DA LI NEMCI ZAISTA POBEDJUJU U POSLEDNJIM SEKUNDAMA?

M. Lazarević

Istraživanja o buldoškim i drugim prirodama u fudbalu


Nemački fudbaleri na stadionu u Port Elizabetu, poraženi su od reprezentacije Srbije
u utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu

Za Nemce je svojevremeno (1984.) francuski špilmaher Michel Platini rekao, s izvesnom dozom zavidljivosti, da „kad igraju dobro, onda pobede na svetskom prvenstvu, a kad igraju loše onda dodju do finala“. Sada bi se to, sudeći po rezultatima u poslednje dve decenije, teško moglo reći, ali se zato i dalje veoma često pominje poslovična nemačka „buldoška priroda“ tojest upornost kojom veoma često, mnogima se čini po pravilu, utakmicu rešavaju u poslednjim trenucima u svoju korist. Zato je i strepnja navijača Srbije na današnjoj utakmici trajala sve do poslednjeg sudskog zvižduka i bila svima razumljiva....
No, da li je to zaista tako - postavili su sebi pitanje dvojica ekonomista iz holandskog Tilburga, istražujući stereotipe o nacionalnoj prirodi u fudbalu. Oni su, kako o tome piše češki nedeljnik Tyden u poslednjem broju, pregledali veoma obimnu relevantnu statistku i u studiji 1.500 najvažnijih utakmica koje su od 1960 na ovamo odigrale reprezentacije Nemačke, Holandije, Engleske, Brazila, Italije i Belgije, usmerili su se na golove postignute u poslednjim sekundama, kada se upravo pod pritiskom najviše ispoljava nacionalna, naravno i individualna priroda. Pokazalo se da Nemci, zaista, osetno više golova postižu od drugih u poslednjim trenucima. U poslednjem minutu oni su postigli gol u 5,5 procenata posmatranih mečeva, Italijani i Brazilci samo u 2,2 procenta, ostali u nešto malo većem procentu...Izuzev Holandjana kod kojih je to bilo pet procenata, skoro kao kod Nemaca.

Nemci se, medjutim, razlikuju od drugih još po nečemu. Oni su, naime, mnogo češće nego drugi primali gol u poslednjim momentima, konkretno u 4,4 procenta utakmica. Talijani su, na primer, primili gol pred sam kraj tek u 2,67 procenta slučajeva. Ukratko, Nemci u završnom naporu i pritisku na protivnika otvaraju igru (igraju "va bank") što i protivniku daje šanse da im da koji gol više.

Možda su zbog te prirode i mnogo uspešniji prilikom odlučivanja utakmice izvodjenjem penala od drugih, naprimer od Engleza. Gol iz tih penala su postizali sa 94 posto slučajeva a Englezi tek u nešto od više od polovine! Kada izjednače pri kraju utakmice tada obično stiču i psihološku prednost u izvodjenju jedanaesteraca....


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...