Počeo Šesnaesti svesokolski slet

M. L.

Hiljade sokola iz Češke, Slovačke i drugih zemalja, među njima i Srbije, okupili su se u Pragu na manifestaciji kojom se ove godine obeležava i stogodišnjica nastanka Čehoslovačke
(foto, Svesokolski slet na Vaclavskom trgu 01. 07. 2018.)

Oko 13 hiljada sokola okupilo se u nedelju 1. jula na početku Šesnaestog svesokolskog sleta na Vaclavskim namjestima u centru Praga. Posle defilea povorke u kojoj su bili, kako izveštava češka nacionalna agencija ČTK, "sokoli iz Slovačke, SAD, Srbije, kao i drugih zemalja, kao što su Danska i Švajcarska", po tradiciji je održan miting na Staromjestim namjestima.

Time je označen početak sokolske nedelje, obeležene raznim sokolskim manifestacijama koje će kulminirati u četvrtak i petak masovnim vežbama na stadionu u kojima će učestovati oko 15 hiljada vežbača. Ovaj put Svesokolski slet je u znaku 100-godišnjice osnivanja Čehoslovačke.

svesokolski slet s

Sokolski pokret nastao je pre više od veka i po u Češkoj kao jedna od poluga nacionalne emancipacije Čeha u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Pokretač je bila ideja českog filozofa i nacionalnog aktiviste Miroslava Tirša da moralni i telesni preporod naroda treba da postanu okosnica u vežbanju i nastupima sokola. To je doprinelo izrazitom razvoju sokolskog pokreta (od 1863. do danas) i ogromnom interesovanju za ovu organizaciju i izvan Češke, Moravske i Slovačke, u slovenskim zemljama, kod Poljaka, Rusa, Ukrajinaca, Slovenaca, Hrvata i drugih.

Srpsko sokolstvo razvijalo se nešto kasnije, na više strana, prema prilikama i okolnostima u kojima je nicalo – drugačije u slobodnoj Kneževini, potom Kraljevini Srbiji, a drugačije na prostorima gde su živeli Srbi pod Austro-Ugarskom monarhijom.Vrhunac sokolstva na našim prostorima je bio u Kraljevini Jugoslaviji, posebno u velikom učešću jugoslovenskih sokola na 10. svesokolskom sletu 1938. u Pragu koji je imao izrazito antifašistički karakter i bio izraz spremnosti češko-slovačkog i drugih naroda za borbu protiv rastuće opasnosti od nacizma.

Sokoli su sačuvali čast Čeha i Slovaka i 1948. kada su na sledećem tj 11. sletu pružili otpor, mada uzaludan, takozvanom januarskom puču u kome je KP Čehoslovačke preuzela vlast u tadašnjoj Čehoslovačkoj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...