JESENJA FUDBALSKA TRAGEDIJA

Dragomir Jovanović

Ima li mesta zadovoljstvu čelnika fudbalske organizacije na nikoljdanskoj Skupštini 2007. godine ?

Srpski fudbal završio je kalendarsku godinu uzdrman aferom koja je pokrenula pitanja svakojake neregularnosti. U ozbiljnim zemljama to bi dovelo do prekida takmičenja i sveopšteg čišćenja. Po svemu sudeći, takva akcija u srpskom fudbalu neće biti sprovedena i sve će se završiti medijskim iscrpljivanjem na vrućim temama. Fudbalska organizacija Srbije nema snage da pročisti svoje redove što je potvrdila i Skupština FSS gde nije bilo ozbiljne inicijative čak ni da se raspravlja o problemima, već je izveštaj predsednika FSS Zvezdana Terzića prihvaćen ’’bez pogovora’’.

 

Nasuprot izveštaju u kome se uglavnom hvale uspesi, kao što su regularnost takmičenja i napredak po svim fudbalskim pitanjima, u stvarnosti činjenice su drugačije. Nacionalna selekcija ne odlazi na evropsko prvenstvo, uhapšena tri funkcionera Crvene zvezde, katastrofalan učinak istog kluba u Ligi UEFA, izbacivanje iz istog takmičenja FK Partizan zbog divljanja navijača, prazni stadioni čak i na utakmicama reprezentacije, brojne afere i policijska istraga u najvećim klubovima i Savezu … Ima li mesta zadovoljstvu čelnika fudbalske organizacije na nikoljdanskoj Skupštini 2007. godine ?         

 

Partizan i Zvezda

U takvom ambijentu pozitivan je samo fudbalski napredak ovosezonskog tima Partizana ali i na to je pala senka zbog najave da ovaj klub napušta mladi trener Miroslav Đukić - trener godine u izboru FSS i po mnogim drugim ocenama. Partizan je pokazao da je moguća dobra selekcija i bez mnogo novca ali je takođe pokazao da je na ovim prostorima nemoguć kontinuitet, toliko neophodan za ostvarivanje rezultata i napredak kluba.

 

Crno-beli su jesen završili na prvom mestu Superlige i najavili pripremu za ozbiljno učešće u Evropi naredne sezone, što je u suprotnosti sa verovatnim odlaskom trenera, kreatora tima koji je ostavio najbolji utisak ove sezone. Partizan je afirmisao nekoliko mladih i supertalentovanih igrača, pre svih Jovetića, Obradovića, Tošića i golmana Božovića kao i tri stranca Moreiru, Diaru i Žuku, koji se nalaze na listama želja mnogih evropskih klubova. Najbliži odlasku je kapiten Antonio Rukavina, jedini standardni reprezentativac Partizana i igrač sa najvećim usponom u srpskom fudbalu posle odlaska Nikole Žigića u inostranstvo.

 

Crvena zvezda se nalazi u najvećoj krizi od nastanka ovog kluba. Samo u ovoj polusezoni Crvena zvezda je promenila tri trenera i predsednika kluba! Potpuni promašaj je bio letnji prelazni rok kada su stizali strani igrači bez ikakvog kriterijuma pa su sva tri trenera Đurovski, Kosanović i Janković imali iste probleme - da naprave tim.

 

Ipak, Zvezdu je najviše uzdrmala afera oko hapšenja tri funkcionera Damnjanovića, Ćorovića i Miuškovića zbog incidenata navijača na utakmici sa Hajdukom, i policijska istraga o povezanosti sa fudbalskom mafijom. Uz sve to, Zvezda je imala izuzetno loše rezultate u Ligi UEFA i u domaćoj ligi pa je sveopšta slika poražavajuća za njene navijače ali i za srpski fudbal.

 

Vojvodina i Čukarički

Dva kluba skrenula su pažnju svojim igrama ove jeseni - Vojvodina i Čukarički. Najviše zahvaljujući trenerima Ivici Brziću (Vojvodina) i Dragoslavu Stepanoviću (Čukarički), koji su svojim iskustvom i stručnjošću podigli nivo igre ova dva tima i omogućili napredak mladim fudbalerima. Njihov ostanak u srpskom fudbalu zavisiće najviše od finansiskih ulaganja i ambicija klubova. Na žalost, u ovakvom fudbalskom ambijentu obično se dogodi ono najgore. Ostali treneri, ako se izuzme već pomenuti Miroslav Đukić, nisu pokazali kvalitet koji bi zadovoljio čak i tako skromne fudbalske ukuse kakvi su danas u Srbiji.

 

Ostali klubovi nemaju ni osnovne uslove za rad i takmičenje pa su oni slika surove stvarnosti današnjeg fudbala i sramota za fudbalsku organizaciju. Nepostojanje sistemskih rešenja i kvalitetnih projekata oporavka najomiljenije sportske igre u Srbiji navodi na zaključak da ona ubrzanim koracima odlazi na marginu zbivanja. Fudbalskih navijača je sve manje u Srbiji. Njihovo mesto su zauzeli huligani čije se vodje pozicioniraju kao nezaobilazni faktori u svim projekcijama klubova i FSS. Takav status oni nemaju nigde u svetu a može se očekivati da ovde dobiju još veći značaj, barem u medijima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...