BICIKLOM OKO FRANCUSKE – SA ILI BEZ DOPINGA?

Aleksandar Manić

Velika biciklistička trka, koja ove godine slavi 105 godina postojanja, izgubila je nekadašnju popularnost zbog previše neregularnosti

 

U subotu 5. jula, u bretonskom gradu Brestu, otpočela je 95. etapna biciklistička trka "Tour de France" (Oko Francuske). Prema mnogim procenama "Tour de France" je najvažnija biciklistička trka na svetu i, po značaju, četvrti sportski dogadjaj planete. Medjutim, prema istraživanju "Sportlaba", naručenom od strane organizatora, ne samo što sve manji broj navijača odlazi na neku od etapa da podrži učesnike, nego većina publike i ne može da se seti imena prošlogodišnjeg pobednika, niti najznačajnih trkača. Ova velika biciklistička trka, koja ove godine slavi 105 godina postojanja, izgubila je nekadašnju popularnost zbog previše neregularnosti.



Alberto Contador, pobednik "Tour de France 2007"

U poslednjih četrdeset godina, 34 odsto učesnika bilo je kažnjeno zbog dopingovanja. Medjutim, ako se računaju samo deset prvoplasiranih, procenat raste na 60, dok se za one koji su se peli na podijum stiže na čitavih 72 odsto, a medju pobednicima čak na 85 odsto! Drugim rečima, od poslednjih 40 "žutih majica" sa Šanz-Elizea, bilo ih je šest "čistih", a od 1990. godine samo jedan – Španac Alberto Contador, prošlogodišnji pobednik. Medjutim, i on se nalazi na listi pacijenata slavnog španskog doktora protiv koga se vodi sudski proces zbog osnovanih sumnji da je razvio veliki doping biznis.

Dopingovanje na "Tour de France" je staro koliko i sama manifestacija. U knjizi "Tempetes sur le Tour" (Oluje na Krugu) Pierra Ballestera, ispričana je istinita anegdota sa početka šezdesetih godina. Biciklistički as Jacques Anquetil, zvani Majstor Jacques, opkladio se sa Ercolom Baldinijem, italijanskim šampionom, da voze Veliku nagradu Forlija bez ikakvih medicinskih sredstava. Duet je osvojio prvo i drugo mesto, uloživši nadljudske napore, dok im je rezultat bio ispod uobičajenog proseka. Njihov zaključak je bio da više nikada neće pokušati da voze bez doping sredstava.



Doze eritropoteina (EPO), hormon upotrebljavanog za dopingovanje

Medjutim, dopingovanje je postalo prava nauka tek u poslednjih dvadesetak godina, otkada se pojavio EPO (eritropotein), hormon koga luče bubrezi i koji povećava broj crvenih krvnih zrnaca u krvi. "Naučne studije su pokazale da biciklista pod EPO-om ima 30 do 40 odsto više snage u mišićima, nego trkač koji pije samo 'čistu vodu'. Zato je danas nemoguće da pobedi 'čist' sportista - kaže Greg LeMond, nekadašnji američki šampion biciklizma i višestruki nosilac "žute majice" na francuskoj trci.

Uprkos čangrljanju šerpi vezanih za trkačke bicikle, "Tour de France" je izvanredan komercijalni dogadjaj za sve sponzore. Naime, u već navedenom istraživanju "Sportlaba", većina gledalaca je izjavila da prate "Krug", podjednako, zbog "trkačkog duha" i zbog "skandala sa dopingom". Kada je pre deset godina ekipa "Festine" bila uhvaćena sa automobilom punim doping sredstava, ime francuskog proizvodjača časovnika višestruko je obišlo planetu. "Cofidis", finansijska organizacija za potrošačke kredite, bila je "žrtva" istog problema 2004. godine. "Skandali sa dopingovanjem su izvanredni za sponzore, jer oni tako postaju svetski poznati – kaže Gilles Dumas, stručnjak za marketing. Po njegovom mišljenju, napuštanjem "Tour de France" iz moralnih razloga, "Casino" je 2000. godine načinio grešku jer su gledaoci to shvatili kao predaju.



Francuska policija pretražuje vozila ekipe "Cofidis"

Istovremeno, kako se broj navijača smanjivao, tako su se zarade povećavale. Yvon Breton, generalni direktor osiguravajućeg društva "AG2R", jednog od najznačajnijih sponzora trke "Oko Francuske", nedavno je izjavio da se njihovo ulaganje i prisustvo na trci višestruko isplati. Naime, kada se uzme u obzir marketinška vrednost, stiže se do ekvivalenta od 29 miliona evra. Gradovi kroz koje trka prolazi, zaradjuju u proseku 500 hiljada evra, dok je, prošle godine, London, grad iz koga je trka krenula, objavio zaradu od 170 miliona evra, za investiciju koja je bila tek oko dva miliona. Grupa "Amaury", organizator trke, povećala je svoje prihode za 47 odsto 2003. godine i 25 odsto naredne godine. Ohrabreni izuzetnim finansijskim uspehom oni su najavili odvajanje od Medjunarodne biciklističke federacije tokom 2009. godine i samostalno organizovanje trke "Tour de France". Želja grupe "Amaury" je da obnove biciklistički sport i da mu povrate staru slavu.


Tour de France

"Ja sam umereno optimističan – kaže Martial Saugy, direktor lozanske laboratorije "Analiza dopingovanja" – i ne mislim da možemo da govorimo o obnovi ili revoluciji u biciklizmu. Nećemo se, najednom, naći u idiličnoj situaciji bez ijednog pozitivnog slučaja. Medjutim, javila se odredjena svest. Bilo je previše skandala koji su učinili dosta zla biciklizmu, te se način razmišljanja promenio." Da li se način razmišljanja promenio, saznaćemo 27. jula kada se bude završila 21. etapa i kada trkači iza sebe ostave 3.500 kilometara puta. Vidimo se ispred podijuma na Šanz-Elizeu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...