AO – napredak u svakom pogledu, posebno finansijskom

M. Lazarević

Ostrelian Open povećaće ove godine prihod na preko 200 miliona australijskih dolara, od čega će se u vidu nagrada učenicima podeliti 36,3 miliona...
(foto, glavna arena u Melburn parku)

U Melburnu je danas počeo Ostrelien Open (AO-Australia Open) 2015,  prvi teniski granslem turnir sezone. Organizatori očekuju nastavak rasta prihoda koji će po prvi put u istoriji ovog turnira premašiti 200 miliona australijskih dolara (jedan AUD vredi nešto više od 87 dinara)

Tri su glavna  izvora prihoda  AO - ulaznice, sponzori i televizijska prava. Lane su ovi prihodi iznosili 194 miliona australijskih dolara. Prema direktoru turnira Krejgu Tiliju (Craig Tiley), ove godine bi sasvim izvesno trebalo da pređu granicu od 200 miliona. Koliko – to će zavisiti i od posećnosti. Lane je posećenost bila nešto manja (prodato je 40 hiljada ulaznica manje) ali su prihodi, ipak, bili veći.

Posećenost turnira zavisi od nekoliko faktora. Glavni je, naravno, vreme a potom igrači koji prođu u završnicu turnira. Logično je da zvezde privlače više publike nego manje poznati igrači. Za gledaoce su, naravno, posebno atraktivni domaći, tj australijski teniseri. Poslednjih godina, međutim, za posećenost postaju sve značajniji azijski takmičari. Upravo Azijati, među njima na prvom mestu Kinezi i Japanci, imaju najviše navijača među stranim turistima.

Azijska publika je značajna i za tv-gledanost time i za prodaju reklama. Primera radi: kada je u finalu AO Open igrao Endi Marej (Andy Murray) taj meč je u V. Britaniji pratilo oko pet miliona tv-gledalaca. Finale u kome je učestovala kineska igračica Li Na pratilo je samo na kineskoj televiziji 70 miliona ljudi. 

Značaj Azije za ovaj AO potvrđuje i činjenica da je od ove godine glavni spozor turnira avio-kompanija Emirats (Emirates). Visina ugovora ostala je tajna. Ova firma je sada postala sponzor cele serije turnira Emirates Australia Open Series u koju su uključeni svi turniri koji se početkom godine održavaju u Australiji, tj Hopman Cup i turniri u Brizbejnu, Sidneju, Hobartu i Adelaidi. Emirats na ovaj način širi svoj teniski porfolio u koji sada uključuje sve grenslem turnire izuzev Vimbldona.

Finansijski uspešna firma AO može sebi da dozvoli svake godinu redovnu povišicu nagradnog fonda. Ove godine se prajs mani (price money) povećava za tri miliona dolara i iznosiće 36,3 miliona dolara.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...