U ŠKOTSKOJ OTKRIVEN NEPOZNATI AUTOPORTRET VAN GOGA

M.L.

Stručnjaci iz Nacionalne galerije su portret otkrili prilikom rentgenskog snimanja platna pred izložbu
(ilustracija, Glavna restauratorka Lesli Stivens ističe da su svi bili šokirani kada su "videli Van Goga kako ih gleda" s platna

U Škotskoj nacionalnoj galeriji, kako javlja BiBiSi (BBC),  eksperti su ovih dana otkrili dosad nepoznati autoportret Vinsenta van Goga (Gogh) Bio je skriven ispod lepka i kartona na zadnjoj strani Van Gogovog potreta seljanke. 

Stručnjaci iz Nacionalne galerije su portret otkrili prilikom rentgenskog snimanja platna pred izložbu. Glavna restauratorka Lesli Stivens (Lesley Stevens) ističe da su svi bili šokirani kada su "videli Van Goga kako ih gleda" s platna. Holandski slikari su, inače, isto platno često koristili ponovo, radi štednje. Jednostavno, sliku su okrenuli i na pozadini uradili još jednu...

Ova slika je više puta dosad promenila vlasnike. Godine 1923. kupila ju je izvesna Evelin St Kroa (Evelyn St.Croix), majka poznatog pisca romana o fiktivnom britanskom agentu Džemsu (James) Bondu. U Škotsku je delo stiglo 1951.

Prema stručnjacima, moguće je da se autoportet odvoji od slike na pozadini platna ali bi to zahtevalo veoma precizni restauratorski rad.

Pretpostavjaju da je autoportret prekriven pred jednu izložbu početkom 20. veka, tojest posle smrti Van Goga. Kuratori su tada verovatno smatrali sliku seljanke za "dovršeniju" nego auto-portret s druge strane.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...