DOBRA UVERTIRA SRBIJE ZA OLIMPIJADU

Nenad Radosavljević

Sve je bilo organizovano kako bi Brazilci nastavili svetsku dominaciju u odbojci, ali spektakl u režiji "karioka" nije se dogodio

Bez ikakve dileme, osvajanje drugog mesta u Svetskoj ligi ogroman je uspeh za srpske odbojkaše. Jeste da su apetiti naše publike naglo porasli nakon odličnih igara u grupi i ubedljivih pobeda nad reprezentacijama Sjedinjenih Američkih Država i Poljske.


Amerikanci u finalu - bolji (foto: Fonet)

Ipak, u finalu su Amerikanci bili bolji, sigurniji na servisu, čvršći u bloku i zasluženo su osvojili najkomercijalnije odbojkaško takmičenje na svetu.

Kroz iglene uši

Do prilike da se takmiče na finalnom turniru u Riju odbojkaši su stigli kroz iglene uši. U poslednjih šest mečeva u grupi, morali su zabeležiti pet pobeda i čekati ishode utakmica direktnih rivala, Francuza. I sve se poklopilo: jedan trijumf nad Brazilom i po dve pobede u mečevima sa Venecuelom i Francuskom. Brazil i Srbija plasirali su se na završnicu i time je ostvaren prvi veliki cilj.

Činjenica je da na terenu nema više fantastične sedmorke. Od momaka koji su 1995. godine na Evropskom prvenstvu u Atini osvojili bronzanu medalju, još se bore kapiten Nikola Grbić i visoki Andrija Gerić. Tu je i najbolji srpski odbojkaš Ivan Miljković. Ostalo su mlađi igrači koji bi trebalo da nastave nisku osvojenih medalja na velikim takmičenjima.

Druga izuzetno bitna stvar je vraćanje odbojkaške publike na tribine Beograda, Novog Sada i prvi put, Niša. Posle nekoliko sezona igranja pred polupraznim tribinama, odbojka je ponovo sport o kojem se priča, koji privlači veliku pažnju gledalaca. Prvu veliku priliku, nakon osvajanja olimpijskog zlata u Sidneju, funkcioneri Odbojkaškog saveza nisu iskoristili. Sada su dobili drugu šansu da učine nešto više za razvoj i popularizaciju sporta u domaćim okvirima. Ali, to je neka druga, mnogo ozbiljnija tema.

U dvorani „Marakanazinjo“

Sve je bilo organizovano kako bi Brazilci nastavili svetsku dominaciju, ali spektakl u režiji "karioka" nije se dogodio. I to je ne veliko, već ogromno iznenađenje turnira, jer domaćin nije izborio mesto na pobedničkom postolju. Kada su ih Amerikanci nadigrali u polufinalu, mogli smo pomisliti da se nešto iza brda valja. Bez obzira što su naši momci prošli grupu bez izgubljenog seta i većih problema u okršaju sa tim istim Amerikancima.

U polufinalu, Srbija je, ponovo bez izgubljenog seta, eliminisala Rusiju i došla do finala. Ruku na srce, malo ko je na startu ovosezonskog takmičenja očekivao takav rezultat, a ni ti malobrojni svakako nisu ni sanjali da bi sa druge strane mreže mogli biti Amerikanci.

Najpre pod firmom Jugoslavije, zatim kao Srbija i Crna Gora i sada samo Srbija, treći put u finalu takmičenja koje nikada nisu osvojili.

Izgubljeno finale

Već ofucana izreka glasi "treća sreća". Ostade to samo slovo na papiru, a za to su glavni krivci - protivnici. Borbeniji, sigurniji, bolji do neprepoznatljivosti; jednostavno prejaki za našu reprezentaciju. A razlika nije bila velika, dva-tri poena po setu. Za toliko su naši bili slabiji nego na otvaranju turnira pre nekoliko dana, te im niko ne može biti kriv što nisu pobedili. Nisu imali dobar prijem, servis je bio mnogo slabiji, u bloku je rival bio bolji. Imali smo samo jednog raspoloženog igrača, Ivana Miljkovića. Da ga je neko pratio, ishod finala bio bi drugačiji.

Sportski možda ne tako značajna, ali finansijski solidna kompenzacija je titula najboljeg poentera turnira dodeljena odbojkašu iz Niša. Uz njega, do nagrade je stigao i najbolji bloker Marko Podraščanin. I to je epilog srpske priče iz Rija.

Amerikanci su pobedom podigli cenu uoči Olimpijskih igara u Pekingu i pokazali da će biti ozbiljni kandidati za prva tri mesta. Isto to učinila je i Srbija. Neće biti u prvom ešalonu favorita, ali neće biti nikakvo iznenađenje ako se odbojkaši iz Kine vrate sa medaljama oko vrata.

Zaista je Rio bio dobra uvertira za Peking. To nema sumnje. Sada predstoji borba za novo pobedničko postolje na kojem se nisu našli pre četiri godine u Atini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...