BOLJE NEGO JUČE

Nenad Radosavljević

Došao trenutak kada gotovo svi srpski sportisti beleže dobre rezultate na Olimpijadi

 

Posle kiše, po pravilu dolazi Sunce. Tačno je da Srbija još nema medalju u Pekingu, ali je nakon lošeg dana, došao trenutak kada gotovo svi srpski sportisti beleže dobre rezultate.

Konačno je počeo i teniski turnir. Favoriti su bili uglavnom sigurni, a iznenađenje dana priredio je Janko Tipsarević. Na startu turnira ubedljivo je nadigrao četvrtog igrača sveta Španca Ferera i ostvario najvažniju pobedu karijere, bez obzira što je izvojevana samo u 1. kolu olimpijskog turnira. Silno motivisan, Tipsarević je u drugom setu briljirao, razneo Španca i najavio dobre igre ostalih Srba.

Favorizovani Novak Đoković prošao je u drugo kolo, pobedivši Đineprija. Nakon dobijenog prvog seta, treći nosilac je lako stekao ubedljivu prednost u drugom setu i - stao. Amerikanac je iskoristio opuštanje i osvojio još nekoliko gemova. Novak je ostao na terenu duže nego što je planirao, ali je pobedio sa 2:0 u setovima. Njegov sledeći protivnik je Nemac Šitler, koji se tek odlukom Suda za arbitražu u sportu izborio za nastup na igrama, zahvaljujući odličnim rezultatima u poslednjih nekoliko meseci. Čovek je pronašao kome će se žaliti što ga je Svetska teniska asocijacija izostavila sa spiska. Najpre je počeo da pobeđuje, a onda je žalba usvojena i doneta obavezujuća odluka.



Jelena u akciji (foto: Fonet)

Jedina srpska predstavnica Jelena Janković, od juče je postala prva teniserka na WTA listi. Dolazak na laskavu poziciju obeležila je trijumfom u 1. kolu. Teniserka iz Zimbabvea Kara Blek nije mogla da je zaustavi na trasiranom putu ka završnici takmičenja. Jelena je pobedila sa 2:0 u setovima. Sada je na redu Ukrajinka Bondarenko, a Jeleni svaka čast. Sto puta je dokazala da ne misli samo o novcu, ostalo je u njoj i nacionalnog romantizma.

Još jedno finale

Strelac Stevan Pletikosić osvojio je sedmo mesto u gađanju vazdušnom puškom. Naši strelci uvek su dobri na velikim takmičenjima, ali se medalje ne osvajaju svakog dana. Plasman među osam najboljih na Olimpijskim igrama je rezultat kojim se neće moći podičiti mnogo srpskih sportista i već se može reći da su strelci i pouzdani i trajni.

Tom cilju teži i veslačica Iva Obradović. U četvrtfinalu je poboljšala vreme u odnosu na kvalifikacije i plasirala se u polufinale. Plasman u finale skifa bio bi njen najbolji rezultat u seniorskoj karijeri. Jeste ambiciozno, ali najbolji pomeraju granice mogućnosti upravo kad je najpotrebnije.

Upravo to pošlo je za rukom najmlađem članu srpske ekspedicije u Pekingu. Plivačica Milica Ostojić još nema 17 godina. Dobila je dozvolu za nastup na u Pekingu, svega nekoliko dana pre polaska, na osnovu dobrih vremena na juniorskim prvenstvima ovog leta. Nije ni imala vremena da ukapira u kakvom se društvu našla, da se uplaši od konkurentkinja. Postavila je državni rekord na 200 metara slobodno i najavila dobre rezultate u nastavku karijere. Dobro je što se pojavljuju mladi plivači i plivačice koji mogu da smanje ogroman jaz između srpskog i vrhunskog svetskog plivanja. Postignuta vremena ni sada ne vrede previše, to samo pokazuje koliko nam je startna pozicija bila slaba.

Odbojkašice u četvrtfinalu

Ženska odbojkaška reprezentacija iskoristila je priliku i posle druge pobede u grupi plasirala se u četvrtfinale. Alžir nije ni mogao da pruži ozbiljan otpor i poražen je sa 3:0. To je već bila premija za kvalitet. Kada si dobar i na Olimpijskim igrama možeš da osvojiš dva boda bez po muke, ali samo jednom.

U naredna tri susreta, trener Terzić moći će da kalkuliše, mada ne po svaku cenu. Cilj je zabeležiti bar još jednu pobedu i tako izbeći pobednika grupe „A“, kao najjačeg mogućeg protivnika u četvrtfinalu. Ako to učine, svašta mogu da naprave i preko svih očekivanja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...