Umrla gimnastičarska legenda Vera Časlavska

M. Lazarević

Sedmostruka olimpijska šampionka bila je najbolja češka sportistkinja i, po mnogim mišljenjima, najbolja svetska gimnastičarka u istoriji. Usprotivila se 1968. okupaciji Čehoslovačke zbog čega nije mogla više da trenira i da se bavi sportom
(foto, Vera Časlavska, arhivska fotografija)

Noćas je u Pragu, u 75. godini zivota, od raka slezine, umrla legenda čehoslovacke i svetske gimnastike, velika dama i snažna ličnost, nejomiljenija žena u svojoj zemlji, Vera Časlavska. Njen život je bio izuzetna priča - sportska, politička, ljudska...

Caslavska-s

Časlavska na rukama publike u danima slave

Nosilac je sedam zlatnih i četiri srebrne medalje na olimpijadama u Japanu (1964) i Meksiku (1968). Smatra se najvećom češkom sportistkinjom u istoriji, a mnogi je ocenjuje kao najbolju gimnastičarku u analima ovog sporta. Bila je, takođe, četvorostruka prvakinja sveta, 11 puta prvakinja Evrope i četiri puta najbolji sportista godine u Čehoslovačkoj. Aktivno je učestvovala u Praškom proleću , potpisala je čuveni programski dokument reformskog pokreta u Čehoslovačkoj "Dve hiljade reči", usprotivila se vojnoj intervenciji Varšavskog pakta avgusta 1968... Zbog toga ju je marionetski režim, ustoličen posle vojne intervencije, isključio iz fiskulturno-sportske organizacije ČSTV i onemogućio joj da se bavi sportom i učestvuje na takmičenjima.

Posle „plišane revolucije“ vratila se u društveni život i bila 90-ih najpre predsednik nacionalnog Olimpijskog komiteta (1990-1996), a potom i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (1995-2000). Posle porodične tragedije - koja joj se dogodila kada je njen sin u svađi, koja se izradila u tuču, ubio svog oca - njenog bivšeg muza Josefa Odlozila, poznatog češkog atletičara, srednjeprugaša - ona se nekoliko godina isključila iz javnog života i živela u samoći.   


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...