DRUGI DRAGULJ KRUNE

Nenad Radosavljević

„Preakness Stakes“ je takmičenje sa znatno manje glamura nego „Kentaki Derbi“.

Hipodrom „Pimlico“ u Baltimoru, na severoistoku SAD, ugostiće danas jednu šaroliku garnituru američkih trogodaca. Posle „Kentaki Derbija“ splasle su ambicije mnogih vlasnika i trenera, pa je konkurencija slabija od očekivane. To znatno olakšava posao pretendentu na osvajanje „Triple krune“, ždrepcu Big brown.

Putovanje kroz istoriju

„Preakness Stakes“ je srednja, najkraća stanica na putu ka pobedi u najznačajnijem takmičenju trogodaca na američkom kontinentu. Trka je ustanovljena još 1873. godine, dve godine pre „Kentaki Derbija“. Međutim, zbog kraće pauze krajem 19. veka, ovog 17. maja održava se po 132. put. Za to vreme, nekoliko puta menjali su se dužina staze i mesto održavanja, ali se od 1925. godine trči 9 furlonga ili 1.910 metara.



Baltimor: trener-džokej Hose Kastanon na priprema za predstojeće trke (Fonet)

Podloga je tradicionalna - zemljana, a broj učesnika ograničen na četrnaest. Nagradni fond iznosi milion dolara (šest stotina hiljada dobija pobednik, drugoplasirani postaje bogatiji za 200.000 dolara, dok trećeplasirani osvaja 100.000 dolara). Iako takmičenje nije rezervisano samo za ždrepce, svega četiri omice uspele su da budu najbrže. Poslednja pobednica bila je Nellie Morse još 1924. godine.

Čuveni ždrebac Curlin i ovde je upisan zlatnim slovima, ne samo kao pobednik prošlogodišnjeg nadmetanja, već i kao surekorder staze sa 1:59:40. Ove sezone je eksplodirao i tako potvrdio nepisano pravilo da najbolji američki trogoci moraju da se dokažu na svom bunjištu, pre nego što krenu u osvajanje sveta.

Originalni trofej takmičenja ne dodeljuje se pobedniku, već se na dan održavanja trke samo izlaže na hipodromu. Pobednicima, uz ček pripada manja replika i venac cveća u obliku potkovice.

Dve nedelje kasnije na programu je „Belmont stakes“, poslednja trka serije.

Neprikosnoveni favorit

Strašno je teško pobediti na tri kvalitetne trke u razmaku od samo mesec dana. Putovanja, promena klime, tempiranje forme... Sve su to faktori koji utiču na učesnike. Ponajviše zbog gustog kalendara, istorija pamti samo 11 osvajača „Triple krune“. Poslednji je bio Affirmed, još pre 30 godina. Od tada, još 10 grla stigla su na korak do trofeja, ali su kiksnula u Belmontu.



Baltimor: trener-džokej Mišel Nevin na priprema za predstojeće trke (Fonet)

Big brown ima velike izglede da krene tim putem. Njemu u prilog govore lakoća trijumfa u Kentakiju, znatno slabija konkurencija u Merilendu i status ubedljivog, apsolutnog favorita na kladionicama. Ipak, više da bi umirili medije, vlasnici i trener Dutrou pokazuju veliku uzdržanost: „Svako se bavi konjičkim sportom upravo iz ovog razloga. Ali ja ne razmišljam o „Triploj kruni“. Želimo da pobedimo, kao u Kentakiju. Idemo korak po korak“, kaže suvlasnik favorita, Majkl Javarone.

Za razliku od derbija, Big brown je ovde imao sreće sa žrebom. Dobijeni boks broj 7 u sredini startne mašine i samo 13 grla na stazi, trebalo bi da olakšaju posao neporaženom ždrepcu i jahaču Desormeu. Rivali će se truditi. Pitanje je koliko mogu.

Konkurenti

Kao drugi favorit na kladionicama, sa ogromnim zaostatkom stoji Gayego. Jedini konj koji će posle Kentakija ponovo „stati na crtu“ Big brownu i pokušati da popravi očajan utisak iz Luisvila. S obzirom da je tada bio tek 17. veliko je pitanje da li će sada biti kadar da potera favorita.

Ždrebac Behindatthebar sa blagom prednošću, predvodi grupu od nekoliko grla i kotira se kao favorit broj tri. Nije trčao derbi, ali je bio najbolji u dva poslednja starta. Pobednik u Santa Aniti i Leksingtonu, uglavnom se takmičio na sintetičkim podlogama, pa se trener Tod Plečer najviše brine kako će se adaptirati na tvrđu podlogu, ali i njene nedostatke, kao što je pesak u očima.

Preostalih deset grla vrebaće iz prikrajka ili bi tako trebalo da bude.

Manjak glamura

„Preakness Stakes“ je takmičenje sa znatno manje glamura nego „Kentaki Derbi“. Kao što se u svakoj štafetnoj trci najslabije pamte druga i treća izmena, tako je i pozicija u sredini nadmetanja, hendikep za trku u Merilendu. Konji o tome ne mogu da razmišljaju. Njihovo je da trče što brže, a na jahačima je da ih usmeravaju. I to je recept za dobru trku, bez obzira na njen rejting, podlogu i nagradni fond.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...