Janković:" Zajednica će reagovati"

B92

Samo nekoliko dana posle zviždanja himnama Belgije i Jermenije na mečevima kvalifikacija za EP 2008, nekultura i huliganizam na srpskim fudbalskim terenima i tribinama dobili su novu, još goru epizodu

Samo nekoliko dana posle zviždanja himnama Belgije i Jermenije na mečevima kvalifikacija za EP 2008, nekultura i huliganizam na srpskim fudbalskim terenima i tribinama dobili su novu, još goru epizodu.

Oguglala na sva moguća čuda, srpska javnost ipak je ostala šokirana posle incidenta na prvenstvenoj utakmici između fudbalera Borca i Voždovca kada je deo navijača čačanskog kluba okupljenih u grupi "Čete"  na rasnoj osnovi vređala igrača svog tima Majka Tamvanjeru iz Zimbabvea.

Oni su bili obučeni u bele kukuljice, po uzoru na američku rasističku organizaciju "Kju kluks klan", a desnu ruku su podizali u nacistički pozdrav.

Na tribinama je bio okačen transparent s porukom Tamvanjeri "Odlazi, jer te ovde niko ne voli" i slogan američkih južnjačkih secesionista "Jug će opet ustati".

Utakmica je prekinuta na desetak minutra, a policija je na insistiranje sudija izvela tu grupu navajača sa stadiona i privela ih na saslušanje.

Generalni sekretar Zajednice prvoligaša Miodrag Janković za B92 kaže da je ovo prvi slučaj ove vrste u Srbiji, ali da pravilnik  predviđa kazne i za ovakve vrste incidenata :

"Sigurno da organi Zajednice moraju reagovati na ovo. Pravilnik je jasan i njime je predviđeno šta u ovom trenutku raditi. Naime, član 54 kaže da je klub domaćin koji je u obavezi da organizuje utakmicu, odgovoran, i za to snosi određene posledice. Disciplinski sudija će sačekati izveštaje iz Čačka, ali će sigurno pokrenuti disciplinski postupak protiv Borca".

Janković ipak smatra da će događaj iz Čačka ostati usamljen slučaj koji se neće ponoviti u budućnosti, ali da je i kao fudbalski funkcioner, i kao čovek poražen događajima na stadionu kraj Morave:

"Lično sam razočaran ovakvim ponašanjem navijača. Nadam se da je u pitanju samo ta grupa, koja ne znam sa koje je strane instruirana da tako nešto uradi. Ovo je strano našim prostorima, ali skoro i u celoj Evropi. Najmanji je problem kazniti klub i nekoga u njemu, problem je što se takve stvari pojavljuju kod nas u 21. veku", rekao je Janković.

Majk Tamvanjera je prešao u Borac pre tri meseca, a pre toga je četiri godine igrao za Javor iz Ivanjice. U Srbiji je dobio i sina kome je dao ime  - Nikola.

Istražni sudija Okružnog suda u Čačku Branislav Stanić izjavio je u ponedeljak da očekuje da mu uskoro budu privedeni navijači Borca koji su osumnjičeni za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na utakmici između Borca i Voždovca u Čačku.

Čačanska policija saopštila je da je nakon utakmice, koja je odigrana u subotu na čačanskom stadionu, uhapsila osam navijača, sedmoricu Čačana - Dragana D. (22), Slobodana G. (23), Jovicu R. (23), Gorana P. (32), Miloša V. (26), Zorana V. (28) i Marka S. (18), kao i Branka N. (32) sa prebivalištem u Prištini.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...