BEZ TROFEJA ZA SRBE

Nenad Radosavljević

Ana Ivanović je sa prve pala na treću poziciju. Jelena je i dalje druga. Novak je ostao na trećem mestu ATP liste

„Otvoreno prvenstvo Amerike“ u tenisu jedini je u seriji najvećih turnira na kojima srpski teniseri nisu osvojili nijedan trofej. Najbliža velikom uspehu bila je Jelena Janković, u finalu poražena od Serene Vilijams. Đokovića je u polufinalu izbacio Federer. Ostali su razočarali.

Prvo „grend slem“ finale Jelene Janković

Na ženski turnir u Njujorku može se gledati iz više uglova. Ali, najpre pada u oči direktna posledica rezultata - srpske teniserke više nisu na vrhu WTA liste. Sada je najbolja na svetu pobednica turnira Serena Vilijams, i to je potpuno u redu. Dugo su se naše devojke „provlačile“ na vrhu, koristeći povlačenje Belgijanke Enan i lošu formu Šarapove. Opstajale su na pozicijama bez rezultata kojima bi iole potkrepile pravo da budu na mestima - jedan i dva. Čak i posle Vimbldona, na kojem su eliminisane u prvoj nedelji turnira.




Da ne budem pogrešno shvaćen, Jelena Janković je nedelju dana bila prvoplasirana bez ijednog odigranog finala na najveća tri turnira sezone do tada i bez osvojenog turnira u kalendarskoj godini, bilo koje kategorije i nagradnog fonda. To se može protumačiti i kao manjkavost sistema bodovanja, ali jednostavno i istinito je da naše devojke nisu rezultatima opravdavale najviše moguće pozicije. Tako je bilo do turnira u Njujorku, kada se Jankovićeva po prvi put u karijeri plasirala u finale nekog „grend slem“ turnira. Da je pobedila postala bi najbolja, ovako je najbolja Amerikanka. U svakom slučaju, Jelena je ostvarila najbolji rezultat sezone i to je pomak u odnosu na prethodne nastupe.

Anin fijasko

O igri i rezultatu Ane Ivanović ne treba previše pričati. Evidentno je da se još od početka sezone igranja na travi nalazi na ozbiljnoj silaznoj putanji. Ne samo zbog poraza od devojke nepoznatog imena i za ozbiljnije pratioce tenisa. To se događa svim boljim teniserima, na svakom turniru sezone. Gubili su od nepoznatih i Đoković i Jankovićeva, i to ove godine. Veliki se opuste, nepoznati grizu i za čas se nađu pred prilikom koju ne mogu propustiti, makar s druge strane mreže stajao i prvi nosilac turnira. Ipak, ono što se događa sa Anom ne može se podvesti u kategoriju „slučajni poraz od autsajdera“. Jednostavno, traje predugo.

Izbegla je igranje u Pekingu, krijući se iza nezalečene „ozbiljne“ povrede. Poštenije bi bilo da je rekla da joj je profi karijera u prvom planu, te da igranje na Olimpijskim igrama ne preporučuju niti menadžer, niti trener. Međutim, da ostavim po strani kinesku epizodu. Čini se da je njen osnovni problem širenje liste prioriteta. Dok se bavila samo tenisom, sigurno je napredovala. Sada je više svetska zvezda, a manje teniserka. Ako ne uspe da napravi balans između obaveza na terenu i obaveza van njega, rizikuje da kratko traje i brzo propadne. Uostalom, primer Jelene Dokić je izuzetno poučan.

Federer je bio bolji

Turnir u Njujorku bio je izuzetno naporan za Novaka Đokovića. Igrao je duge, veoma teške mečeve sa Robredom i Rodikom. Dospeo je u poziciju da se publika otvoreno stavi na stranu njegovih rivala, posebno nakon pobede nad Amerikancem. Nebitno je da li je to zaslužio, tek on je bio loš momak na terenu.

U takvoj atmosferi, jedan dobijeni set u polufinalu protiv maksimalno motivisanog Švajcarca bio je Noletov limit. Naravno da to nije neuspeh. Bio je treći nosilac i stigao do polufinala. Eliminisao je sve od kojih je bolji na papiru, a izgubio od čoveka kojem gleda u leđa.

Možda je mogao bolje da odigra protiv Federera, da ga više namuči, ali to je sve. Nije pokazao da može da se umeša u borbu za prva dva mesta, ali je dokazao da je treći igrač sveta. U ovom trenutku, Đoković toliko vredi.

Koliko vredi najveće iznenađenje turnira, Endi Marej videćemo do kraja sezone. Nedavno je pobedio našeg asa, a sada je eliminisao i prvog na svetu, Španca Nadala. Neočekivano škotsko-švajcarsko finale izuzetno lako je dobio bivši broj 1 i dokazao da ga ne treba prerano otpisivati.

Epilog

Ana Ivanović je sa prve pala na treću poziciju. Jelena je i dalje druga. Novak je ostao na trećem mestu ATP liste. To su odlični rezultati za malu i siromašnu Srbiju. Naši teniseri počinju da bivaju ozbiljan faktor na svakom turniru.

S druge strane, Federer je peti put uzastopno pobedio na „Otvorenom prvenstvu SAD“. To je karakteristika dugog trajanja, rezervisanog samo za velikane kao što su bili Borg, Sampras ili Navratilova i Graf. Ako je ikako moguće, tome trebe težiti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...