada ne pravi račun bez krčmara. I naši su se istakli u toj disciplini, ali će biti dovoljno vremena da se ispostave svi računi i plati muzika.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...