BAŠTA VIZUELNIH POSLASTICA

The Economist

Izložba "Pikaso i majstori" u Parizu

Retko se dešava da neki događaj istisne svetsku finansijsku krizu s naslovnih strana. Međutim, izložba "Pikaso i majstori" (http://www.rmn.fr/Picasso-et-les-maitres) - vizuelni razgovor između majstora kubizma i velikih slikara koji su ga "uobličili" - je to uspela.Deset izložbenih prostorija u pariskom Grand Paleu (http://www.grandpalais.fr/en/Homepage/p-617-Homepage.htm) posvećeno je isto tolikom broju tema, s velikim brojem slika: autoportreta, mrtvih priroda, varijacija, portreta, aktova. U svakoj sobi se Pikasovi radovi nalaze pored slika velikih majstora koje je "pokrao". Oko 210 remek dela - autora El Greka, Goje, Engra, Manea, Rembranta, Renoara, Van Goga, Velaskeza i drugih - prikupljeno je iz kolekcija širom sveta.

Pikaso je u periodu od 1950. do 1963. godine, u svojim "varijacijama", na eksplicitan i sistematičan način analizirao, razlagao, proučavao i obnavljao velika dela drugih slikara. Na izložbi "Pikaso i majstori" izdanci susreću originale. Tako se Velaskezov portret infantkinje Marije Margerite iz 1653. godine nalazi neposredno pored Pikasovog geometrijskog nereda žute, crvene i zelene boje na istu temu. Posetioci će morati da se upute u druga dva pariska muzeja da bi, zajedno s Pikasovim varijacijama, videli Maneov "Doručak na travi" i Delakroovu sliku "Žene iz Alžira", ali to vredi uloženog truda.

Na izložbi je vešto izbegnuta dvodimenzionalna konfrontacija parova slika. Tematske kolekcije deluju skoro kao "soba s ogledalima" i odslikavaju slojevite uticaje kroz vekove. U prostoriji posvećenoj aktovima se tako Engrova "Odaliska" i Gojina "Gola Maja" sreću s Pikasovim aktovima, baš kao i Maneova "Olimpija" (1863), koja je u to vreme izazvala pravi skandal. Tako postavljene slike izazivaju šok i oživljavaju osećanje drskosti. Pikaso je rušio konvencije dovodeći tradiciju do savršenstva. Na ovoj jedinstvenoj izložbi, koja nigde drugde neće biti održana u ovom obliku, sve je ponovo objedinjeno na način od koga zastaje dah.

Izložba "Pikaso i majstori" održava se u Nacionalnoj galeriji Grand Pale, Luvru i Orseju do 2. februara 2009. godine.


(preveo Milan Đukić)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...