HOLANDSKA NOMINACIJA ZA TITULU

piše:   Dragomir Jovanović

(Rumunija – Francuska 0:0, Holandija – Italija 3:0)

Prva nerešena utakmica i to bez golova, odigrana je u Cirihu, gde su Rumuni i Francuzi igrali bez duše. Upravo to je nedostajalo na ovoj utakmici pa se jasno moglo videti koliko su za fudbal značajni igrači poput Zidana ili Hadžija. Francuzi imaju sve ali nemaju asa na terenu. Uzalud se lopta kretala između dva šesnaesterca kad nije imao ko da joj udahne život. Velike timove čine veliki igrači a oni spremni da trče dve utakmice za redom samo je upotpunjuju.



Utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu (EURO 2008) Rumunija-Francuska  (foto: Fonet)

Bez pravog pasa u dubinu, bez igre jedan na jedan, Rumuni i Francuzi su devedeset minuta čekali grešku protivnika i nisu je dočekali. Otuda utisak izgubljenog vremena ispred televizora.

Zato smo u Bernu gledali pravi fudbal. Izuzetno konkretni i inspirisani Holanđani u prvom poluvremenu su demonstrirali svu lepotu evropskog fudbala. Igrajući u dubinu, bez obzira što su prvi gol postigli iz ofsajda, potpuno su nadigrali Italiju i postigli dva gola: Van Nistelroj 26. i Snajder 31. minut.

Ujedno, to je bila mala škola za sve one koji ofanzivnu opasnost poistovećuju sa brojem igrača u napadu. Holanđani su igrali sa jednim isturenim igračem (4:5:1) a Italija sa tri (4:3:3). Ofanzivnost se nameće taktikom a nikako sistemom igre, a sistem se postavlja u odnosu na karakteristike igrača. Selektor Holandije Van Basten izabrao je najbolje.

Ni selektor Donadoni nije mnogo pogrešio u sastavu Italije, ali mu je najslabija karika bila odbrana u centralnom delu, Barzalji i Materaci, a to je bila "Ahilova peta" Italije na ovoj utakmici. Od kada se igra fudbal, tu je Italiji ležala najveća snaga.



Holandija – Italija: Rudd van Nistelrooy, Roberto Donadoni   (foto: Fonet)

Još jedan detalj opredelio je kvalitet na ovoj utakmici. Holandija ima autoritet u timu: Van Nistelroj i golman Van der Sar, dok Italija nema ni jednog igrača u kojeg se tim uzda, poput Del Pjera. Njegov ulazak pokrenuo je Italiju, ali je Van der Sar branio perfektno i dao krila svom timu da postigne treći gol – Van Bronhorst u 79. minutu.

Holandija se posle ove utakmice nominovala za titulu. Pre nje, to je učinila Portugalija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...