Rudarstvo i metalurgija

Rudne rente na preispitivanju

Promenićemo rudne rente kao i Zakon o geološkim istraživanjima, najavljuje Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, ističući da će već naredne godine prihodi u republički budžet biti povećani naplaćivanjem naknada za istraživanje mineralnih sirovina i rudne rente.

Novo sagledavanje prirodnih bogatstava Srbije

Država u eksploataciji prirodnih resursa želi strateško partnerstvo ili koncesije, uz zadržavanje većinskog vlasništva. Zatvoreni rudnici neće biti deponije otpada, tvrdi Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Srbije.

Rusi i Ukrajinci zainteresovani za srpsku čeličanu

Ističući da, pored jedne ruske firme koja je zainteresovana za smederevsku železaru, postoje i drugi potencijalni partneri sa Istoka sa kojima se razgovara Milan Bačević, ministar rudarstva rekao je da očekuje da će u prvoj polovini naredne godine biti pronađen strateški partner za srpsku čeličanu.

Stranci hoće srpski nikl

U istraživanja i preradu nikla u Srbiji jedna strana kompanija, koja poseduje prava za istraživanje ovog metala u našoj zemlji, zainteresovana je da uloži oko 1,2 milijarde evra, rekao je Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Srbija nema nijedan otvoreni rudnik nikla

Kopači platine istrajavaju u protestima

Rudari južnoafričkog rudnika platine u Marikani, koji pet nedelja štrajkuju zbog malih plata, odbili su od vlasnika rudnika Lonmin povećanje plate na 512 evra zahtevajući minimalnu zaradu od 1.196 evra. Kopači platine pozivaju na protest kolege iz drugih rudnika.

Grci neće rudnike zlata!?!

Zbog planova vezanih za iskopavanje zlata na grčkom poluostrvu Halkidiki juče je došlo do sukoba između policije i više stotina demonstranata.

Ruski kandidati za smederevsku železaru

Nakon što je Milan Bačević, ministar rudarstva otkrio da je jedna ruska kompanija zainteresovana za preuzimanje železare u Smederevu a koja je „vezana za neke druge poslove u Srbiji“ saznaje se da su u Srbiji, u sferi metalurgije, od ruskih kompanija prisutne su dve kompanije - Mečel i Ural majning end metalurdžikal kompani (UGMK).

KAP - rentabilan samo tajkunima

KAP, decenijama najveći crnogorski izvoznik, ali i gubitaš u poslovanju i najbrutalniji zagađivač Zete, Podgorice i Skadarskog basena, neće ugasiti sigurno ni sada Vlada Igora Lukšića, makar ne do završetka predstojećih parlamentarnih izbora.

Kakva je sudbina smederevske železare?

Sindikati Železare Smederevo traže od premijera Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, ministra finansija da ih informišu o sudbini ove čeličane ili sastanak sa predstavnicima Radne grupe zadužene za Železaru Smederevo, insistirajući na razjašnjenju - kako se ne bi ponovio protest iz 2003. godine godine, kada su štrajkovali 37 dana.