INSAJDER UŽIVO

Piše: Dragomir Jovanović

Ima li prostora za sumnju da i dalje postoje mesta u fudbalskoj reprezentaciji koja se mogu kupiti?

U senci izbora za predsednika Srbije na veliku fudbalsku scenu vraća se Dragan Džajić. Bivši predsednik Crvene zvezde, posle višemesečnog razmišljanja, prihvatio je ponudu Zvezdana Terzića da bude podpredsednik (i to prvi među jednakima) FSS, direktor svih reprezentativnih selekcija i po logici stvari član UO FSS. U prvom obraćanju posle ove, po svemu sudeći, teške odluke, Džajić je rekao da se nisu dogovorili oko detalja već da je samo prelomio, a za to mu je trebalo mnogo vremena!?

 

Novi selektor Miroslav Đukić, objavio je spisak reprezentativaca na koje računa za prvu prijateljsku utakmicu sa Makedonijom, na kojem se nalaze i neki igrači koji su izazvali negodovanje javnosti. Novine su prenele da su to tri debitanta: Ranko Despotović, Nemanja Rnić i Stefan Babović. Na stranu što ni jedan nije debitant, ova tri igrača su ustalasala javnost i izazvala nezadovoljstvo, a zaboravlja se da je sastav reprezentacije diskreciono pravo selektora. Komentar čitalaca (očigledno navijača Partizana) na jednom sajtu: "Da li je Rnić potpisao za reprezentaciju i ne vraća se u Partizan…“ jasno je oslikao šta se misli o kvalitetu igrača kome je Djukić u Partizanu (dok je bio trener) do pre mesec dana tražio zamenu. Ni komentari za ostalu dvojicu nisu bili pozitivniji, pa se može reći da se javnost s pravom pita da li je priča iz Insajdera sa B92, ustvari potpuno tačna? Ima li, i pored diskrecionog prava selektora, prostora za sumnju da i dalje postoje mesta u reprezentaciji koja se mogu platiti? Ili Đukić stvarno veruje svom spisku?

 

Prelazni rok je potvrdio da Srbija nema igača skupljeg od 4.000.000 €, ali da i pored bombaste policijsko-medijske najave čišćenja fudbala, još ima mešetara koji javno prodaju fudbalere i ako nemaju nikakvo pravo na to. Slučaj Ljubomira Fejse i njegovog gazde Nikole Džombe koji ga prodaje „na kilo“ kome god stigne a da pri tom zaobilazi sve institucije (FIFA, menadžere sa licencom…) odlična je prilika da nam država pokaže kako se bori protiv kriminala u fudbalu. Ni jedan klub do sada nije javno objavio transfer a sve pod izgovorom da je to klupska tajna. A što bi bila kad klubovi nisu tajne organizacije, nisu privatni i bave se trgovinom ljudima. Ima li većeg izazova za državu?

 

Kriminalom u fudbalu i dalje se bave samo mediji i otkrivaju nam da policija ispituje razne ljude i razne poslove. Novine prenose njihov aktivnosti a mi logično zaključujemo da to u stvari ne radi policija već novinari,  jer policajci ne demantuju a i ne pokreću ništa povodom pisanja novina. Kako drugačije objasniti da predsednik Zajednice Superlige, Aca Bulić, u pomenutom Insajderu izjavi da je njegov bivši klub Železnik igrao nameštene utakmice a da pri tom još uvek sedi na slobodi? Kako da ga još nisu smenili sa svih funkcija u našem fudbalu?

 

Inače, novine pišu i TV objavljuje,  da je Dragan Stojković pobegao u Japan od mafije, da je Džajić na redu za istragu u policiji (a on postaje direktor u FSS), da je Nikolu Lazetića svojevremeno oteo pokojni Arkan itd. I šta imamo od svega toga ? Osim da zamolimo da se novinari više ne igraju policije ili da se policajci više ne igraju novinara.

 

Najinteresantnije u Novoj Godini je bilo u Novom Sadu, gde je obavljen spektakularni transfer Gojka Kačara u berlinsku Hertu. Ratko Buturović, još jedan od "vlasnika“ srpskog fudbala pregovarao je sa Diterom Henesom - jednim autentičnim fudbalskim čovekom, bivšim nemačkim reprezentativcem - nekoliko dana, da bi tek na kraju skinuo svoj prepoznatljivi kostim i obukao odelo "a la Čikago“. Čovek bi pomslio da ga je kupio tek pošto je uzeo novac i da ga je pri tom kupovao po mraku! Cirkus koji pravi od kako se (ko zna od kuda) pojavio u Vojvodini, nije izostao ni ovaj put. Na pregovorima su bili i Kačarov otac (advokat) i stric (bivši poznati bokser) i gomila novinara a Buturović je izjavio da je transfer vredan 3.000.000 €. Tek kasnije, kada su Nemci objavili transfer saznali smo koliko dobija igrač, koliki je porez i kako u stvari funkcioniše država. Kod nas za sada ne možemo da saznamo ni ko je "sa kog Marsa pao" u fudbal! Ko su Džombe, Buturovići, Terzići, Morače, Vićentijevići a bogami i za Džajića smo mislili da je neko drugi!                  


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...