BIĆE I PUNA „MARAKANA“

Nenad Radisavljvuić

Do marta sledeće godine, fudbalski reprezentativci Srbije i selektor mogu likovati ali ako „dignu noseve“, Rumuni će ih bolno prizemljiti

Posle lošeg izdanja u kvalifikacijama za prošlo prvenstvo Evrope sa Klementeom na čelu, slabog učinka u prijateljskim mečevima i blamaže na Olimpijskim igrama sa Đukićem na klupi, reprezentacija Srbije konačno je učinila da svi ljubitelji fudbala u ovoj našoj čudnoj zemlji, barem jedan dan budu ponosni.


Pred utakmicu sa Austrijom

Sada je selektor Radomir Antić. Od njega ponajviše zavisi hoće li se Srbi ponositi reprezentacijom i sledeće godine.

Neočekivano dobro

Sa devet bodova iz četiri susreta, reprezentacija se nalazi na prvom mestu u kvalifikacionoj grupi, ispred Litvanaca, Francuza, Austrijanaca, Rumuna. Po rejtingu, to je iznenađenje. Po prikazanoj igri, zasluženo izboren plasman.

Startovali smo očekivano. Pobedili Farane u Beogradu, izgubili od Francuza na „Sen Deniju“. Tri boda iz dva meča bio je realno ostvarljiv cilj, ništa posebno. Linije u timu su se uigravale, više se nije moglo učiniti, niti je to bilo realno.

Ono pravo, dogodilo se u oktobru. najpre je na „Marakani“ ubedljivo, sa 3:0 savladana Litvanija. To je bio nagoveštaj promene u taboru „orlova“, iz više razloga. Ne zato, što su Litvanci svetska sila, jer to jednostavno nisu, bez obzira što su dobili Rumune usred Bukurešta.

Elem, ne pamtimo kad su Srbi u jednoj takmičarskoj utakmici dali tri gola nekoj selekciji. Kada su igrali da postignu gol više, a ne da prime gol manje od rivala. Pa onda „muči“ loptu do besvesti, maltretiraj publiku na stadionima i gledaoce u stanovima i kafićima. Zbog takve orijentacije, začete kod Petkovića i utemeljene kod Klementea, publika je gotovo potpuno okrenula leđa fudbalskoj reprezentaciji.

U prošlom kvalifikacionom ciklusu, upravo smo protiv najslabijih igrali najlošije i tako izgubili šansu za plasman u Austriju i Švajcarsku. Ovoga puta, reprezentacija je bila ozbiljnija sa jasnom željom da protivniku da što više golova, čak i kada je utakmica bila rešena.

Pobeda nad Litvancima ne bi ništa vredela da nije savladana i Austrija u Beču. Ko god je gledao tu utakmicu, mogao je videti najboljih 10 minuta reprezentacije Srbije u poslednjih nekoliko godina. Krasić, Jovanović i Obradović brzo su prikočili Austrijance i osigurali pobedu, a da se igra nije ni zahuktala. Sve je bilo rešeno posle 25 minuta utakmice.



Pobeda u Beču

Tim, jednim udarcem reprezentativci su ostvarili dva cilja. Sebe su promovisali kao ozbiljnog takmaca, daleko bitnijeg i opasnijeg u našoj grupi no što su rivali očekivali na početku kvalifikacija; i praktično su udaljili Austrijance od ozbiljne borbe za plasman u Južnoafričku Republiku. Tačno je da je Austrija bila mnogo manje ozbiljan pretendent za put na jug Afrike od Rumuna i Francuza, ali jedan manje je jedan manje.

Antićev doprinos

Radomir Antić nije zamahnuo čarobnim štapićem, niti je uradio bilo šta spektakularno. Pozvani igrači su mahom isti, kao u prošlom ciklusu. Srbija nema mnogo boljih fudbalera. Imamo, šta imamo i te igrače treba ukomponovati. Tu dolazi do izražaja Antićev trenerski kvalitet. Najgenijalniji potezi uglavnom su najjednostavniji, pa tako gotovo svi igrači u reprezentaciji sada igraju na istoj poziciji kao u klubovima.




To zaista nije taktičko otkriće koje će revolucionarno unaprediti fudbalsku igru, već korišćenje zdravog razuma u cilju postizanja što boljih rezultata.

Što se tiče otvorenije, napadačkije igre, to je već isključivo selektorova zasluga. Igrači su tu da slede zadati model, ako mogu. Ako ne mogu, trener traži alternative. Antićeva sreća je što ga igrači, za sada, prate.

Do marta sledeće godine, igrači i selektor mogu likovati, ali ako „dignu noseve“, Rumuni će ih bolno prizemljiti. To nikako ne bi valjalo. Ne samo zbog poraza. Mnogo više zbog pozitivne atmosfere, čiji se stidljivi nagoveštaji naziru. U moru problema koje ima naš fudbal, jedna svetla tačka je neophodna.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...