CRVENA ZVEZDA KAO KOSOVO

Dragomir Jovanović

Privatizacija Crvene zvezde za političare u Srbiji opasna je kao i pitanje statusa Kosova jer za Crvenu zvezdu navija dve trećine biračkog tela Srbije

Nijedna politička partija u Srbiji, ni jedna ideja i ni jedan pokret nema više pristalica od FK Crvena zvezda. Procena je da dve trećine biračkog tela (navijačke populacije) u Srbiji navija za crveno-bele a o snazi njenih navijača izlišno je i govoriti. Uz to, perfektna organizacija najvatrenijih "Delija" i moć njenih vodja, minule ratne i revolucionarne zasluge, jasno navode na zaključak da će eventualna privatizacija najtrofejnijeg srpskog kluba, morati da zadovolji ukuse njenih navijača.

Ništa bez države

Crvena zvezda je udruženje gradjana pa nema uslova za jednostavnu privatizaciju jer klub najpre mora da promeni pravni status. Zato je uloga države u ovom poslu najdelikatnija. Otuda i tvrdnja pravnika i analitičara da je privatizacija FK Crvena zvezda veoma "vruć krompir" ravan rešavanju pitanja Kosova.

Crvenom zvezdom rukovode ljudi koji za sada ne razmišljaju o privatizaciji iako njihova pozicija nije ni malo laka. Ogromna finasijska ulaganja su potrebna za održavanje kluba - preko pet stotina hiljada evra svakog meseca i to za kvalitet igračkog kadra na prošlogodišnjem nivou.


Stadion Crvene zvezde


Rukovodstvo crveno-belih na sve načine privlači uticajne ljude da obezbedi potreban novac a u stvari sem reklame ne može da ponudi ništa. Pritisnuti apetitima navijača, teretom istorijskih uspeha i golim opstankom, rukovodioci Zvezde nikako nisu u zavidnoj poziciji. Sa druge strane svesni su mogućnosti profitiranja od privatizacije njihovog kluba. Podatak da je Crvena zvezda od prošlogodišnje utakmice sa Milanom zaradila oko milion evra govori o poslovnom potencijalu kluba.

Javne i tajne želje

Profit bi svakako ostvarili i kupci odnosno akcionari jer je ulaganje u Crvenu zvezdu siguran posao. Otuda i zainteresovanost biznismena iz inostranstva koji su u više navrata, javno i tajno, izražavali želju da do privatizacije dodje. Akcije Crvene zvezde bi sigurno u startu izazvale jagmu na tržištu jer bi se prodavale ne samo zbog ekonomskog potencijala već i zbog navijačkog pa čak i sentimentalnog respekta prema klubu.

Ali višestruki strahovi prate ovaj posao. Najpre strah od potencijalnih većinskih vlasnika, pa zatim strah od pobune već pomenutih navijača i na kraju strah od javnog mnenja za koje se pretpostavlja da bi negativno reagovalo - kao u slučaju prodaje reke Morave! Ako je ovaj prvi bezrazložan, jer koga interesuje ko je vlasnik ako Crvena zvezda jednog dana ponovo postane prvak Evrope i ovaj treći bi se amortizovao, strah od navijačkoh nezadovoljstva je najveći. Šta bi se desilo, na primer, kada bi do većinskih akcija došao uticajni biznismen iz Hrvatske?! Takvu eksploziju nezadovoljstva navijača najvećeg srpskog sportskog brenda pratili bi verovatno tektonski poremećaji u Srbiji i taj rizik niko od ovdašnjih političara ne želi da preuzme.

Može se očekivati da Crvena Zvezda i ne bude prva u privatizaciji velikih klubova, da pre nje Partizan bude proba, ali je sasvim izvesno da će država morati da napravi taj odlučan a veoma oprezan korak.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...