CURLIN JE NAJBRŽI NA SVETU

Nenad Radosavljević

Vladajuća porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata – čuveni Maktumi - imaju odlične konje, angažovali su sjajne jahače ali su ipak ostali gotovo praznih šaka

Dogodilo se upravo ono što su ljubitelji konjičkog sporta širom sveta očekivali i priželjkivali. Najbrži i najbolji konj sveta u prošloj godini, trijumfalno je potvrdio superiornost i na stazi Nad El Šeba u Dubaiju. Uoči starta trke "Dubai World Cup", Curlin je bio proglašen prvim favoritom, pa njegova pobeda nije iznenađenje.


Pobednici trke Svetski kup u Dubaiu

Imponuje, međutim, način na koji je Curlin sa jahačem Albaradom pobedio. Jeste postignuto vreme 2:00:15 tek treće na listi svih vremena, ali je Curlin bio toliko superioran da nije bilo potrebe da u finišu pruži maksimum. Četvorogodac je pobedio sa gotovo osam dužina prednosti ispred grla koja su mogla da vode borbu samo za drugo mesto - Asiatic Boy i Well Armed. Kada ga je Albarado "pustio", Curlin je sa lakoćom razbio konkurenciju. Njegovu dominantnost najbolje ilustruju reči Džona Murtaua, jahača grla Asiatic Boy: "Curlin je čudovište. Moj konj se borio i borio, ali samo za drugu poziciju".

Pobedom vrednom 3,6 miliona dolara, Curlin je u karijeri zaradio gotovo 9 miliona dolara. Stoga i ne čudi što u njegovom štabu u prvi plan sada stavljaju odmor i lagani, relaksacioni trening u Kentakiju. Vlasnici su ostvarili željeno, Curlinovu dominaciju više niko ne može da ospori bilo kakvim argumentom, a slavlje u Emiratima donelo je Amerikancima i zadovoljstvo uzimanja emirskih dolara u njihovom dvorištu.

Vlasnici "Stonestreet Stables & Midnight Cry Stables" sada ponosno mogu da tvrde da imaju najboljeg konja, ali i da očekuju da su Curlinovi najbolji rezultati tek pred njim.

Za šeika Maktuma samo drugo mesto


Pred trku u Nad el Šebi

Nema veće sreće u konjičkom sportu, nego da vaš konj pobedi u praktično vašoj trci, pred vama i vašom publikom. Sve to imala je na umu vladajuća porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata - čuveni Maktumi. I preduzeli su gotovo sve, ne bili u tome uspeli, no ipak nisu. Imaju oni odlične konje, angažovali su sjajne jahače, kao Detorija na Jalilu, ali su ipak ostali gotovo praznih šaka.

Asiatic boy, šeika Mohda Al Maktuma kao drugoplasirani osvojio je 1,2 miliona dolara. Nije bio kadar da se uključi u borbu sa Curlinom, ali je ipak prvi do njega. Razočarao je mnogohvaljeni i u ovom trenutku, precenjeni Jalil, zauzevši tek sedmo mesto. Prema čuvenom jahaču, opravdanje ipak postoji: "On je premlad, ove godine bilo je prerano za njega. Moraćemo da sačekamo sledeću godinu", rekao je Detori.

Još jedno grlo američkog odgoja, Well Armed plasiralo se među prva tri. Iz drugog plana, petogodi pastuv ravnopravno se borio i u finišu za četvrt dužine izgubio drugo mesto i 600.000 dolara, koliko iznosi razlika u nagradama između te dve pozicije.

Takav epilog trke smanjio je prednost u pobedama emiratskih vlasnika u odnosu na ostatak sveta. Sada je 7:6.


Početak trke

U senci "Svetskog kupa"

U večeri "Svetskog kupa" najviše pažnje pridaje se najbogatijoj i najvažnijoj trci. Ipak, ni milion dolara skromnija "Dubai Sheema Classic" nije za zanemarivanje. Na distanci od 2.400 metara, dosta ubedljiva bila je Sun Classique, australijskog odgoja. Pobedom je osvojila 3 miliona dolara i bila brža od Viva Patace i Doctor Dina.

I "Dubai Duty Free" trčan je za 5 miliona dolara, a prvo mesto pripalo je južnoafričkoj omici Jay Peg. Domaći vlasnici nisu se radovali ni u trci "Dubai Golden Shaheen" u kojoj je pobedio američki pastuv Benny the Bull.

Šeik Al Maktum mogao je biti zadovoljan samo posle trke "UAE Derby", jer su njegova trogoda grla Honour Devil i Royal Vintage zabeležila ubedljivu dvostruku pobedu i time najavila da u sledećem "Svetskom Kupu" mogu biti ozbiljni kandidati za pobedu.

Amerikanci su trijumfovali i u trci "Godolphin Mile". U velikoj borbi, Diamond Stripes je bio brži od grla Elusive Warning i Don Renato, drugo i trećeplasiranog.

Podvučena crta

Nekoliko je pobednika velikog spektakla u Dubaiju. Pre svih: Curlin, jahač Robi Albarado, trener Stiv Asmusen i ponosni vlasnici, svi prvi put ovenčani slavom trijumfa u "Svetskom Kupu". Treneri sa dve pobede najprestižnije večeri, De Kok i Dutrou i američki vlasnici sa tri pobede u šest trka ili 50% uspešnosti.

Gde su pobednici, tu su i gubitnici. To je vladajuća porodica, bilo da je zastupljena pojedinačno ili preko štale "Godolphin". Jedna pobeda za njih jednostavno je premalo. Ako im je za utehu, uradili su gotovo sve da bi se radovali. Sve bi bilo urađeno tek da je Curlinu bio zabranjen start, ali je to van domašaja moćnih i bogatih Maktuma.

Sezona konjičkih trka sada će se zahuktati. Velika uzbuđenja tek nas očekuju, a za mesec dana na programu je "Kentucky derby". Tada ćemo gledati neke druge konje kako na drugačijoj podlozi, daju sve od sebe ne bi li pobedili. Kao i u svakom nadmetanju, i ovde je važno biti najbolji. Možda čak i više nego u drugim sportovima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...