FUDBAL(ERKE) ZA ZAGREVANJE

Nenad Radosavljević

Dva dana pre zvaničnog otvaranja 29. Olimpijskih igara u Pekingu, trećih u istoriji na azijskom tlu, počela su juče prva nadmetanja. Kalendar takmičenja predvideo je da na teren najpre izađu fudbalerke, a dan kasnije i fudbaleri.

Taj ženski fudbal je toliko popularan u svetu da mi, Balkanci to ne možemo ni da shvatimo. Dosta ljudi pratilo je mečeve u više kineskih gradova, a stadion u Tjanđinu, poprište duela Kina –Švedska (2:1), bio je gotovo pun.


Caroline Seger, Švedjanka i Lou Jiahui, Kineskinja (foto: Fonet)

Ne želim da budem pogrešno shvaćen, ali gledajući utakmice ne stičem utisak da igraju devojčice, već nešto sitniji muškarci. U građi je jasna vizuelna razlika između polova, ostalo je na visokom nivou: prijem lopte, dodavanje, šut, trčanje... Čak je i slavni Ronaldinjo, sa tribina imao šta da vidi u duelu Brazilki i Nemica, završenom bez golova.

Kada je reč o muškom fudbalu, novi igrač Milana trebalo bi da bude prva zvezda takmičenja u odsusutvu bivšeg klupskog druga Mesija. Barselona je dobila spor pred Sudom za arbitražu u sportu, pa će Argentinac propustiti priliku da odbrani zlato iz Atine. Možda se u toj presudi krije deo odgovora na pitanje zašto je fudbal drugorazredni ekipni sport na Olimpijskim igrama. Igraju mladi igrači, koje klubovi po propisima FIFA moraju da puste, ali avaj. Veliki klubovi moćniji su od slova na papiru, a duh olimpizma ne pali kod vlasnika koji gledaju samo svoj interes. Dok se to ne promeni, ako se ikada i desi, fudbal će biti na marginama svih Olimpijskih igara u budućnosti.

Iste probleme kao argentinski i brazilski kolege, imao je i selektor Srbije Miroslav Đukić. Neki pozvani igrači nisu ni doputovali, drugi su stizali tek nedavno, praktično bez priprema. U takvom ambijentu, prepunom sitnih smetnji, treba pobediti Australiju, jer samo to se računa. Pižonova selekcija iz Atine najstrašnije se izblamirala, Đukića od početka prate isti pehovi. Sreća je što Mesi nije stigao, možda bi opet pukla šestica. Ovako smo se izvukli, valjda.

Srbija se nalazi u grupi sa Argentinom, Obalom Slonovače i Australijom. Ko misli da će se tu vraćati stari dugovi sa Svetskog prvenstva u Nemačkoj, grdno se vara. To su dva tako različita takmičenja, da su bilo kakva poređenja neumesna. Dovoljno je reći da prosečan srpski poznavalac fudbala ima velikih problema da nabroji samo polovinu naših reprezentativaca i klubove iz kojih dolaze. E, to je olimpijski fudbal. Zato o njemu ne treba previše razmišljati. Četvrtfinale je ionako strašno daleko.

Devojke na delu

Dvanaest ženskih reprezentacija takmiči se na turniru. Važe ista pravila kao i kod muškaraca, pa u sastavu mogu biti samo 23-ogodišnjakinje, uz podršku tri starije igračice. Svetskim fudbalom dominiraju Amerikanke, Skandinavke, Nemice i Brazilke. Ekipe ne nastupaju u najjačim sastavima, ali se može očekivati sličan rasplet. Možda iznenade azijske selekcije. Kina je domaćin, uz podršku publike ima šanse. Uostalom, lako su nadigrale Šveđanke. U drugom meču u grupi, Kanada je pobedila Argentinu.



Kanada-Argentina, Rhian Wilkinson, Maria Blanco

Jedini razvijeni ekipni sport u Severnoj Koreji je ženski fudbal. Trostruke prvakinje kontinenta na startu su bile mnogo bolje od Nigerijki i pobedile bez ikakvih problema. Slede mečevi sa Brazilom i Nemačkom.


Nigerija-Severna Koreja, Ifeanyi Chiejine, Hye Ok Kong

U grupi „G“ videli smo da Amerikanke mogu da prime dva komada za četiri minuta i lako izgube od Norvežanki, ali i da Japanke posle 0:2, umeju da izbore remi u duelu sa Novozelanđankama.

Kina u centru pažnje

Kinezi po svaku cenu žele da zadrže izvesnu dozu tajanstvenosti kako bi što duže bili u centru pažnje. Detalji svečanog otvaranja strogo se čuvaju. Ne zna se ko će uneti olimpijsku baklju na stadion, niti ko će upaliti olimpijski plamen. Čak se krije i ime nosioca nacionalne zastave u svečanom defileu, ali mnogo toga se zna.

Peking je sigurno već osvojio jedno prvo mesto. Kao najzagađeniji grad domaćin u istoriji olimpizma. Džaba Kinezima što su uveli „par-nepar“, privremeno zatvorili nekoliko desetina fabrika u gradu i okolini. Svi izveštači se slažu da je u gradu strašno neprijatno. U Međunarodnom olimpijskom komitetu imaju plan B koji predviđa promenu satnice pojedinih takmičenja u atletici i plivanju, a domaćin najavljuje zatvaranje i preostalih postrojenja. Kinezi daju sve od sebe, ali protiv mikro klime su nemoćni. U takvoj atmosferi, prednost će imati domaći sportisti. Ostali će se truditi koliko mogu, a ko želi uspeh po svaku cenu, koristiće i doping.

Nemilosrdno protiv dopingovanih

Ženska ruska atletska selekcija već je desetkovana. Sedam atletičarki, među kojima su svetske i evropske šampionke, nije ni doputovalo u Kinu. Amerikanci su kod kuće ostavili svetsku rekorderku u plivanju Hardi. MOK je pre nekoliko dana oduzeo zlato američkoj štafeti 4x400 metara iz Sidneja zbog priznanja jednog člana da se tokom karijere dugo dopingovao. Taj rat dugo traje, ali su dopingovani uvek u prednosti. Na jednog otkrivenog, provuče se više sportista. Procenjuje se da je doping industrija u višegodišnjoj prednosti u odnosu na anti doping konkurenciju.

U takvom okruženju, najavljeno je novo pooštravanje pravila protiv dopingovanih sportista sa jasnim ciljem da se dopingovanje što je moguće više smanji. Videćemo šta će biti kad takmičenja uzmu maha. Tek smo na početku.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...