Razvoj novog rudnika zlata na Andima

Izvor:   UPI

Kompanije iz SAD i Kanade radi će na razvoju novog rudnika zlata na argentinsko-čileanskoj granici Pascua-Lama. Tokom prvih pet godina rada očekuje se da će se u rudniku proizvoditi u proseku od 800.000 do 850.000 unci zlata i 35 miliona unci srebra

Na razvoju novog rudnika zlata na argentinsko-čileanskoj granici rade Fluor Corp. i kompanija Barik Gold iz Toronta (Barrick Gold Corp. of Toronto), najveći svetski proizvođač zlata. Iz kompanije Fluor je saopšteno da su dobili nove rudarske ugovore o radu od strane Barik Golda za razvojne radove u rudniku Pascua-Lama koji se nalazi na granici između dve zemlje.

Čile je jedan od najvećih proizvođača zlata a Argentina se nada da će postići razvoj mineralnih resursa na različite nivoe ali investitori ističu da ove dve zemlje imaju različite načine rada sa stranim investitorima. Čile ima tolerantan investicioni režim ali Argentina je često bila kritikovana zbog restriktivnih praksi usmerenih prema investitorima i stranim preduzećima.

Fluor je rezervisao neobjavljenu vrednost projekta u svoj neizvršeni posao u četvrtom kvartalu 2012. godine.

Nastavljeno jačanje cena zlata je povratilo interesovanje za vađenje i razvoj metala širom sveta. Iako na najnižem nivou u poslednjih šest meseci, uglavnom zbog oporavka američkog dolara, zlato se i dalje kreća oko 1.600 dolara za finu uncu, kako ukazuje trgovanje ovim metalom na njujorškoj robnoj berzi.

Fluor će obavljati građevinske radove i sprovoditi celokupno upravljanje projektom na obe strane granice. To podrazumeva radove na lokaciji Pascua na čileanskoj strani i na lokaciji Lama na argentinskoj strani.

Radovi na argentinskom delu biće deo 50-50 zajedničkog poduhvata sa argentinskim izvođačem Techint.

„Pascua-Lama je jedno od najznačajnijih i najizazovnih rudarskih projekata na kojima se trenutno radi u svetu,” rekao je Rik Kumuris, šef Fluorove poslovne linije za rudarstvo i metale.

Kumuris je rekao da je Fluor „veoma zadovoljan“ što nastavlja saradnju sa Barik Goldom.

„Rudarski projekat Pascua-Lama će iskoristiti sve sposobnosti i resurse Fluora i simbol je onoga u čemu se ističe Fluor - veliki, udaljeni, složeni projekti,” dodao je Kumuris.

Kompanije su radile zajedno na projektu Pueblo Viejo u Dominikanskoj Republici, gde je Fluor bio angažovan od strane Barik Golda da sprovodi poslove na toj centralnoameričkoj najvećoj stranoj investiciji.

Projekat je uključivao novi objekat za preradu za jedne od najvećih resursa zlata na svetu namenjenih za razvoj.

Rudnik Pascua-Lama se prostire na pograničnom regionu Argentine i Čilea Cordilera, na Andima na nadmorskoj visini počev od 12.465 stopa do 17.000 stopa. Očekuje se da će se u rudniku proizvoditi u proseku od 800.000 do 850.000 unci zlata i 35 miliona unci srebra tokom prvih pet godina rada.

Kompanija Fluor Corp. ima sedište u Irvingu u Teksasu. Ova kompanija koja postoji više od 100 godina je tokom 2012. godine zaradila 24,3 milijardi dolara i zapošljava 43.000 ljudi širom sveta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...