Ju es stil i Tisen Krup (ne)menjaju železare

Izvor:   Tanjug/Agencije

Pošto je iz Ju es stila krajem prošle godine saopšteno da su dobili nekoliko ponuda da prodaju fabriku u slovačkim Košicama slovački mediji su spekulisali da Amerikanci nameravaju da prodajom fabrike u Košicama dođu do novca za kupovinu železare u Alabami, koju prodaje nemački koncern Tisen Krup, dok neki mediji plasiraju informaciju da Ju es stil i Tisen Krup pripremaju zamenu fabrika. (foto: US Stil Košice)

Predstavnici američke čeličane Ju es stil (US Steel) imaju razlog manje da prodaju fabriku u slovačkim Košicama, pošto kompaniji nisu potrebna sredstva za kupovinu železare u američkoj državi Alabama.

Železaru u Alabami prodaje nemački koncern Tisen Krup, jer je pošle godine poslovala sa velikim gubicima, ali Ju es stil na kraju nije dostavio ponudu, piše dnevnik Vol strit džornal.

Fabrika u Alabami, koju su Nemci otvorili pre tri godine, zapošljava 1.500 ljudi.

Ju es stil je krajem prošle godine saopštio da je dobio nekoliko ponuda da proda fabriku u Košicama, koja sa 11.000 zaposlenih spada među najveće poslodavce u Slovačkoj. Ponudu od tada razmatra.

Slovački mediji su spekulisali da Amerikanci nameravaju da prodajom fabrike u Košicama dođu do novca za kupovinu železare u Alabami. Strani mediji su na kraju objavili informaciju da Ju es stil i Tisen Krup pripremaju zamenu fabrika.

Od novembra se kao najozbiljniji kandidat za Košice pominje kompanija Metinvest, koja pripada ukrajinskom tajkunu Rinatu Ahmetovu. Amerikanci su samo potvrdili da su dobili ponudu, preneo je slovački list Sme.

Za železaru u Alabami je, u međuvremenu, stigla ponuda u iznosu 1,5 milijardi dolara od najvećeg svetskog proizvođača čelika Arselor Mitala, dok je gotovo četiri milijarde dolara i većinu akcija u sopstvenoj fabrici ponudila brazilska firma Kompanija siderugika nasional.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...