Ulaznice za Olimpijadu u Riju se slabo prodaju, organizatori razmišljaju da ih dele školama...

M. Lazarević

Dosad je za Olimpijadu, koja počinje za četiri meseca, prodato svega polovina ulaznica. Posmatrači ocenjuju da su građani zaokupljeni najtežom recesijom u skorijoj istoriji zemlje pa im zato ovaj veliki sportski događaj (još) nije prvom planu
(foto, Rio de Žaneiro, domaćin naredne Olimpijade)

Najveći sportski događaj na planeti - Olimpijada u Riju de Žaneiru, počinje za četiri meseca a organizatori počinju da paniče od pomisli da će olimpijski stadioni biti (polu)

prazni. Novi ministar sporta Rikardo Lejser (Richardo Leyser), koji je stupio na dužnost ovog vikenda, lansirao je ideju da vlada otkupi jedan deo ulaznica i onda ih podeli besplatno po školama. Zasad bi se ta strategija ticala samo Para-olimpijskih igrara za koje je prodato jedva nešto više od desetina ulaznica ali se ne iključuje da bi važilo i za druge ulaznice.

"Imam utisak da se Brazilci još nisu probudili iz uobičajene svakodnevice i da na Olimpijadu retko misle. Moramo sve učiniti da ih probudimo iz tog sna da bismo ih podsetili da kupe ulaznice", izjavio je novi ministar koji, ne bez razloga, smatra da za organizatore nema veće sramote nego prazna olimpijska gledališta.

Istini za volju, takve kriktike trpeli su i organizatori prethodne Olimpijade (2012, London) ali je taj problem postojao samo u prvoj fazi fudbalskog turnira koji već tradicionalno manje zanima gledaoce. Sa stanovišta posećenosti stadiona, prošla Olimpijada je bila uspešna. Prodalo se ukupno 8,8 miliona ulaznica od čega je inkasirano 659 miliona funti. Time je oboren rekord gledanosti, star 12 godina, sa olimijskih igara u Sidneju.

Lejser očekuje da se u popularizaciji Olimipijade i pozivanju naroda da dođe na stadione, angažuju ugledne javne, političke i druge ličnosti. Upravo u tom grmu i leži zec. Brazilci su, naime, suočeni s najtežom ekonomskom recesijom u poslednja četvrt veka pa im je teško prebaciti što im Olimpijada nije baš prva briga. Zemlja živi od mitinga do mitinga na kojima se traži odstupanje predsednice Dilme Rusev (Rousseff).

Ekonomske teškoće izrazile su se i u tome što je budžet za Olimpijadu morao početkom ove godine da bude skresan za pola milijarde dolara. Problem su, takođe, kašnjenja u gradnji stadiona i drugih olimpijskih objekata, mada organizatori uporno tvrde da će sve to biti gotovo na vreme.

Potencijalne posetioce Olimpijade može od dolaska u Rio odvratiti stopa kriminaliteta koja naglo raste u poslednje vreme. Organizatori obećavaju mnogo bolju sigurnost jer će angažovati čak duplo više policajaca i drugih organa reda nego na Londonskoj oplimpijadi - obezbeđivaće je preko 85 hiljada policajaca i vojnika.

Strahovanja je izazvao i virus “zika” pa je čak bilo i uglednih zdravstvenih eksperata koji su tražili odlaganje ovog velikog sportskog  i društvenog događaja. Taj zahtev je odbijen ali je Olimpijski komitet SAD preporučio američkim sportistima da individivudalno, tojest svako za sebe, odluče da li će učestovati na Olimpijadi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...