DAN PRE

N. Radosavljević

Jedan dan posle ženskog turnira i dan pre svečanog otvaranja, počeo je muški olimpijski fudbalski turnir na kojem nastupa i Srbija

Jedan dan posle ženskog turnira i dan pre svečanog otvaranja, počeo je muški olimpijski fudbalski turnir na kojem nastupa i Srbija. Naša reprezentacija je na startu osvojila samo bod u duelu sa Australijom. U konkurenciji je 16 nacionalnih timova. Neki su ostavili bolji, a neki i lošiji utisak od Srbije.

Leo Mesi ipak je zaigrao za Argentinu u meču protiv Obale Slonovače, iako je Barselona dobila pravo da zahteva njegov hitan povratak iz Kine. To je najveći mogući dobitak za olimpijski turnir, prilika da navijači uživo gledaju takvog asa i mogućnost da se podigne kvalitet igara čitavog takmičenja. Ne znam otkud iznenadan napad altruizma u redovima katalonskog ligaša i izjave da je najvažnije da je Mesi srećan, ali sam sto posto siguran da je reakcija srpskog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona direktno suprotna.

Naime, čelnici Partizana zahtevaju hitan povratak dvojice prvotimaca Tošića i Fejse, dok Jovanović može i da ostane. Selektor Đukić imao je velike probleme sa ovim klubom i pre odlaska u Kinu. Čak se i "svevremenski" funkcioner Karadžić, iz fotelje predsednika FSS založio da se interes reprezentacije podredi ovom klubu. Valjda mu je bila udobna fotelja u Partizanu, do pre nekoliko dana. Elem, na početku priprema iz Partizana su tražili da njihovi igrači ne igraju, a sad jedan može da ostane. Sada je ponuda bolja. Nema problema, pale su cene i pijaca je puna zeleniša, pa leto je. Ali, ni na pijaci se ne obavi svaka trgovina. Videćemo. Muka mi je od toga i zato smo tu gde jesmo.

Bolji od nas

Što se boljih od nas tiče, Brazil sa Ronaldinjom jedva je pobedio Belgiju. Gol su postigli na jedvite jade, tek kad je protivnik ostao sa desetoricom igrača. U istoj grupi C, Kina je skoro sat vremena imala igrača više u meču sa Novim Zelandom, ali je jedva spasila bod tri minuta pre kraja. Ispada da su džabe smenili selektora Dujkovića, samo desetak dana uoči Olimpijskih igara.


Ni Brazlici nisu stratovali najuspešnije (foto: Fonet)

Najbolji utisak na startu ostvarili su Italijani, ali su imali najlakšeg protivnika. Sa 3:0, mlade nade "Serije A" nadigrale su Honduras, u utakmici sa tri dosuđena penala. Doduše, slovenački sudija dao je priliku i jednima i drugima, a samo su Italijani iskoristili obe šanse.

Baš kao Kinezi, Južnokorejci su izborili samo bod u meču sa Kamerunom, pa su Italijani trenutno prvi u grupi D sa tri boda.

Da je ovo bio dan za remije, a bilo ih je ukupno četiri prvog dana takmičenja, pokazao je i duel između Holandije i Nigerije. Predvođeni Makajom, favorizovani Holanđani nisu uspeli da postignu gol, tako da posle 1. kola u grupi B neočekivano vode Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su postigli jedini gol u ovoj grupi, ispostavilo se vredan tri boda. Japanci su se ispromašivali i zasluženo su kažnjeni porazom. Time je upotpunjen loš san azijskih reprezentacija na početku olimpijskog turnira.

Najzad, u našoj A grupi nastupa prvi favorit turnira - selekcija Argentine. Olimpijski pobednici iz Atine opet imaju jak sastav, a glavnu polugu tima predstavlja tandem svetskih zvezda Rikelme-Mesi. Potonji je bio i najzaslužniji za pobedu nad Obalom Slonovače u prvoj utakmici turnira, ne samo zbog postignutog gola. Nesumnjivo da će se potez čelnika Barselone mnogostruko vratiti većom popularnošću kluba u Argentini i boljim igrama Mesija u novoj sezoni. Jer samo zadovoljan i srećan igrač može da igra na vrhunskom nivou.

Srpska zastava

U danu kad je srpska zastava podignuta na jarbol, što je više protokolarni čin vredan pažnje da se to desilo prvi put nakon Olimpijskih igara 1912. godine, fudbaleri nisu osetili povišen nivo adrenalina. Međutim, nisu oni zbog toga ostali bez tri boda protiv Australije. Sport uglavnom funkcioniše na osnovu jedne bitne varijable koja se zove kvalitet. Zbog toga će na otvaranju Olimpijskih igara zastavu Srbije nositi Jasna Šekarić.

Nebitno što je njen sport - streljaštvo mali, neatraktivan, nedovoljno popularan. Bitna je samo varijabla oko koje se sve vrti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...